Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon Bölümü Yerel Yönetimler Programı öğrencileri, Ankara Büyükşehir Belediyeciliği’ni yerinde görmek ve tanımak amacıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne teknik gezi düzenledi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne gerçekleştirilen geziye Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Işık, Yönetim ve Organizasyon Bölümü Yerel Yönetimler Programı Öğretim Elemanları Öğr. Gör. Halil İbrahim Aşgın, Öğr. Gör. Harun Kısacık, Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Medya ve İletişim Programı Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Gökhan Şenyurt katıldı.

Gezide Yerel Yönetimler Programı ekibini Ankara Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ramazan Kabasakal karşıladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ramazan Kabasakal’ın, Ankara Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda yapmış olduğu sunumda Büyükşehir Belediyesi’nin genel yapısı, Ankara’nın ve belediyenin tarihçesi, birimleri ve belediye meclisi hakkında öğrencilere detaylı bilgiler aktararak Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yürütmekte olduğu etkinlikler ve hizmetler hakkında öğrencilere bilgiler verdi.

Gezi kapsamında öğrenciler Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyetlerini yerinde görme fırsatı buldu. Türkiye’nin yeni yerel yönetim vizyonunun konuşulduğu ve tartışıldığı bu kısımda öğrenciler, belediye idareleri hakkında yeni gelişmelerden haberdar oldu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sunumun ardından Yerel Yönetimler Programı öğrencileri, Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı’yı makamında ziyaret etti. Öğrenciler Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı’ya ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ramazan Kabasakal’a hediyelerini takdim etti.

Ziyaret sonrasında öğrenciler, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin birçok birimini gezerek belediyenin işleyiş yapısını yakından inceleme fırsatı buldu. Halkı yakından ilgilendiren kararların alındığı Belediye Meclisi’nin yetki ve görevleri hakkında bilgi alan öğrenciler, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ni de yakından gördü. Ayrıca öğrenciler Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ile fotoğraf çektirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi Yemekhanesinde gerçekleştirilen öğle yemeğinin ardından, programa Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam edildi.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon Bölümü Yerel Yönetimler Programı Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Halil İbrahim Aşgın gerçekleştirilen teknik gezi ile ilgili şu ifadelerde bulundu: “Yerel Yönetimler Programı olarak gerçekleştirdiğimiz bu teknik gezilerin “Yerel Yönetimler” dersi kapsamında gerçekleştirildiğini belirtmek istiyorum. Bu ders kapsamında derste işlemiş olduğumuz konuların ardından teknik gezilerimiz gerçekleştirilmiştir. Bu açıdan derste İl Özel İdareleri işlenmişse Çorum İl Özel İdaresine, Belediye İdareleri konusu işlenmiş ise Çorum Belediyesi’ne teknik gezi gerçekleştirerek bizzat öğrencilerin bu idareleri yerinde öğrenmelerini sağlamayı hedefledik. Daha önce gerçekleştirdiğimiz teknik gezilerden birinde ise öğrencilerimizi Köy idaresine götürerek, bizzat Köy muhtarından bilgi almalarını sağladık ayrıca köy gezimizde öğrencilerimizin Elvan Çelebi’yi tanımasını sağladık. Bu noktada dersin yalnızca teoride kalmasını değil, bizzat öğrencilerin bu idareleri yerinde görmelerini ders kapsamında hedeflemiş bulunmaktayız. Büyükşehir İdareleri konusu işlendiğinde ise Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bu geziyi gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Türkiye’de batılı anlamda yerel yönetimlerin tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Osmanlı’nın son döneminde ise İstanbul Şehremaneti ile başlayan bu süreç Cumhuriyet döneminde yavaş bir seyir izlemiştir. 2012 yılında çıkartılan 6330 Sayılı Kanun ile birlikte büyükşehirlerin idaresinde köklü bir değişiklik yapılmış, 2014 yılında uygulamaya geçen bu kanun ile birlikte Büyükşehir Belediyeleri’nin sayısı ülkemizde 30’a ulaşmıştır. Türkiye’nin nüfus yoğunluğunun en çok bulunduğu yerler, Büyükşehir Belediyelerinin bulunduğu illerde yer almaktadır. Bu noktada 2012 yılında yapılan değişiklikle birlikte Büyükşehir Belediyeleri’nin alanlarına kırsal kesimde dâhil olmuş, bu noktada büyükşehir belediyelerine ait olan sorumluluk daha da artmıştır. Türk Yerel Yönetim sisteminin çok köklü bir değişime uğradığı bu dönemde Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne gerçekleştirilen bu gezi ile birlikte öğrencilerimize yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedefledik.  Ayrıca öğrencilerimizin mesleki anlamda da gelişmesine katkı sağlayacak bir gezidir.” dedi. 

Ankara ziyareti değerlendiren Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Işık ise;  “Yerel Yönetimler Programı’nın Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne gerçekleştirmiş olduğu bu gezi ile birlikte öğrenciler; belediye yapılarını, işleyişlerini ve hizmetlerini bizzat yerinde görerek ve tecrübe ederek öğrenmiş oldular. Bu programın gerçekleştirilmesinde emeği olan başta Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a Yerel Yönetimler Programı Öğretim Elemanları Öğr. Gör. Halil İbrahim Aşgın’a ve Öğr. Gör. Harun Kısacık’a çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon Bölümü Yerel Yönetimler Programı olarak öğrencilerimizin ufkunu açan ve mesleki anlamda büyük katkılarının olduğuna inandığım bu teknik geziye katkısı olan başta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’ya, Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı’ya ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ramazan Kabasakal’a teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi