FATİH AKBAŞ

Karşıyaka Ortaokulu’nun hayata geçirdiği “Disiplinler Arası Bir Farkındalık Çalışması: Gizli Hazinemiz Hattuşa” isimli proje kapsamında Çorum’a gelen Buket Uzuner, Devlet Tiyatro Salonu’nda yapılan konferansta Hattuşa’yı konu edinen ‘Toprak’ isimli romanının yazım hikayesini paylaştı.

Söyleşi öncesinde kısa bir konuşma yapan Karşıyaka Ortaokulu Müdürü Nevzat Gencer, “Disiplinler Arası Bir Farkındalık Çalışması: Gizli Hazinemiz Hattuşa” projesini hayata geçirmelerinin sebebi hakkında bilgiler vererek proje kapsamında yaptıkları etkinlikleri anlattı. Gencer, projeye destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Daha sonra sahneye çıkan ünlü Yazar Buket Uzuner, önceleri Çorum’dan sürekli geçtiğini ancak uğradığı bir şehir olmadığını belirterek, konusu Çorum’da geçen bir roman yazmak istemesinin sebebinin Hititler’in başkenti olan Hattuşa’nın bu topraklarda bulunması olduğunu söyledi.

Hititler’in kız çocuklarına büyük önem verdiklerini kaydeden Uzuner, bunun en büyük kanıtının dünyanın ilk barış antlaşması olan Kadeş Antlaşması’nda Hitit imparatoriçesinin mührünün yer alması olduğunu belirtti.

Hititler’i farklı bir kültür olarak görmenin yanlış olduğunu ifade eden Uzuner, “Hititler’in kullandığı bazı kelimeler günümüze kadar ulaşmış ve ayrıca kültürel ögelerde var” dedi.

Editör: Haber Merkezi