EROL TAŞKAN

Dünyaca ünlü Bosnalı Yönetmen Aida Begic’in yönettiği Bırakma Beni (Never Leave Me) isimli Oscar’a aday filmi ile Türkiye’de yaşayan mülteci yetim çocukların hayat hikayelerini beyaz perdeye yansıttı. Dünya sinemalarında 21 Eylül’de yarın vizyona girecek film, Çorum’da da AHL Cinemaximum’da Çorumlu sinemaseverlerle buluşacak.

Beşir Derneği’nin katkılarıyla hazırlanan ve büyük bir yankı uyandıran Bırakma Beni isimli sinema filmi, sıradan bir sinema filminden öte katillerin eliyle alevlendirilen savaşların yetim bıraktığı çocuklarını gerçek hikayesini konu alıyor.

Dünyanın dört bir yanındaki masum yetimlerin içinde bulundukları zulüm ve çileyi dünyanın gündemine oturtmak ve farkındalık oluşturmak için gerçekleştirilen bu büyük proje, gönlünde yetim hassasiyeti bulunan tüm insanların destek ve ilgisini bekliyor.

Gazetemizi ziyaret eden Beşir Derneği Çorum Şube Başkanı Murat Beşikcioğlu ve TÜMSİAD Çorum Şube Başkanı Abdurrahman Kılıç, “Yetimlik, dinimizde çok kutsal bir makamdır. Hangi çocuk her ne sebeple olursa olsun yetim kalmışsa, insanlığın görevi odur ki o yetime sahip çıka. Bir de zulüm dolu, katliam dolu savaşların sebebiyle yetim kalmış çocuklar var ki, onların hallerine yürek dayanmaz. Bu film, hiç bir maddi karşılık beklenilmeksizin yapılmış bir sosyal projedir. Buradan elde edilecek gelirin tümü yetim çocuklar için harcanacaktır. Bu film aracılığı ile farklı ve yanlış gözlerle bakıp değerlendirdiğimiz bu cennet gülü yetimlerin içinde bulundukları zorlu şartların toplumlar tarafından daha hızlı ve etkin bir biçimde anlaşılacağını umuyoruz.” dediler.

Tüm Çorumlular’ı yetim meselesine sahip çıkıp, bu filmi izleyerek destek çıkmaya davet eden Beşikcioğlu ve Kılıç, “yaşanmışlıklar ve gerçek hikayeler, meseleyi can evinden vuruyor. Bu filmin senaryosu, senaristlerin hikayelendirdiği bir konu olmaktan öte, filmde oyuncu olarak görev alan Türkiye’de yaşayan Suriyeli yetim çocuklardır. Beşir Derneği’nin bir projesi için bir araya gelen bu  çocukların gerçek hikayeleri, masumlukları ve doğallıkları, küçük bir projeden dünyayı kapsayan bir sinema filmine dönüştü. Beyaz perde de izleyeceğimiz bu film, yüreklere dokunan gerçekliklerin yansıması olacak.” sözleriyle davetlerini tekrarladılar.

Beşir Derneği Çorum Şube Başkanı Murat Beşikçioğlu, film hakkında şunları dile getirdi;

BIRAKMA BENİ SURİYELİ YETİM ÇOCUKLARIN SESİ OLACAK

Yönettiği filmlerle dünyada büyük yankı uyandıran Cannes ödüllü Bosnalı yönetmen Aida Begic, Türkiye'de yaşayan Suriyeli yetim çocukların gerçek yaşam hikayesini beyazperdeye taşıdı. Dünyanın dört bir yanında yaşayan yetimler için kamuoyunu bilinçlendirme ve ihtiyaçları doğrultusunda yardım çalışmaları yürüten Beşir Derneği'nin 'Yetim Projesi' kapsamında çektiği yapım 21 Eylül'de seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor

Yönetmenliğini ve senaristliğini Cannes ödüllü Bosnalı yönetmen Aida Begic'in üstlendiği, son zamanların en dikkat çekici hikayesine sahip "Bırakma Beni" filmi seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.

'Bırakma Beni' filmi, Beşir Derneği'nin yürüttüğü önemli bir proje olan "Yetim Projesi" kapsamında çekildi. Beşir Derneği dünyanın dört bir yanında yaşayan yetimler için kamuoyunu bilinçlendirme ve ihtiyaçları doğrultusunda yardım çalışmaları yürütüyor.

 Film Mültecilere Karşı Önyargılı Olanların Duygularını Değiştirecek

Bırakma Beni filminin diğer filmlerden farklı çok farklı. Bu film diğer filmlerimden farklı olarak çocukların dünyası üzerine kurulu. Sadece onların dünyasını ve bakış açılarını yansıtıyor. Bu nedenle film sadece dram değil, her durumda umut ve sevginin de çocuklar tarafından nasıl yeşertildiğinin bir yansıması. Dikkat çekmek istediğimiz bir konu da; filmde izlediğiniz tüm hikayelerin çocukların hayatlarından gerçek kesitler içerdiği. Mültecilere karşı önyargılı olanların bu film ile farklı duygular hissedeceğini düşünüyorum.

Yetim Kalan Çocukların Sesi Şanlıurfa'dan Tüm Dünyaya Duyulacak

2 yıllık bir hazırlığın ardından 13 ülkeden gelen özel ekiplerle çekimleri yapılan filmde 100'den fazla kişi görev aldı. Savaş mağduru 500'e yakın yetim çocuğun motivasyonlarını artırmak, adaptasyonlarını hızlandırmak ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmak amacıyla Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay ve Akçakale'deki kamplarda gerçekleşen atölye çalışmaları ile başlayan proje, bir film projesi ile taçlandırıldı. Film İsa, Ahmed ve Mümtaz adlı üç yetimin hikayelerine odaklanırken başrol oyuncuları dâhil filmde rol alan tüm çocuklar bu kamplardan seçildi.

Çok sayıda maddi ve insani kayıplara sebep olmuş Suriye'deki iç çatışmalar sonucu ortaya çıkan mülteci krizinin sonuçlarından esinlenilerek yazılan ve yetim kalan Suriyeli bir grup çocuğun gerçek yaşam hikayesinin konu edildiği film, daha önce Türkiye'de ve dünyada film festivalleri dışında ilk defa 21 Eylül'de vizyona giriyor.”

Editör: Haber Merkezi