Çorum Hakimiyet Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptığı dönemde Abdulkadir Ozulu Hocam'la tanışma fırsatı buldum.
Gazeteciliğe merak saldığım dönemde (1996 yılının yaz tatilinde), Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Şevket Erzen'in desteğiyle Hakimiyet'te, haberin mutfağında staj yapma imkanı doğdu. 

O günlerde kaleme aldığı yazılarla hem Çorum'un nabzını tutan hem de araştırmalarıyla şehrin tarihi geçmişine ışık tutan Hocamızı, yakinen tanıma ve bilgilerinden istifade etme şansı yakaladım.
Eğitim camiası açısından 'Hocaların Hocası' unvanını hak eden Abdulkadir Ozulu'nun idareci ve öğretmenlik yaptığı döneme yetişemediğim için üzülsem de gazetedeki sohbetlerimizde, tecrübeyle yoğrulmuş hatıralarını dinlemenin eşsiz keyif ve mutluluğunu yaşadım.

 

KALBİ ÇORUM İÇİN ATAN MEMLEKET SEVDALISI
Benim gözümde Abdulkadir Ozulu, hikâyeleriyle okurlarını zamanda yolculuğa çıkaran bir Dede Korkut; Türk Dili'ne hâkimiyeti ve hitabetiyle usta bir edebiyatçı; entelektüel birikimi ve kişiliğiyle tam bir Çorum beyefendisi; inceleme ve analizleriyle kaybolan değerlerimizi gün ışığına çıkaran başarılı bir araştırmacı; doğa ve tarih sevgisiyle ulu bir çınar; kent tarihi ve kültürüne adadığı ömrüyle gerçek bir Çorum sevdalısıdır. 

Saydığımız vasıfların fevkinde bir isim olan Ozulu Hocamı, 'Bilge Adam' olarak isimlendirmenin doğru olduğuna inanıyorum. Zira yanında kısa bir an dahi bulunsanız, muhabbetindeki bilgi derinliği ile içinizi tarifsiz bir keşif sevinci, öğrenme mutluluğu ve dostça bir huzurun kapladığını hissedersiniz. 

Tüm bu özelliklerinin yanı sıra mütevazı yapısı ve beyefendi kişiliğiyle insanların gönlünde saygın bir yer kazanan Abdulkadir Ozulu'nun memleket sevgisi ve araştırmaya olan merakı, Çorum için paha biçilmez eserlere dönüştü.
Gazete sütunlarında kaleme aldığı yazılarla toplumsal kültür ve değerlerimizi gündeme taşıyan Ozulu, Çorum'un tarihinde yer edinmiş pek çok hatırayı da yazılı belleğe kazandırdı.

 

YAŞAYAN 'ÇORUM ANSİKLOPEDİSİ'
Okul öncesinden ilkokula, liseden üniversiteye kadar eğitimin her aşamasında idareci, öğretmen ve öğrencilerin yanı sıra şair ve yazarların, sanatçılar ve mülki idare amirlerinin başvuru kaynağı olan Ozulu, Çorum'la ilgili meselelerde 'falanca konuyu kim bilir?' denildiğinde hep akla ilk gelen isimlerden oldu. 

Zaman zaman Vali ve Belediye Başkanları, bazen akademisyenler, çoğu zaman da öğrenciler O'nun bilgi ve tecrübesine başvurdular. Sahip olduğu bilgi birikimini cömert bir şekilde, dileyen herkesin istifadesine sunan Ozulu, bu yönüyle yaşayan bir Çorum ansiklopedisi olmasının yanında kültür ve sanat çevrelerinin ışığından faydalandıkları güçlü bir fener, yol gösterici pusula oldu. Ancak tüm bu çalışmalara rağmen, şahsen O'nun ilim ve birikiminden layıkıyla istifade edildiğine, hak ettiği kıymeti gördüğüne inanmıyorum. 

Çorum'da yetişmiş abide şahsiyetlerden Abdulkadir Ozulu'ya vefa duygularımızı ifade etme şansı sunan bu anlamlı çalışmadan dolayı Prof. Dr. Meral Demiryürek ve Şair-Yazar Halit Yıldırım'a teşekkür ediyor, 'Bilge Adam'a sağlık ve afiyet içinde uzun bir ömür diliyorum.
Saygılarımla...
01.10.2018
(Abdulkadir Ozulu’ya Armağan kitabından)