İllerin gelişmesinde coğrafi konum, halkın girişimcilik ruhu, ticari potansiyeli, ulaşım faktörü, siyasilerin ve yöneticilerin rolü önemlidir. Eksikliğimiz ulaşım sektörüdür. Çorum coğrafi olarak, Karadeniz Bölgesini İç Anadolu’ya ve başkent Ankara’ya bağlayan güzergahın üzerindedir. Çorum: Kırkdilim tüneli yapılarak duble yol ile: Sinop’tan,  Yozgat, Kayseri, Niğde üzerinden Adana’ya, Mersin’e bağlanmaktadır. Doğu ve Orta Karadeniz’i Osmancık üzerinden İstanbul’a bağlayan yol da ilimize çok değer katmaktadır. Nitekim: Çorum’un diğer ilçelerin nüfusu azalırken, Osmancık’ın nüfusu artmaktadır. Çorum’un en önemli eksikliği hava alanı ve Ankara-Çorum-Samsun tren hattının olmayışıdır. Bu elzem olup biran önce yapılmalıdır. Bu hususta: sayın valimiz Mustafa Çiftçi,  AK Parti MYKA üyesi milletvekilimiz Ahmet Sami Ceylan olmak üzere il başkanımız Yusuf Ahlatçı, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, vekillerimiz Erol Kavuncu ve Oğuzhan Kaya gayretle çalışmaktadırlar. 

Çorum halkında girişimcilik ruhu yüksektir. Bunların başında uluslar arası çalışan Ahlatçı Holding gelmektedir.  Ahlatçı Holding: 27,6 milyar cirosu ile Türkiye’deki ticari kuruluşlar arasında ilk 8’e girmiş,  1.400 milyar dolarlık ihracatıyla Çorum’u en çok ihracat yapan 18 il arasına sokmuştur. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan: "Çorum'u Türkiye'nin altın merkezi yapalım" dediğinde: bunu hayal görenler olmuştu. Şimdi: Ahlatçı Holding ülkemiz altın ihtiyacının 3/1’ni karşılamakta, 26 ülkeye ihraç etmektedir. Bu başarının mimarı Ahmet Ahlatçı’dır.  
  1984 yılında bu işletmeyi kuran, ancak 2016’da aramızdan ayrılan Hüseyin Ahlatçı büyüğümüzü İmam_Hatip Okulu yıllarında tanıdım. Hitit Arsa ve Yapı Kooperatifi üyesi olan rahmetli annem kurul toplantısına beni de götürmüştü. Toplantıyı yöneten rahmetli Hüseyin Ahlatçı’yı orada tanıma fırsatı bulmuştum. Etkili ve sade konuşan, sorunlara çözümcül yaklaşan saygın bir büyüğümüzle karşı karşıyaydım. Çorum’a gittiğimde, Ahlatçı Kuyumcunun satış mağazasında kendileriyle sohbet imkânı bulurdum. Rahmetliye: “Çorum’un manevi babası” desek yeridir.

 Günümüz Türkiye’sinin önde gelen işadamlarından olan Ahmet Ahlâtçı: Hüseyin amca’nın yolunu takip etmekte:  4500 kişiye iş imkânı sağlamanın yanında hayırlar yapmaktadır. Kurduğu: Nanografi Nano Teknoloji A.Ş yeni geliştirilen yerli koronavirüs aşısı üzerinde çalışmaktadır. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: bu proje ile: "klinik deneme aşamalarının tamamlanmasından sonra: aşının yıl içinde kullanıma sunulmasının hedeflendiğini” belirtmiştir. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Ahlatçı Holding’in aşı için klinik çalışmalarına başladığını duyurmuştu.  Ahmet Ahlatcı da: yerli kovid-19 aşısında denenme aşamasına gelindiğini, bunun dünyaya verileceğini, gelirlerini devlete bırakacağını belirtmiştir.  Bu büyük  bir insanlık ve fedakârlık örneğidir. 
Ahlatçı ailesinin Çorum’a katkısı bununla kalmıyor. 20 yıldır Türkiye’yi başarıyla yöneten AK Parti’nin Çorum il başkanlığı görevini Yusuf Ahlatçı üstlenmiş bulunuyor. Sayın Ahlatçı Çorum’da siyasi istikrarı kuvvetlendirmiş, Yunus Emre’nin dediği gibi: “Hepisinden iyice, bir gönüle girmektir” sözünün yolcusu olmuştur. Değerli valimiz Mustafa Çiftçi, AK Parti MKYK üyesi, Ahmet Sami Ceylan, akademisyenlik ruhu ile çalışan belediye başkanımız Halil İbrahim Aşgın; milletvekillerimiz: Erol Kavuncu, Oğuzhan Kaya, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk: “Halka hizmet Hak’ka hizmettir” anlayışı ile Çorum’a altın günlerini yaşatmaktadırlar. Çorum’un gelişmesi açısından bu sevindirici bir durumdur. Bu duygu ve düşüncelerle, ilimizin değerli yetkilileri ve saygıdeğer hemşerilerimin Ramazan Bayramını kutluyor selam saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum.