ENİSE AĞBAL ÜŞÜMÜŞ

657 sayılı Kanunun 4. maddesinin C fıkrası uyarınca çalıştırılan geçici personelin 4/B'li sözleşmeli statüye geçirilmesine ilişkin karar, 30 Mart 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararın, geçici personelin sözleşmeli statüye alınmasından çok, sözleşmeli statü içerisinde mali ve özlük hakları farklı bir istihdam modeli getirdiğini söyleyen Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Selim Aydın, “4/C lilerin kadroya alınması diye bilinen 4/b geçişlerinde çok ciddi hak kayıpları yaşanmış aslında dağ fare doğurmuştur.” dedi.

Dün sendika binasında basın açıklaması düzenleyen Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Selim Aydın, kararla birlikte daha büyük bir mağduriyetin ortaya çıktığını söyledi.

Aydın, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “İnsanların eğitim ve uzmanlıklarını göz ardı eden toptancı yaklaşım neticesinde pek çok mağduriyet yaşanmaktadır. Şöyle ki, 4C’den, 4B’ye geçerken “Denizi geçtik, derede boğulmayalım” diyoruz. Kalan eksikliklerin giderilmesini istiyoruz. Buradan soruyoruz, Neden 2007 yılındaki 5620 sayılı kanun ile 200 bin geçici ve mevsimlik işçiye normal şartlardaki 4B geçiş hakkı verilmişken, bizlere verilmedi?

DAVA AÇILDI

Neden, 4B’ye geçirilirken mevcut diploma ve unvanlarımıza göre aktarılmadık. Neden mevcut 4B ihdasında olduğu gibi maaşımızı peşin almadık? Neden mevcut büro personeli pozisyonları varken, idari büro görevlisi pozisyonu ihdas edildi. Destek personeli pozisyonları varken, neden idari destek personeli pozisyonları ihdas edildi. Mevcut 4B kadrolarında ek ödeme oranları % 85 iken, %70 iken bizlerde ihdas edilen kadrolardan dolayı neden % 20 yapıldı. Mevcut 4B’de yıllara göre 0-5 yıl ve diğer yıllara göre hizmet cetvelleri varken bizler sözleşmelerimizde tecrübeyle ihdas etmiş olduğumuz kıdem farklarını göremedik. Bizler KPSS sınavlarına girmiş, başarılı olmuş, devletimizin yapmış olduğu mülakatlarda başarılı olmuş ve yetkin teknisyen, tekniker gibi unvanlarda ihdas edilirken, şimdi diyoruz ki; denizi geçtik, derede boğulmayalım. Hakkımız olan hakiki 4B kadro ihdasını istiyoruz. Türkiye Kamu-Sen olarak hukuki zeminde konu yargıya taşınmış ve Danıştay nezdinde dava açılmıştır.

‘4-C BİTTİ DERKEN DAHA BÜYÜK BİR MAĞDURİYET ORTAYA ÇIKMIŞTIR’

4/C bitti derken daha büyük bir mağduriyet ortaya çıkmıştır. 4/C'li personelin 4-B'li statüye geçişini sağlayan Karar Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş ancak içeriğine bakıldığında yıllardır bitsin dediğimiz bu ayıp daha da içinden çıkılmaz bir hal almıştır.

4/C ucubesi bitti derken bu kararla özelleştirmeler sonucunda işlerinden olmuş, yıllarca atıl vaziyette tutulmuş, unvanları, meslekleri, diplomaları yok sayılarak kenarda tutulan, düşük maaşa mahkûm edilen insanların umutları boşa çıkarılmıştır. Kısacası dağ fare doğurmuştur.

Resmi Gazetede yayımlanan karara bakıldığında, 4/C'li personel için değişen hiçbir şey yoktur. Sadece statülerinin adı değişmiş ama nitelikleri ve aldıkları ücretlere dair en ufak bir ilerleme sağlanamamıştır.

Türkiye Kamu-Sen olarak yıllardır bu ucube sistem bitsin, insanlar mağdur olmasın çağrısı yaparken, bugün gelinen noktada hiçbir değişiklik olmaması bizleri sükût-u hayale uğratmıştır.”

Editör: Haber Merkezi