FATİH AKBAŞ
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesine yeni başlayan öğrencilerin ‘Beyaz Önlük Giyme ve Öğrenci Yemin Töreni’ dün yapıldı. 
İkbalkent Kampüsü Spor Salonu’nda gerçekleştirilen program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

108 YENİ ÖĞRENCİ EĞİTİME BAŞLADI
Törende ilk konuşmayı yapan Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, tam bir yıl önce bu salonda, tıp fakültesinin Çorum'da eğitime başlayan ilk 62 öğrencisi için tören gerçekleştirdiklerini hatırlatarak,  “Bugün ise 1. sınıfa başlayan 108 yeni öğrencimiz var. Geçen sene Çorum'da ilk defa tıp fakültesi eğitim ve öğretime başladığında ÖSYM sonuçlarına göre 22 bininci sıradan öğrenci kabul ederken ve devlet üniversiteleri tıp fakülteleri arasında son sıralarda yer alırken kontenjanımızın artmasına rağmen bu yıl fakültemize 18 bininci sıradan öğrenci yerleşti ve çok sayıda devlet üniversitesi tıp fakültesinin üzerinde yer almaktayız. Bu yıl fakültemizin 1 ve 2. sınıfına yatay geçiş için de 359 öğrenci başvurdu ve bunlar arasında 47 öğrencimizi programımıza dahil ettik. Bu başarıda üniversitemiz yönetiminin ve öğretim üyelerimizin büyük emekleri var. Eğitim kadromuzun yeterliliği ve laboratuvar altyapımızın iyi olması bize bu başarıyı getirdi” dedi.

‘BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATTIK’
Sağlık hizmeti sunumu bakımından da tıp fakültesinin büyük başarılara imza attığını vurgulayan Prof. Dr. Dolapçı, “Bugün Türkiye'de Sağlık Bakanlığı ile yapılan afiliasyonun en başarılı örneklerinden birisi Çorum'dadır. Bu birlikteliğin iyi yürümesinde başta Sayın Valimiz olmak üzere il yönetimi, sayın Çorum milletvekillerimiz ve üniversite yakın iş birliği yapmaktadır. İl Sağlık Müdürlüğü, başhekimlik ve tıp fakültesi yönetimi olarak hastane hizmetlerinin nasıl daha iyi verileceği konusunda sürekli olarak Sayın Valimizle istişare toplantıları yapmaktayız. Çok değil bundan 5 sene önce ileri tedaviler için Çorum'dan Ankara'ya hasta götüren otobüs seferleri varken günümüzde her türlü kanser ameliyatlarının, açık kalp ameliyatlarının, 24 saat acil anjiografi uygulamalarının yapıldığı bir hastane olduk” ifadelerini kullandı.

SEVKLER YÜZDE 45 AZALDI
Geçen yıl Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaklaşık 1,5 milyon hastaya bakıldığını açıklayan Dolapçı, “Bu sayı bu yıl 2 milyona çıkmıştır. Sevk oranlarımız ise % 45 azalmıştır. Bu sevklerin çoğunu da radyoterapi ve PET CT için sevkler oluşturmaktadır. Bugün için hastanemizin tek eksiği olarak kalan onkoloji merkezi kurulduğu takdirde bu oranda da ciddi bir düşüş olacaktır. Bu amaçla Sağlık Bakanlığına talebimizi ileten sayın vekillerimize buradan teşekkür etmek isterim.
Elde edilen bu başarılarda öğretim üyelerimizin payı çok büyüktür. Bu aşamada Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Reha Metin Alkan Hocama şükranlarımı sunmak isterim. Kendi alanlarında yetkin, Türkiye'de ve hatta uluslararası arenada tanınan hocalarımızın Çorum'a, fakültemize kazandırılmasında kendisinin büyük gayretleri oldu. Fakültemize öğretim üyesi kazandırılmasında liyakat esasına dayanan bu anlayış, başarılarımızın esasını oluşturmaktadır” şeklinde kaydetti.
Tıp fakültesi öğrencilerine ve ailelerine seslenen Dolapçı, “Sayın anneler, babalar, kardeşler ve hatta dedeler, nineler, bize emanet ettiğiniz çocuklarınızı 6 yılın sonunda uluslararası standartlarda iyi eğitim almış, ülkesine ve vatandaşlarına hizmet verecek kaliteli hekimler olarak yetiştirmek bizim görevimiz ve bunun bilincindeyiz. Gözünüz arkada kalmasın. Ve sevgili öğrencilerim, başta anne ve babalarınızın emeğinin, sonra sizin için burada yapılan bu kadar yatırımın karşılığını en iyi şekilde vereceğinize inanıyorum. Mezun olduğunuzda devletini ve milletini seven, iyi hekimler olarak yetişmeniz en büyük dileğim. Bunun için elinizden geleni yapacağınıza da inancım tam” diyerek sözlerini tamamladı.

