M.BURAK YALÇIN
Hitit Üniversitesi(HİTÜ) Meslek Yüksekokullarında başlatılan “3+1 İşyeri Uygulaması Eğitim Modeli” tanıtım toplantısı dün gerçekleştirildi.
Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan, Oğuzhan Kaya, Erol Kavuncu, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, ÇESOB Başkanı Recep Gür, Baro Başkanı Altan Akpınar, Çorum Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat, bazı daire müdürleri, öğretim görevlileri ve sanayiciler hazır bulundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program açış konuşmaları ile devam etti.
Programda “3+1 İşyeri Uygulaması Eğitim Modeli” ile ilgili sunum yapan  Sosyal   Bilimler MYO    Müdürü Dr. Zekeriya Işık, Çorum’un sanayi ve ticaret şehri olduğunu söyledi.
Zekeriya Işık, model ile ilgilide şu bilgileri verdi: “Çorum, Yozgat’tan, Kırıkkale’den daha büyük sanayi ve ticaret şehri. Bu model tamda Çorum’da olur. 3+1 İşyeri Uygulaması Eğitim Modeli, ürünün fikir aşamasından tasarlanmasına, üretimine ve piyasaya sürülmesine kadar her aşamasında katkı sunabilecek donanımlara sahip eleman yetiştirmek, Üniversite Reel Sektör işbirliğiyle bilim ve teknolojiyi ekonomik ve toplumsal yarar sağlayacak, sürdürülebilir karlı büyümeyi hızlandıracak şekilde işe koşarak yerli ve milli sanayimizin hizmetine sunmak bu vizyonun amaçlarındandır. İthal eden bir ülkeden ihraç eden bir ülkeye dönüşmek, insan gücümüzü nitelikli ve özellikli kılarak işsizlik oranını azaltmak, gayri safi milli hasılayı artırmak da yine amaçlarından bir tanesidir.

Neden Mesleki Eğitim ve neden MYO diye sorulursa, bilgi, beceri, davranış ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırarak mesleki alanda nitelikli insan gücü yetiştirilmesinde aktif rol oynadığı ve reel sektörün ihtiyaç duyduğu donanımlara sahip insan gücünün yetiştirilmesine doğrudan katkı sunduğu için. Ancak bugün mesleki eğitim veren MYO’ların amaçlara ne kadar hizmet edebildiği hususu tartışılmaktadır. 

Bu model sayesinde 2023, 2053, 2071 vizyonunda mesleki eğitim anlayışı doğrultusunda üniversitemizde Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü(MEYOK) kurularak, 3+1 işyeri uygulaması eğitim sistemine geçilecek. Her öğrencimizin üniversitemizden bir danışman öğretim görevlisi, ilgili sektörümüzden de bir danışman usta eğiticisi olacaktır.”