Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından finanse edilen, Türkiye’den Boğazkale Ortaokulu ve İskenderun Suçıkağı Paşa Karaca Ortaokulu, Litvanya (Raseiniu r. Girkalnio pagrindine mokykla), Yunanistan (3o 12/Thesio Oloimero Dimotiko Sxoleio Amaliadas), Portekiz (Agrupamento de Escolas de Ponte de Lima) ve Hollanda (Oostvaarderscollege) okulları olmak üzere toplamda 6 okulun ortak olduğu, AB Erasmus+ Programı KA229 Okul Eğitimi Stratejik Ortaklıklar faaliyeti kapsamında 2018 yılı Teklif Çağrısı Döneminde sunulan ‘Surfing Our Roots / Köklere Yolculuk’ başlıklı proje, 28.682 Euro hibe ile Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından kabul edildi.  


Proje hakkında bilgi veren Boğazkale Ortaokulu Müdürü Fikret Gündoğdu, “Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından finanse edilen Erasmus+ Okul Ortaklıkları projeleri öğretmen ve öğrencilerimizin gelişimi için çok önemli bir fonksiyon oluşturmaktadır. Bu kapsamda Avrupa’nın farklı ülkelerindeki okullarda deneysel ve gözlemsel çalışmalar yapacak öğrencilerimizin soru sormalarını, araştırmalarını, üretmelerini ve buluş yapmalarını teşvik etmeyi, bu konulardaki yetenek ve ilgilerini ortaya çıkarıcı eğitim süreçlerine girmelerini hedefliyoruz.


‘Surfing Our Roots / Köklere Yolculuk’ başlıklı projenin kültürel miras alanında hazırlandığını belirten Gündoğdu, “Kültürel miras, bir toplumun üyelerine ortak geçmişlerini anlatan, aralarındaki dayanışma ve birlik duygularını güçlendiren bir hazinedir. İnsanların tarih boyunca biriktirdikleri deneyimlerin ve geleneklerin devamlılığını, geleceğin doğru kurulmasını sağlar. Tarihi ve kültürel miras yalnızca sahip olduğu değerler nedeniyle değil, gençlere yeni öğrenme ve gelişme fırsatları sunduğu, insanlara güzel duygular ve sıcak anılar yaşattığı, yaratıcılığı ve keşfetme güdüsünü beslediği, dünyaya ve hayata bakışımıza derinlik kattığı ve hepimizin geçmişimizden öğrenecek çok şeyi olduğu için çok önemlidir. Kültürel miras, tarihimizi ve kimliğimizi; geçmişle, günümüzle ve gelecekle olan bağımızı temsil eder.


UNESCO’nun da söylediği gibi, “kültürel miras geçmişten bize kalan, bugün içinde yaşadığımız ve gelecekteki nesillere devredeceğimiz bir emanettir ve Dünya Kültürel Miras kavramını özel yapan onun evrensel kabulüdür. Dünya Miras alanları, bulundukları topraklar gözetilmeden tüm insanlığa aittir. Bu kapsamda misyonu bütün insanlığın ortak mirası ve seçkin evrensel değeri olarak kabul edilen, evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmak olarak kabul edilen dünya genelindeki kültürel mirasları tanımlamak, korumak ve muhafaza etmek, toplumda söz konusu evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmak ve çeşitli sebeplerle bozulan, yok olan kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması için gerekli işbirliğini sağlamak olan ve 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınan Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan Hattuşa’yı (Boğazkale) projemiz sayesinde ortak olduğumuz ülkelere, öğretmenlere ve öğrencilere anlatma ve tanıtma imkânımız olacaktır.


Bu alanda hazırlanan “Surfing Our Roots / Köklere Yolculuk” projemiz kapsamında 10 öğretmenimiz ve 16 öğrencimiz Litvanya, Portekiz, Hollanda ve Yunanistan’da 1 haftalık eğitim alacaklar. Projemiz kapsamında gideceğimiz ülkelerde öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizle beraber kültürel çalışmalarda bulunacak. Kendi tarihimizi, değerlerimizi, kültürlerimizi farklı ülkelerde bulunan öğretmenlere ve öğrencilere aktarma imkânı bulacaklar. Aynı şekilde bizler de gittiğimiz ülkelerin tarihini, değerlerini ve kültürlerini öğreneceğiz.


Avrupa Birliği Erasmus+ projelerinin, eğitimde kaliteyi artırmak, kültürler arasında etkileşim sağlamak, kültürel değerleri ve kültürel mirası paylaşmak, Avrupa’daki okulların eğitim, bilgi ve deneyimlerinden faydalanmak, bu birikimlerin paylaşılmasını ve yaygınlaştırılmasını sağlamak, öğretmenlerimizin yeni öğretim metotlarını yerinde inceleyerek elde ettikleri kazanımları okullarında uygulamak büyük bir fırsat.
Avrupa Birliği Erasmus+ projeleri öğretmenlerimizin, Avrupa’nın farklı ülkelerden ve okullardan öğretmenlerle deneyimlerini paylaşıp, fikir alış verişinde bulunabileceği bir ortam oluşturmaktadır. Öğretmenler, farklı ülkelerden iletişim kurdukları öğretmenlerle kendi eğitim süreçlerine uygun şekilde projeler yapabilmektedir. Avrupa ülkelerindeki farklı okullarda gerçekleşen eğitim uygulamaları hakkında fikir sahibi olma, yabancı dil pratiğini geliştirme, bilişim teknolojilerini derslerinde etkin biçimde kullanabilme, farklı öğretim yöntemlerini kullanmaya teşvik etmekte, iş motivasyonunu artırmakta, yeni ve yaratıcı projeler üretmeye teşvik etmekte büyük imkânlar sağlamaktadır. Öğretmenlerimizin alanıyla ilgili bilgilerini güncellemesine, derslerini öğrencilerin daha fazla motive olmasını sağlayarak, daha eğlenceli hale getirebilmesine, mesleki açıdan kendini geliştirebilmesine, mesleki bilgi ve becerilerinin artırılarak iş hayatına entegrasyonlarına, öğretmenlerimizin hem Avrupa kültürünü daha yakından tanıyabilme hem de bu projeler sayesinde farklı ülkelerden farklı okullarla işbirliği yapabilmesine olanak sağlamaktadır.


Avrupa Birliği Erasmus+ projeleri öğrencilerimizin kendilerini daha iyi ifade etmelerine, yeni beceriler kazanmasına, kişisel gelişimlerine katkı sağlamasına ve çevresiyle iletişimlerinin güçlendirilmesine, eğitim sürecinde edindikleri kazanımları sosyal hayatta uygulayabilmelerine, öğrencilerimizin derslere daha fazla motive olmasına, başka okullardan veya ülkelerden akranları ile iletişim kurarak farklı kültürleri tanımasına, web teknolojilerinin eğitim amacıyla da kullanabilmesine, projede yer aldığı için derslere daha etkin katılmasına imkân sağlamaktadır.  Ayrıca bu projelerin öğrencilerin bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma becerilerini geliştirdiğini, liderlik, motivasyon ve ekip çalışması becerilerini geliştirdiğini, öğrencilerimizin derslere daha aktif katılmasını sağladığını, katılan öğrenciler arasındaki iş birliğini artırdığını, öğrencileri sosyalleştirdiğini, yabancı dillerini geliştirmesine imkân sağlayarak farklı kültürlerle iletişime geçmelerini kolaylaştırdığını ve bu sayede özgüvenlerini geliştirdiğini, yeteneklerini, güçlü ve zayıf yönleri fark etmelerini sağladığını, zayıf yönleri geliştirmelerine imkan sağladığını, kişilerle ve kurumlarla iletişim yeteneklerini geliştirdiğini, eleştirel düşünme ve sorunları çözme becerilerini artırdığını belirtmiştir. Farklı kültürden insanlarla tanışıp konuşarak, onların kültürel değerlerini öğrenerek, olaylara daha geniş bir açıdan bakmalarını kolaylaştırdığını,öğrencilerimize yeni ufuklar açtığını, öğrencilere farklı bakış açıları kazandırdığını ve öğrencilerimize özgüven duygusu aşıladığını belirtmiştir. Özellikle yurt dışına çıktıkları andan itibaren öğrenciler, dünyanın yalnızca kendi dünyasından ibaret olmadığını anlıyorlar. İletişim için yabancı dil eğitiminin ve öğrenmenin bir ihtiyaç olduğunun farkına varıyorlar. Dolayısıyla projeler öğrencilere dil gelişiminin ne kadar önemli olduğu konusunda bir farkındalık yaratıyor. Öğrenciler gittikleri ülkelerde eğitim ve kültürel anlamda edindikleri farklı deneyimleri birbirlerine aktaracaklar. Bu, hem kardeşliğin gelişmesinde hem de öğrencilerin ufkunun açılmasında olumlu katkılar sunacak.” diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi