Çin'in Vuhan kentinde 2019 Aralık ayı sonunda ortaya çıkan Coronavirüs salgını birçok ülkede etkisini göstermeye devam ediyor. Dünyayı kasıp kavuran Coronavirüs bizleri geçmiş yüzyıllara götürdü.  1347 - 1351 yılları arasında yaşanan ve.  "Kara Ölüm"  olarak bilinen veba salgını Avrupa'da büyük yıkıma yol açmıştı.  Çin'de  Orta Asya'dan başlayan veba salgını, 1347'de Kırım'da bir Ceneviz ticaret merkezini kuşatan Moğol ordusunun vebalı cesetleri mancınıkla kentin içine atmasıyla Avrupa'ya taşınmıştı.  25 milyon kişinin ölümüne yol açan salgın Avrupa nüfusunun üçte birini yok etmişti. Olayın ilginç yönü: hastalığın çok hızlı yayılmasının salgının sonunu getirmesiydi. Salgının belirli bir döneminde, virüs o kadar güçlü hale gelmişti ki, bulaştığı insanları öldürme süresi hızla kısalmaya başlamıştı. Virüsü kapmış olanların başka insanlarla temas edip bulaştırmaya imkân bulamadan ölmeleri nedeniyle cenazeler kireç çukurlarına gömülmüştü. Zamanla, içinde yaşayacağı yeni canlı vücut bulamayacak kadar güçlenen virüs, kendi kurbanlarının arasındaki yerini aldı. 
Bu felaket dünya üzerinde yaşanan gelmiş geçmiş en büyük salgındır. Fransa'da halkın neredeyse üçte ikisi ölmüştü. Avrupa ve Asya'yı alt üst eden veba, dünya tarihini şekillendiren önemli olaylardan biridir. Katolik kilisesi rahiplerinin, baskıcı, karanlık (skolastik) düşüncesi vebadan ölenleri: "işte inançsızların sonu budur" teşhiri ve hedef göstermesi üzerine, cenazelerin gömülmek yerine ağaçlara asılması hastalığın yayılmasını hızlandırmıştı. Salgın, yakınlığına rağmen Müslüman ülkelerde çok etkili olmamıştır. Bunun sebebi. Orta Çağ Avrupa'sı halkı kirlilik içinde yaşarken: Osmanlı ve İslam ülkelerinde insanların hamamlarda sabunlanmaları, namazdan önce abdest almalarının verdiği temizliktir.
Kara Ölüm Avrupa'nın üzerinde büyük etki yaratmış sosyal temelleri değiştirmiştir. Roma Katolik Kilisesi için büyük bir darbe olan Kara Ölüm; Museviler, Müslümanlar, dilenciler başta olmak üzere azınlıklara zulmedilmesine yol açmış, etkileri 1700'lü yıllara kadar sürmüştür.  Bu salgın: "Kara Ölüm" olarak tanımlanmıştır. Bunun sebebi de hastalıkta deri altı kanamalar yüzünden derinin siyaha dönmesidir. Mikrobu sıçanlar ve pireler tarafından taşınan Kara Ölüm'ün veba salgını olduğu kesinlik kazanmamış olup sebepleri hâlâ araştırılmaktadır. Bir rivayete göre: papazların kedilerin şeytan ruhu taşıdığından ve uğursuzluk getirdiğini söylediklerinden halkın kedileri öldürmesi sonucu farelerin çoğaldığı, bunun da veba salgınına yol açtığı ifade edilmektedir. Avrupa Hıristiyan âleminde kilisenin ve papazların sorgulanmasına sebep olan Kara Veba salgınının Rönesans ve Reform hareketinin başlamasının nedenlerinden biri olduğu bilinmektedir. Günümüzde büyük bir felakete neden olan Coronavirüs vakasında 28 Ocak 2021 itibarıyla: dünya genelinde Covid-19'dan 2.187.882 kişi vefat etmiştir. Son 24 saatte vefat sayısı ise 5.312'dir. Bir önceki güne göre son 24 saatte 164.511 yeni vaka tespit edilmiştir. Dünya genelinde; Toplam iyileşen kişi sayısı: 73.470.217'dir. Bu felaketin dünyada büyük değişiklilere sebep olacağı açıktır. Sağlık her şeyden önce gelir. Kanuni Sultan Süleyman'ın söylediği gibi:
Halk içinde muteber bir nesne yok sıhhat gibi
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi