2019 Ağustosu boyunca dünya, orman yangınlarıyla yatıp kalkmıştı. Bu ormanlar rastgele değildi ve basının sürmanşeti şöyleydi:
"Dünyanın akciğerleri yanıyor, kontrol altına alınamıyor!"
'Dünyanın akciğerleri' olarak bilinen ve gezegendeki oksijeninin yüzde 20'sini üreten Amazon ormanlarında devam eden yangınlar hala devam ediyor.' (25.08.2019, https:// www.aa.com.tr/tr/dunya/dunyanin-akcigerleri-amazonlar-yaniyor, www.cnnturk.com /dunya/dunyanin-akcigerleri-yaniyor-milyonlarcasi-tehlike-altinda)
**
2020 Ocak ayından itibaren ise dünyanın ciğerleri başka bir yangınla mahvolmaya başladı. Covit-19 adı verilen virüs ilk defa Aralık 2019 'da Çin'de ortaya çıksa da yeni yılla birlikte ne menem tehlike olduğunu habis bir ur gibi tüm ülkeleri sararak gösterdi.   
Ağustos 2019'daki akciğer düşmanımız gözle görülür, elle tutulur, panzehiri belli olan bir afet iken bu son düşman ise çok sinsi, dolaysıyla kendisiyle mücadele edilemez, üstesinden gelmede aciz kalınır cinsten.
Ne yazık ki bu düşman bizzat kişi bazlı, ciğerlere bulduğu boşluklardan dalıp solunum sistemini alt-üst ediyor, boş durmuyor, temas kurulan kim varsa onlara bulaşıyor.
Vücudumuzun her organı bulunduğu yer itibariyle hayati öneme sahiptir ama coronavirüs sürecinde gördük ki akciğerlerimizin yeri başka.
**
Akciğerin temel ve en önemli görevi oksijeni kana vermek ve kan içindeki karbondioksiti kandan atmaktır.
Akciğer, etrafı damarlarla çevrili, hava kesecikleri ve bu keseciklere hava taşıyan hava yollarından oluşan bir organ. Akciğerin bu yapısı; vücut için hayati önemi olan oksijeni dış ortamdan alıp damarlara ulaştırmayı, damarlardan aldığı zararlı karbondioksiti havaya bırakmayı ve böylece yaşamın devamını sağlıyor. Dakikada 12 ile 14 kez nefes alıp verme hareketini yaparak havalanan akciğerler vücudun en hayati organlarından biri zira akciğerlerin çalışmaması yaşamın sonu anlamına geliyor.
Akciğerin yapısını bozarak kalitesiz solunuma ve ilerleyen dönemde ciddi hastalıklara neden olan davranışlara ve alışkanlıkara dikkat çeken Uzm. Dr. Ali Vefa Öztürk, akciğerleri bitiren 7 davranışı şöyle sıraladı:
1- Sigara ve tüm tütün ürünleri başı çekiyor. Sigara, akciğerin kesin kanıtlanmış en önemli düşmanıdır.
2- İyi havalandırılmayan ortamlarda bulunmak. Havadaki kirletici maddelerin sayısı çok olduğu için akciğerlere zarar verir.
3- İş yerlerindeki tozlar.
4- Dikiş dikmek ve kumaşla kaplı yerlerde uğraşmak.
5- Çamaşır suyu ve kokulu deterjanları kapalı alanlarda sık kullanmak. Özellikle Türk kadınlarının yaptığı çamaşır suyu ile başka temizlik malzemelerini karıştırmak akciğerde kalıcı hasarlar bırakabilir.
6- Maskesiz boya yapmak ve kimyasal işlerde çalışmak.
7- Uyuşturucu madde kullanmak. Sigara şeklinde olanlar ve olmayanlar dahil tüm uyuşturucu madde kullanımının akciğere ciddi zararları vardır.  (www.ntv.com.tr/saglik/ akcigeri-bitiren-7-davranis-kaliteli-nefesin-sirri, www.internethaber.com/bu-7-davranis-akcigerinizi-bitiriyor-,)
**
Hal-i hazırda dünya diken üstünde.
Çin'den ülkelerine sıçradığında virüse karşı meydan okuyan ABD ve Batı, şimdi kuzu kuzu koronanın dünyayı yönetmesine boyun eğdiler.
İzolasyon, karantina, temizlik, hijyen, sosyal mesafe, pandemi, enfekte, temas, dezenfekte, entübe, korona pozitif/negatif, kit, semptom, immün/bağışıklık gibi daha önce duymadığımız ya da çok az duyduğumuz kavramlarla tanıştık.
Enteresan olan şu, bütün ülkeler bu kelimelerle yatıp kalkıyor, halkını uyarıyor.
**
Değerli okuyucular size diyeceğim o ki; bütün saldırılar, gerek küresel, gerekse bireysel ciğerlere; özellikle  de akciğerlere yapılıyor..
Neden?
Hayat da, ölüm de akciğerler aracılığıyla da ondan.
Yüce Yaratan böyle bir düzen koymuş evrene ve insana.
Yangınlar dünyanın, korona da insanın akciğerlerini tehdit ediyor…
Şeyh Galip insanı, âlemin hülasası olarak görür:
"Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen
Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen."
Şair Hülvani BAŞTUĞ da iki nefese dikkat çeker:
"Ölüm dediğin ne ki iki nefes arası,
Ecel ansızın gelir, ölümün yok sırası."
Ciğerlerinize iyi bakın.
Vesselam…