1.Kovid-19 BM'de Değişimin Habercisi mi?

1.2.2.FAO'nun Faaliyet Alanları ve Önemi 
FAO esas itibariyle beş ana alanda faaliyet göstermektedir. Bu faaliyetleri gerçekleştirmek üzere örneğin 2018-2019 yılında yaklaşık 2,6 milyar Amerikan dolarlık bütçesi vardır. Bu değerin yaklaşık % 40'ı üye ülkeler tarafından yüzde 60'ı ise üyeler ve diğer ortakların gönüllü katkılarıyla karşılanmaktadır. Buna göre halen FAO'nun temel faaliyetleri aşağıda verildiği gibidir(7).  

1- Bilgiyi erişilebilir kılmak ve sürdürülebilir tarıma geçişi desteklemek: FAO'nun bilgi ağı hizmeti ile agronomistler, ormancılar, balıkçılık ve hayvancılık uzmanları, beslenme uzmanları, sosyal bilimciler, ekonomistler, istatistikçiler ve diğer uzmanların uzmanlıklarını geliştirmeye yardımcı olmak üzere verileri toplamak, analiz etmek ve yaymak.

2- Siyasi iradenin güçlendirilmesi ve politika uzmanlığının paylaşılması. FAO tecrübelerini tarım politikaları oluşturmak, planlamayı desteklemek, etkin mevzuat hazırlamak ve kırsal kalkınma ve açlığı azaltmak gibi hedeflere ulaşmak için ulusal stratejiler oluşturmak konusunda üye ülkelere hizmet vermek. Politika ve programların uygulanmasını, yeterli mali kaynakların sağlanmasını, doğru organizasyon yapılarının oluşturulmasını ve daha da önemlisi yeterli insani kapasitelerin sağlanmasını teşvik etmek. 

3- Küçük ölçekli tarım işletmeciliğini geliştirmek için kamu-özel sektör işbirliğini desteklemek. Tarafsız bir forum olarak FAO zengin ve fakir ulusların birlikte yer aldığı bir ortam sunmak, gıda sektörünün güçlendirilmesine yönelik kamu ve özel sektör yatırımlarının artırılması için politika yapıcılar ve uzmanlar, sektör aktörleri arasında anlaşmalar yapmak.

4- Bilgiyi sahaya taşımak.  Dünyadaki binlerce saha projesinde test edilen bilgi birikimiyle FAO, projelerin hedeflerine ulaşmasını sağlamak için sanayileşmiş ülkeler, kalkınma bankaları ve diğer kaynaklar tarafından sağlanan milyonlarca doları yönetmek, kriz durumlarında kırsalda yaşayanların geçim kaynaklarını korumak ve insanların hayatlarını yeniden inşa etmelerine yardımcı olmak için Dünya Gıda Programı ve diğer insani yardım kuruluşlarıyla birlikte çalışmak.

5- Destek sağlayan ülkeler riskleri önler ve azaltır. FAO tarım, gıda ve beslenmeye karşı yüksek riskleri ve tehditleri izlemek ve uyarmak için mekanizmalar geliştirmek, ülkeleri tarımla ilgili tüm politikalara dahil edebilecekleri başarılı risk azaltma önlemleri konusunda bilgilendirmek, ihtiyaç olduğunda, afet müdahale planlarının tüm seviyelerde koordine edilmesini sağlamak.
Görüldüğü gibi; FAO'nun temel faaliyet alanları dikkate alındığında gıda, tarım ve doğal kaynaklar hakkında kritik bilgileri toplayıp, düzenleyerek paylaşmak, bilgiye sahip olanlarla ihtiyaç duyanlar arasındaki diyalogu kolaylaştırarak küresel bir aktör statüsüyle işbirliklerini geliştirmek üzere rol olmakta ve hükümetlerle, kalkınma ortaklarını, sivil toplum ve özel sektörü bir araya getirerek tarım ve kırsal kalkınma için ortaklıkları kolaylaştırmak üzere görev yapmaktadır. Bu sistematik; bilgiyi üreten ve bilgiye ihtiyaç duyanlar bakımından son derece önemli bir işlev olmakla birlikte bir eleştiri olarak FAO'nun üretimde süreklilik arz etmeyen süreli proje yönetimi, danışmanlığı ve planlama rolünün baskın olduğu ve üretime yönelik doğrudan etkide bulunacak uzun süreli rolünün olduğunu söylemek güçtür. Dolayısıyla FAO sahada değişimi sağlamak üzere ilgili aktörleri bir araya getirmesine karşın değişimi bizzat yönetmek ve sürdürülebilirliği sağlamak gibi değişim odaklı uzun soluklu işlemlerde yer almamaktadır.

Bu yönüyle FAO'nun faaliyet alanları arasına; doğrudan üretimi artırmak, maliyeti düşürmek  ve üretilen ürünlerde kaliteyi yükseltecek çalışmalar yapmak yönünde etkili olacak bir anlayışı eklemesi yararlı ve uygun olacaktır.