Hitit Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu (BAP) 2018 yılı son toplantısını | | | gerçekleştirdi. Toplantıda gündem maddelerinin ardından, BAP komisyonunun yıl içinde gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında değerlendirmeler yapıldı.

BAP Komisyonu Başkanı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, BAP Komisyonu üyelerine yıl boyunca projelerin değerlendirme süreçleri ile ilgili yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Ar-Ge odaklı, multidisipliner projelerin hayata geçirilmesini teşvik eden ve üniversite-sektör işbirliğini güçlendirecek çalışmaların desteklenmesine ayrı bir özen gösteren Hitit Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi aracılığı ile farklı proje türlerine önemli miktarlarda destekler veriyor.

2018 yılının yapılan son BAP Komisyonu toplantısıyla bu yıl toplam 144 projeye destek verildi.

Bir önceki yıllara göre destek verilen proje sayısındaki artış, akademisyenlerin ve üniversitenin araştırma geliştirmeye yönelik verdiği önemi gösteriyor.

Üniversitede, 2011 yılından bu yana BAP Birimince 617 projeye verilen destek bugüne getirilmiş miktarıyla yaklaşık 36 milyon TL’yi bulmuştur.

2017 yılından itibaren geçerli olmak üzere 19010-Ulusal Araştırma Projesinin de eklenmesiyle birlikte üniversitede 10 farklı grupta projeye destek veriliyor.

 Ayrıca üniversite, 2019 yılında da bazı özellikli konularda olduğu gibi, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri Enstitüleri bünyesinde yapılacak olan Lisansüstü Tez çalışmalarında (Yüksek Lisans/Doktora) “15 Temmuz ve Darbeler” konusunu ele alan lisansüstü öğrencilerimizin çalışmalarına ve danışmanlıklarını yürüten öğretim elemanlarımıza özel destekler sağlamaya devam edecek.

Proje üretkenliğinde yakalanan bu ivme, üniversitenin bilimsel çıtasının her geçen gün hızla yükselmesine de önemli katkıda bulunuyor.

Özellikle projelerden elde edilen bilgi ve bulgular, evrensel bir akademik üretkenlik ve verimlilik göstergesi olan ulusal ve uluslararası yayınlara dönüşüyor. 2011 yılında kişi başına düşen yayın sayısı 0.34 iken, 2018 yılında bu sayı 0.9’a yaklaştı. Kişi başına düşen yayın sayısı, pek çok kurum/kuruluş tarafından yapılan üniversite sıralamalarında da en önemli faktörlerden biri olarak dikkate alınıyor. Bu sıralamalardan URAP’ın, dünyadaki yaklaşık 25 bin yükseköğretim kurumu arasında ilk 2.500’ü bildirdiği sıralamada Hitit Üniversitesi geçen yıla oranla 68 sıra yükselerek 2018 yılında 2.274’üncü sırada yer alarak büyük bir başarı gösterdi.