FATİH BATTAR
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Çorum Yatırım Destek Ofisi tarafından, yurtdışına açılmayı planlayan Çorumlu firmalara yönelik “Yurtdışı Marka ve Pazar Araştırması: İtalya’da Fırsatlar” konulu toplantı düzenlendi.
TSO Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya OKA Çorum İl Koordinatörü Özgür Yalçın,  Uluslararası Barolar Birliği Avrupa Eş Başkanı olan hemşerimiz Av. Sıdıka Baysa, İtalya’dan Av. Gianmatteo Nunzıante ve Av. Francesco Vitali de Bonda ile Çorum’un önde gelen firmaların temsilcileri katıldı. 

Toplantıda bir konuşma yapan OKA Çorum İl Koordinatörü Özgür Yalçın; “Dünya genelinde yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle yurtdışındaki pazarlara marka satın alımı, şirket birleşmeleri gibi yollarla girilmesinin daha da kolaylaştığı düşünülmektedir. Söz konusu ekonomik durgunluğu ilimizin yararına çevirmek için yurtdışı Ticari Ataşeliklerimizle iletişime geçilmiş, İtalya’dan başlamak üzere bir Yurtdışı Marka ve Pazar Araştırması yapılmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda hedef olarak belirlenen İtalya’da ortak arayan, satışta olan ve/veya konkordato ilan etmiş firmaların/markaların tespit edilmesi için çalışma başlatıldı.  Elde edilen bilgilerin Çorumlu firmalara tanıtılması, İtalya’da iş yapma ve İtalyan iş kültürü gibi konularda bilgilendirme sunumları gerçekleştirilmesi için bugün bu toplantıyı düzenledik.” dedi
 

‘1369 İTALYAN YATIRIMCI TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPTI’
Neden İtalya olduğunu da açıklayan Yalçın, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 4.ülke İtalya olduğunu ve 2000 yılından bu yanan Türkiye’ye 1369 yatırımcının yatırım yaptığını belirterek; “İtalya, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 4.ülke. Yıllık ihracat dış ticaret kapasitemiz 15 milyar dolar. 2000’li yıllarda bugüne kadar İtalya’dan ülkemize gelip de iş yapan yatırımcı sayısı 1369. Bu yatırımcılar ülkemize toplam 3 milyar dolar yatırım yaptı. Ülkemizden İtalya’ya giden firma sayısı ise 53. Biz bu sayıyı artırmak için yurtdışına açılmayın planlayan Çorumlu firmalarımıza bilgi vereceğiz.” dedi
Toplantının devamında Uluslararası Barolar Birliği Avrupa Eş Başkanı olan hemşerimiz Av. Sıdıka Baysa, şirket evlilikleri ve ortaklıklar ile marka devri gibi konularda firmalara bilgilendirme yaptı.

İtalya’da nasıl yatırım yapılacağını anlatan Baysa, toplantı sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.