Hitit Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi bünyesinde açılan Tahıl Ürünleri İşletme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarında üniversitenin günlük ekmek ihtiyacı üretiliyor.

Üniversitenin Gıda Mühendisliği Fakültesinde, tahıl ürünleri üretim teknolojilerinin Ar-Ge çalışmalarını geliştirmek amacıyla 2013 yılında faaliyete geçirilen Tahıl Ürünleri İşletme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarının ekmek üretim bölümünde öğrenciler hem eğitim alıyor hem de ekmek üretiyor.

Yaklaşık 5 yıldır hizmet veren laboratuvarda bilimsel yöntemlerle günlük 3 bin ekmek üretiliyor.

Öğrencilerin ekmek israfını önlemek için yaptığı çalışmalar sonucu ekmeklerin gramajı düşürüldü, düşük gramajlı ekmekler de erken bayatlamaması için ambalajlandı.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin bir yandan israfı önleyip, diğer yandan da ekmek maliyetini üçte bir oranında düşürdüğünü söyledi.

Türkiye'de ekmek tüketiminin fazla olmasından dolayı ekmeği stratejik bir ürün, sektörü de stratejik bir sektör olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Alkan, şunları dile getirdi:

"Tahıl tüketimi ülkemizde oldukça yaygındır. Dolayısıyla üniversitelerin bu konuyu yakından takip etmesi gerektiğini düşünüyorum. Üniversitelerin bir taraftan katma değeri yüksek, teknolojik ürünlere yönelmesi, diğer yandan da insanlığın varlığı için gereken ürünleri bilimsel olarak üretmesi önem arz etmektedir. Çağımızın gerçeği elbette teknolojidir ancak teknoloji olmasa da yaşam sürdürülebilir. Susuz birkaç gün, ekmeksiz birkaç haftadan daha uzun yaşama ihtimali yok. Hitit Üniversitesi olarak biz beş yıl önce bu konuda bir adım attık ve bugün 2 milyonuncu ekmeğimizi ürettik."

Maliyet avantajı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisince 2013 yılında başlatılan "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"na da katkı yaptıklarına dikkati çeken Alkan, şöyle devam etti:

"Bilimsel yöntemlerle ürettiğimiz ekmeğin içinde katkı maddesi yok. İnsanlar, gramajı düşük ekmekten tüketebileceği kadar alıyor ve kalanlar, paketli oldukları için ertesi gün de kullanılabiliyor. Dolayısıyla israfı neredeyse sıfıra indirmiş durumdayız. Kendi imkanlarımızla ekmek üretiyor olmamız da bize çok ciddi bir maliyet avantajı sağladı. Bu anlamda çok ciddi ve çok yönlü bir ekonomik kazanımımız var."

Hem eğitim hem üretim

Laboratuvarın koordinatörü Doktor Öğretim Üyesi Seçil Türksoy da hijyenik koşullarda, teknolojik imkanlardan da yararlanarak ekmek üretmek amacıyla 2013 yılında başladıkları serüvenin, 5 yılda 2 milyonuncu ekmeği üreterek devam etmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Türksoy, laboratuvarda bir taraftan ekmek üretirken, diğer yandan da öğrencilerin uygulamalı eğitim fırsatı bulduklarını vurguladı.(AA)

Editör: Haber Merkezi