Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Maraşlıoğlu’nun da dahil olduğu ve ülke sularında yer alan canlılar üzerine çalışan 20’nin üzerinde farklı üniversiteden 50’den fazla limnolog akademisyenin katıldığı Türkiye’de Referans İzleme Ağının Kurulması Projesi devam ediyor. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün Çınar Mühendislik A.Ş. aracılığıyla yürüttüğü proje Türkiye’deki referans alanlarının ve bu alanları temsil eden referans noktalarının belirlenmesi amacıyla 25 havzada referans izleme ağının oluşturulmasını kapsıyor. 

Bu proje kapsamında, iç sulara ilave olarak çevre denizlerdeki kıyılara gemilerle açılarak örnekler alınıyor. Projenin amacının ise sadece Türkiye’de referans izleme ağının kurulmasıyla sınırlı olmayıp bunun yanında proje sonunda havzalardaki göl ve dere/ırmaklardan toplanıp sayımları yapılan örneklerin birer nüshasının çeşitli tekniklerle kalıcı forma dönüştürülüp bunun müze materyali olarak bir üniversitede muhafaza edilmesi olduğu belirtildi.
 Proje ile ayrıca tespiti yapılan organizmalar fotoğraflanarak Türkiye’ye ait bir atlasın oluşturulması da amaçlanıyor.

Proje kapsamında taraması yapılan göl ve derelerde biyolojik, hidromorfolojik, kimyasal ve fizikokimyasal parametrelerin ölçümleri gerçekleştiriliyor. 
Öğretim üyesi Doç. Dr. Faruk Maraşlıoğlu, projenin ikinci ayağında çalışma alanı olan Kızılırmak ve Burdur Havzalarında yer alan toplam 37 doğal göl ve 36 dere ile ırmakta ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde olmak üzere üç örnekleme döneminde fitoplankton ve fitobentoz örneklemelerini yaparak Hitit Üniversitesi araştırma laboratuvarlarında bu örneklerin sayımlarını gerçekleştirdi. Projenin üçüncü ayağı ise genellikle ülkemizin güney ve doğusunda yer alan havzalarındaki (Seyhan, Ceyhan, Asi, Doğu Akdeniz, Çoruh, Fırat Dicle, Aras ve Van Gölü Havzaları) göl ve dere/ırmakları kapsıyor. Bu kapsamda Doç. Dr. Faruk Maraşlıoğlu 2019 yılında üç örnekleme mevsimi olmak üzere Seyhan Havzasında yer alan 12 göl ve 33 dere/ırmakta çalışmalar yürütecek ve projenin önümüzdeki yılda ise raporlama bölümüne geçilecek. (Haber Merkezi)