FATİH BATTAR

‘Üniversite-Sanayi İş Birliğindeki Eksiklikler Üzerine Sanayinin Bakış Açısı’ adlı panelde konuşan Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisinin arasına girebilmesi için ileri teknolojiye hükmetmesi gerektiğini söyledi.

Hitit Üniversitesi’nde Bahar etkinlikleri kapsamında “Üniversite-Sanayi İş Birliğindeki Eksiklikler Üzerine Sanayinin Bakış Açısı” isimli panel düzenlendi.

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında ilerleme kaydeden üniversite-sanayi iş birliğinin arzu edilen seviye getirilmesine katkıda bulanabilecek fikirlerin paylaşılmasını sağlanması amacıyla gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Ali Kılıçarslan yaparken, panelin konuşmacılığını ise Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği Çorum Temsilcisi ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Kurtbaş, Çorum Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Ocak, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özbayram yaptı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmesi için ileri teknoloji üreten ülke olması gerektiğini kaydetti.

‘KİLOGRAM BAŞINA İHRACATIMIZ 1.5-2 DOLAR’

Türkiye’nin kilogram başına ihracatının 1.5-2 dolar olduğunu belirten Alkan, bu rakamın 3 dolara kadar çıkartılması gerektiğine dikkat çekti.

Yüksek teknolojinin önemine vurgu yapan Alkan, burda da üniversitelere çok ciddi görevler düştüğünü belirterek; “Dünyanın en gelişmiş ülkelerin ekonomilerine baktığınız zaman, ülkelerin gelişmişlikleri ile üniversitelerinin gelişmişlikleri ciddi şekilde benzerlik göstermektedir. AR-GE üretim güçleri ile AR-GE’ye yaptıkları yatırımları, akademik bilimsel yayınlarıyla çok ciddi benzerlikler göstermektedir. ABD ekonomik olarak dünyanın bir numaralı ülkesi. Üniversitelerde çok ciddi bir güçler, AR-GE’de de ciddi güçler, her alanda ciddi güçler. Bizim yapmamız gereken şu anda 1.5-2 dolar olan ihracatımızı 3’e çıkarmak. Kilo başına ihracatımız 1-5-2 dolar. Dünyanın ilk 10 ekonomisinin arasına girebilmemiz için bu rakamı 3’e çıkarmamız gerekiyor. Bunu da ileri teknoloji ürünlere yönelmekle yapabiliriz. 1 ton Iphone ile biz merkez laboratuvarımızı yapabiliyoruz. Yüksek teknolojiye mutlaka hükmetmemiz gerekiyor. Burda da üniversitelere çok ciddi görev düşüyor. Bu anlamda biz Mühendislik Fakültesi başta olmak üzere üniversite-sektör işbirliğine önem veriyoruz. Eğer biz Afrin’de çok başarılı bir iş yaptıysak bu bize ait olan SİHA’mızın, Obüs’ümüzün, olmasından kaynaklanıyor. Artık Türkiye ilacını üretmeyi hedefleyen bir ülke haline geldi. Dolayısıyla bu ve benzeri etkinliklere önem veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi