RECEP MEBET
Özel Final Temel Lisesi Robot Takımı, 13. Uluslararası MEB Robot Yarışması’nda Çorum’u temsil etti.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğinde, TÜBİTAK’ın katkılarıyla organize edilen yarışma 10-12 Nisan 2019 tarihleri arasında Samsun’da gerçekleşti.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılı etkinlikleri kapsamındaki organizasyona Türkiye’nin yanı sıra Tunus, Gürcistan, Ukrayna, Lübnan, Bangladeş, Bosna Hersek, Gambiya, İran, Zambiya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Pakistan, Yemen, Kazakistan, Cezayir, Romanya, Turks ve Caicos Adalarından da katılım oldu.
Yarışmada Çorum Özel Final Lisesi’ni Fizik Zümre Başkanı Emine Özbulat Tüzün, Rehber Öğretmen Elif Coşkun  ile son sınıf öğrencilerinden Musa Uslan ve Berkay Altunkeser temsil etti.
‘Seroplex’ adlı robotları ile organizasyonun en dikkat çeken ekipleri arasında yer alan Çorumlu öğrenciler, 5 bin 999 katılımcı ve 3 bin 849 robotun bulunduğu yarışmada, il bazında 55 katılımcı ve 23 robot içerisinde kendi kategorisinde tek olarak yarışmıştı. Türkiye genelinde ise serbest kategori içerisinde başvuran tek temel lise olan Final ekibi, yarışmayı 26. sırada tamamladı.
Mesleki ve teknik eğitim niteliğinin arttırılması amacıyla lise ve üniversite öğrencilerinin katıldığı ‘yapay zeka’ konulu yarışmada sumo, robotino, çizgi izleyen, hızlı çizgi izleyen, insansız hava aracı (Mini drone) , insansı robotlar, endüstriyel robot kol, yumurta toplayan (caretta caretta), serbes proje, mini sumo, tasarla çalıştır ve temalı olmak üzere 12 ayrı kategoride müsabakalar düzenlendi.
Final Eğitim Kurumları Kurucu Müdürü Mehmet Emin Karlı, ilk kez katıldıkları yarışmada pek çok ülke ve okulu geride bırakarak Çorum’un ismini üst sıralara taşıyan öğretmen ve öğrencilerini kutlayarak başarılarının devamını diledi.