FATİH BATTAR

Sabah Gazetesi Gastronomi Yazarı İdil Çimrin dünkü köşesinde ‘Leb Demeden Leblebi’ başlığı ile leblebi ile yapılabilecek yemekleri köşesine taşıdı.

İdilika’nın Mutfağı ile Türkiye’nin her yerinin özel lezzetlerini tanıtan İdil Çimrin dünkü yazısında Çorum denince akla gelen leblebinin tanımını yaparak, leblebi ile yapılabilecek lezzetleri anlattı.

İşte İdil Cimri’nin leblebi ile yaptığı lezzetlerin tarifi;

“Leblebi, hepimizin severek tükettiği bir kuruyemiş. Leblebi aromasını başka lezzetlerin içinde de alabiliriz düşüncesiyle sizlere bugün sürprizli tarifler hazırladım. Bazı tarihi kaynaklarda yer verilen bilgilere göre, nohudun işlenmesiyle elde edilen kuruyemiş türü olan leblebi, ilk kez Şeyh Murat Gazi tarafından 1370'li yıllarda bulunmuş. Nohudun ısıtılıp bekletilmesini keşfeden Şeyh Murat Gazi'nin bulduğu leblebi üretimi Anadolu'ya yayılmış.19'ncu yüzyılda Tavşanlı'da yaygınlaşan leblebi üretimi, Cumhuriyet döneminde de artarak devam etmiş. Leblebi, günler süren uğraş sonucu nohudun terbiyesi ve fırınlarda kavrulmasıyla elde ediliyormuş. Hadi bakalım leblebi severler, sizler için hazırladığım bu tariflere bir göz atın, bakalım beğenecek misiniz...

LEBLEBİ TOZLU KURABİYE

YAPILIŞI: Tüm malzemeyi karıştırarak kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlanarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. 170 derecede pişiriyoruz. Üzerleri çatlamaya başlayınca kızarmasını beklenmeden fırından çıkartıyoruz.

MALZEMELER

 1.5 su bardağı leblebi tozu

 1 su bardağı sıvı yağ

 1 su bardağı pudra şekeri

 Aldığı kadar un

LEBLEBİ TOZU İLE KEK

YAPILIŞI: Yumurtamızı ve şekerimizi çırpıp içine sıvı yağımızı koyuyoruz, sütümüzü ve toz leblebimizi ekliyoruz. Vanilya ve kabartma tozunu ilave edip çırpıyoruz. Unumuzu eleyip tekrar karıştırarak kek kalıbımıza döküyoruz. 180 derecede 35 dakika pişiriyoruz.

MALZEMELER:

3 adet yumurta, 2 su bardağı süt, 1.5 su bardağı şeker, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 paket vanilya, 2 paket kabartma tozu, 2 su bardağı un, 1 su bardağı sarı tuzsuz leblebi

LEBLEBİLİ EV BAKLAVASI

MALZEMELER 5 su bardağı un, 2 adet yumurta,  1 çay bardağı sıvı yağ,  3 çorba kaşığı sirke, 1 paket kabartma tozu,  1 çay kaşığı tuz,  1.5 çay bardağı süt

AÇMAK İÇIN: Buğday nişastası

İÇ MALZEMESI IÇIN:  200 gr. Ceviz,  200 gr. Leblebi,  200 gr. tuzsuz fıstık, 200 gr. fındık

ÜZERI İÇIN: 200 gr. tereyağı

ŞERBETI IÇIN: 4 su bardağı toz şeker, 4 su bardağı su,  1/2 (yarım) limon suyu

YAPILIŞI: Öncelikle unumuzu bir kaba alıyoruz. Üzerine kabartma tozunu ve tuzu katıp karıştırıyoruz. Ortasını havuz şeklinde yapıyoruz. Havuza yumurtayı kırıyoruz, sıvı yağı, sütü ve sirkeyi döküp hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Hamurumuzu oda sıcaklığında dinlenmeye ayırıyoruz. Bu esnada içine katacağımız fındık, fıstık, ceviz ve leblebiyi robottan geçiriyoruz. Ayrı bir tavada tereyağını kısık ateşte eritiyoruz. Hamurumuz dinlendikten sonra küçük parçalar alıp beze haline getiriyoruz. Nişasta yardımı ile açmaya başlıyoruz. Büyük ve ince olacak şekilde açıyoruz. Ve açtıktan sonra hamurumuzun üzerine iç harcından döküyoruz ve oklava yardımı ile sarıp hamuru büzüyoruz. Tepsiye diziyoruz. Şerbetimizi hazırlamak için su, şeker ve limonu bir tencerede karıştırıp ateşe koyuyoruz. Bu işlem bittikten sonra baklavamızı dilimleyip üzerine tereyağını gezdiriyoruz. 180 derece fırında pişiriyoruz (Fırın mutlaka önceden ısıtılmış olsun.) 30 dakika bu şekilde pişiriyoruz. Fırından çıkarır çıkarmaz ılık şerbetimizi baklavamızın üzerinde gezdiriyoruz.