‘KAMU ÜNİVERSİTELERİ TIP FAKÜLTELERİ ARASINDA YÜKSELİYORUZ’
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise konuşmasında, dünyada yaklaşık 25 bin üniversite bulunduğunu ve Hitit Üniversitesi’nin de bu sıralamada 2 bin 300’lerde olduğunu söyledi.
Uluslararası alanda yapılan çalışmaların, altyapı yatırımlarının elde edilen başarıda önemli rol oynadığının altını çizen Rektör Alkan, "Üniversitemizin gösterdiği başarı grafiğine paralel olarak tıp fakültemiz de Türkiye'deki kamu üniversiteleri arasındaki sıralamada yukarıya doğru yükselmektedir” dedi.
Tıp fakültesindeki akademisyenlerin hiçbiriyle rektörlük öncesindeki hayatında yollarının kesişmediğini kaydeden Alkan, "Sadece bu arkadaşlarımızın CV'sine baktık. Eğer öyle olmasaydı biz şu anda tıp fakültesinden, diğer başarılarımızdan bahsedemezdik. 2011 yılında bu üniversiteye İnkılap Tarihi dersi için Milli Eğitim Bakanlığından öğretmen arkadaşlar geliyordu. Aradan geçen 7 yılda tıp eğitimini bırakın, artık sağlık kampüsünden bahsetmeye başladık” şeklinde belirtti.

‘SADECE TÜRKİYE DEĞİL GÖNÜL COĞRAFYAMIZ İÇİNDE ÖNEMLİSİNİZ’
Alkan, öğrencilere uluslararası birey olmak için kendilerini iyi yetiştirmeleri tavsiyesinde bulunarak, "Globalleşme ile artık insanların doğdukları yer ile yaşadığı yer birbirinden çok farklı olabiliyor. Her yıl tıp fakültelerinden meslektaşlarınız mezun olmakta. Unutmayın ki siz sadece Türkiye içinde değil, başta Türk Cumhuriyetleri ve gönül coğrafyamız olmak üzere tüm dünyada görev yapacaksınız. Bunun için yabancı dil öğrenmeniz gerekiyor. Dünyadaki herhangi bir tıp fakültesindeki öğrenci hangi bilgiye ulaşabiliyorsa siz de Hitit Üniversitesi’nde eksiksiz ulaşabiliyorsunuz. Hedefiniz yalnızca bulunduğunuz şehir değil, tüm dünya olmalı. Çünkü tüm dünyanın bize, Türklere, sizin gibi hekimlere ihtiyacı var. O yüzden sorumluluklarınızın farkında olun. 'Kim var?' denildiğinde sağına soluna bakmadan 'ben varım' diyen nesiller yetiştirmekten başka çaremiz yok” sözleriyle konuşmasını bitirdi.
Belediye Başkanı Zeki Gül ise konuşmasında Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın göreve geldiği günden itibaren güzel çalışmalar yaptığını dile getirerek, “Tıp Fakültesi kuruldu ve her türlü ameliyat yapılır hale geldi. Bunda büyük katları olan Rektör Alkan’a teşekkür ediyorum” dedi.

‘ÇORUM’DA YURT SORUNU YOK’
AK Parti Çorum Milletvekili ve MKYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan ise öğrencilere Çorum’da barınmaları için yurt sorunu olmadığını söyledi.
Ceylan, bir üniversite için fiziki mekanların önemli olduğunu belirterek, “Hitit Üniversitesi’nin fiziki mekan eksiklikleri giderilecek. Güney Kampüsün avan projeleri hazır. İhaleye çıkılacak. Sizler okulu bitirmeden binalarınız tamamlanacak” ifadelerini kullandı.
Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Ceylan, “Dünya’nın sizlerle beraber Türkiye’ye ihtiyacı var. Bu ülkeyi ileri de sizler yöneteceksiniz. Bu yüzden dünya ve ülke gündemini yakından takip etmelisiniz” şeklinde belirtti.

Çorum’da sevki azaltacaklarını ve bunu da tıp fakültesinin kadrolarına güvenerek söylediklerini ifade eden Ceylan, “Sizler ne derseniz biz oradayız. Hangi cihaza ihtiyaç olursa söyleyin elimizden geleni yapalım. Ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Tek vatanımız ve tek bayrağımız var. Başka gidecek yerimiz yok. Birlik ve beraberlik içinde yaşayacağız. Bir ve beraber olalım. Çorum olalım. Türkiye olalım. Bu ülkede kaos olursa bunların hiçbirisi olmaz” dedi.
Milletvekili Ceylan tıp fakültesi birinci sınıf öğrencilerini tebrik ederek sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından Rektör Reha Metin Alkan, Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Belediye Başkanı Zeki Gül, İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı ile diğer protokol üyeleri tarafından öğrencilere beyaz önlükleri giydirildi. Öğrenciler daha sonra yemin ettiler.
Tören kokteyl ile sona erdi.


Editör: Haber Merkezi