FATİH BATTAR

Turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli personeli yetiştirmek üzere mesleki eğitim veren Çorum Hitit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yiyecek-içecek ve konaklama sektörünün temsilcilerinin katımıyla Okul- Sektör işbirliği toplantısı düzenlendi.

Yiyecek İçecek ve Konaklama sektörünün temsilcilerinin nitelikli ve kalifiyeli eleman sıkıntısının çözümü için yapılması gerekenler ve öğrencilerin yaşadığı sıkıntılarının dile getirildiği toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hüseyin Kır, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, SGK İl Müdürü Duran Cesur, İŞKUR İl Müdürü Ali Şahan, Okul Müdürü Elvan Güneş, okul müdürleri, öğretmenler, yiyecek-içecek ve konaklama sektörünün temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Okul Müdürü Elvan Güneş, ‘Hayata Bir Adım Önde Başlamak İçin Meslek Lisesi’ni Seçin’ sloganıyla hareket eden okulumuzun bu sektörde önemli bir yer edinmesini amaçlıyoruz.” dedi

‘OKUL OLARAK İŞLETMELERİN İHTİYAÇ DUYDUĞU

KALİFİYELİ ELEMAN YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Çorum’da son yıllarda yiyecek-içecek ve konaklama alanlarında büyük gelişmeler gerçekleşmesiyle birlikte işletmelerin hızla çoğaldığını belirten Güneş; İşletmelerin kalitesini yapılan yatırımlar ve kapısına asılan yıldızlarla birlikte, burada çalışan personeller belirlemektedir. Okul olarak biz de işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli ve kalifiyeli eleman yetiştirmeye çalışıyoruz. Teorik ve pratik eğitime tuttuğumuz öğrencilerimiz almış oldukları eğitimler sayesinde il dışında veya içinde işletmelere mesleki eğitim gören öğrencilerimiz kazandıkları tecrübe ve yenilikleri diğer işletmelere aktarma imkanı bulabilmektedir.” şeklinde konuştu

Güneş, 2013 yılında işletmelerde beceri eğitimlerine gönderilen toplam öğrenci sayısının %5’inin il içindeki işletmelere mesleki eğitimleri için yerleştirilirken, sektör temsilcilerinin dikkate alınması ile birlikte 2018 yılında bu oranı %45’e çıkardıklarını kaydetti.

Okulun Uygulama Oteli’nde konaklama sektörünün ihtiyaç duyduğu eleman sıkıntısını çözmek için çalıştıklarını dile getiren Güneş; “Otelimizde aynı anda 73 kişiyi misafir olarak ağırlama imkanına sahibiz ve otelimiz herkese açıktır. 2017 yılında uygulama otelimizde 10 bin 500 kişiyi ağırladık. Otelimizde öğrencilerimiz en az bir hafta uygulamalı eğitim görmekte ve yıllık 500 öğrencimiz otelimizde çalışmakta. Okul olarak ayrıca gelişen teknoloji ve yenilikleri takip etmeye çalışıyoruz. Eksik kalan yanlarımız var. Biz de eksiklerimizi ortadan kaldırmak için işgücü piyasasının aktörlerinin vereceği katkıya önem veriyoruz. Sektör temsilcilerinin yapacağı yatırımlar Çorum’a ve Çorum insanına dönecektir.” dedi

 Program kapsamında Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek-İçecek Hizmetleri Alan Şefi Hülya Hallı, okul olarak eğitim verdikleri alan ve dalların tanıtımını yaptı.

Okul Müdür Yardımcısı Bilgin Bilge ise işletmelerde mesleki eğitim sürecine değinerek, öğrencilerin staj gördüğü işletmelerde yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.

Programın devamında Yiyecek-İçecek sektörünü temsilen Hasan Zahir Et Lokantası sahibi Ömer Karslıoğlu ve konaklama sektörünü temsilen Serdar Güccan, sektör olarak okuldan ve öğrencilerden beklentileri ile ilgili birer konuşma yaptı.

‘STAJA GELEN ÖĞRENCİLER 2 AYDA KENDİNİ USTA SANIYOR’

İşletme olarak en büyük sıkıntılarının ara eleman ihtiyacı olduğunu belirten Hasan Zahir Et Lokantası sahibi Ömer Karslıoğlu; “İşletmelerin en büyük eksikliği ara eleman sıkıntısıdır. Bu nedenle mesleki eğitimin özellikle hizmet sektöründe büyük önem taşımaktadır. Staja gelen öğrenci daha 1-2 ay olmadan kendini usta olarak görmeye başlıyor. Ben işletmenin her kademesinde 12 yaşından beri çalıştım. Her gün yeni işe başlamış gibi severek işime gidiyorum ve halada öğrenmeye çalışıyorum. Bu sektörde öğrenmenin sonu yoktur. Her zaman kendini geliştirmek zorundasın.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin mesleklerinde başarılı bir turizmci olması için merdiven basamaklarını en aşağıdan en yukarıya doğru ağır ağır çıkması gerektiğine dikkat çeken Karslıoğlu; “Stajlar daha ciddi olmalı, öğrenci severek çalışmalı, yerini beğenmediği zaman hemen değiştirelim yada okula dönelim moduna girmemelidir. Okulda pratik dersler artırılmalıdır. Eğer turizm sektöründe en alt kademeden en üst düzeye kadar yer alacak tüm çalışanları güzler yüzlü, işini iyi bilen, insana saygılı ve detayları doğru kullanabilen bireyeler olarak yetiştirebilirsek o zaman verilen eğitim karşılığını bulur.” şeklinde konuştu

‘EĞİTİMDE SEKTÖRÜN TALEPLERİ DE DİKKATE ALINMALI’

Konaklama sektörü adına bir konuşma yapan okul mezunlarından Serdar Güccan ise, konaklama sektörü olarak okuldan beklentilerini açıkladı.

Eğitim içeriği olarak pratiğe dayalı uygulamalı eğitimin artırılması, yabancı dilde pratik uygulamaya daha fazla önem verilmesi ve okul-sektör işbirliğinin artırılması gerektiğini belirten Güccan, ayrıca öğrencilerin beceri eğitim sürelerinin uzatılması ve beceri eğitiminden önce oryantasyon eğitimi verilmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim konusunda sektörün taleplerinin dinlenmesi gerektiğini ifade eden Güccan, okul-sektör işbirliğinde sorunların çözümünde bu tür toplantıların önemli olduğunu kaydetti.

YARIŞMALARDA DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Konuşmaların ardından geçtiğimiz gün Hitit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ‘İki Kuşak Bir Arada Yarışıyor’ sloganı ile düzenlenen En İyi Mantı Yapma ve 6.Geleneksel Kat Hizmetleri yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

En İyi Mantı Yapma yarışmasında birinci olan Salih Samet Zingi ve annesi Selma Singi’ye çeyrek altın, ikinci olan Şeyda Özlem Yiğit ve annesi Emine Yiğit’e gram altın, üçüncü olan İrem Yanar ve halası Emine Balcı’ya gramın yarısı altın hediye edildi.

6.Geleneksel Kat Hizmetleri yarışmasında birinci olan Abdulmuttalip Yağlı, ikinci olan Mithat Hoşbaş ve üçüncü olan Yasin Kaymaz’a para ödülü verildi.

Program hatıra fotoğrafı çekimi ve yemek ikramı ile sona erdi.