MURAT ÇETİN
31 Mart seçimlerinde MHP Belediye Başkan Adayı olarak siyasete atılan Kenan Şahin, inşaat mühendisi kimliği ile yaptığı değerlendirmede, Danıştay tarafından İmar Kanunu’nda yapılan iptalin getireceği sonuçlar hakkında açıklama yaptı. Gazetemizi ziyaret eden Şahin, “İnşaat sektörü batmak üzere. Büyük bir kriz kapıda bekliyor. Belediye yönetimi bu konuya acilen müdahil olmalıdır.” dedi.

Genel Yayın Yönetmenimiz Erol Taşkan’ı ziyaret ederek, sektörün yıllara bağlı istatistik rakamlarını da paylaşan Kenan Şahin, 2018 yılının ilk dört ayında 130 yeni inşaat ruhsatı varken, bu sayının 2019 yılının ilk dört ayında toplam 22 yeni ruhsat alındığını söyledi. 

“Bu bir uyarıdır” sözleriyle açıklama yapan İnşaat Mühendisi Kenan Şahin, tespit ve önerilerini şöyle sıraladı, “Bir inşaat mühendisi, bir inşaat emekçisi olarak uyarıyorum. Şehrimizi ve camiamızı bekleyen yakın gelecekteki en büyük tehdit işsizliktir. Öyle böyle değil, çok vahim çok trajik bir şekilde inşaat camiasını büyük bir işsizlik sezonu beklemekte.
Ülkemizin ve aynı zamanda şehrimizin lokomotif sektörünü büyük bir kriz beklemekte. Şehrimizde yaklaşık onbin kişiye dolaylı yada doğrudan istihdam sağlayan sektörümüz, son yıllarda artan maliyetler, artan faiz oranları yüzünden zaten can çekişmektedir. Sizlere birkaç sayısal bilgi verirsek durumun vehametini daha iyi anlayacaksınız.
2017 yılında ülkemizde toplam 281 milyon m2 inşaat ruhsatı verilmiştir. 2018 yılında bu rakam %50 küçülmeyle 140 milyon metrekaredir. 2019 beklentisi ise 100 milyon metrekaresinin de altına inerek son onbeş yılın en düşük seviyesine gerilemesidir.

Konut satışları ise şehrimizde; 2019 yılının  birinci ayında bir önceki yılın birinci ayına göre %35 düşmüş, ikinci ayı yine bir önceki yılın ikinci ayına göre %25 düşmüş, üçüncü ayda ise bu düşüş %15 olmuştur.
İnşaat sektörü böylesine bir dar boğazdan geçerken üstüne bir de imar değişiklikleri ile birlikte ek kamburlar yüklenmiş, artan maliyetler katmerli bir hal almıştır. Şehrimizde faaliyet gösteren kayıtlı müteahhit sayısı 400 civarında iken faal durumda sadece onlarla ifade edilen sayıda müteahhit kalmıştır.

Şehrimize tanımlanmış yapı denetim şirketi sayısı ondokuz iken faal durumda sadece 7 civarında şirket vardır. İşsizlik sektörde okumuş-okumamış ayırmaksızın herkesi dolayısı ile şehrimizi etkilemektedir. Herşey zaten yeterince kötü iken Danıştay kararı ile imar planlarındaki net-brüt ifadesinde yani emsal hesaplamalarında iptale gidilmiş inşaat sektörüne resmen el freni çektirilmiştir. 
Danıştayın iptali ile her inşaatta %30 inşaat alanı küçültülmüştür, bir nevi develüasyon yaşanmış  insanların ellerindeki mal varlığı %30 azalmıştır. Bu haliyle arsa sahipleri  ne yapacaklarını bilmemekte, müteahhitler şaşkın haldedir. Sanki bir anda bütün arsalar küçülmüştür.

Size yine bir sayısal bilgi vereyim; 2018 yılının ilk 3 ayında alınan yeni yapı ruhsatı sayısı 130 civarında iken , 2019 yılının ilk 3 ayında alınan yeni yapı ruhsatı 22’dir. Küçülme %80 dir. 2019 yılının nisan ayında alınan yeni yapı ruhsatı sayısı ise sıfırdır. Evet yanlış duymadınız sıfır.

Belediyemiz vahametin  farkında mıdır? Bilmem ama şunu biliyorum ki bu konuyla ilgili hiçbirşey yapmamakta- yapamamaktadır. Belediyenin yeni yönetiminin acilen bu konuya müdahil olması gereklidir.
Uyarıyorum, bu sezon bizi, yani inşaat sektörünü işsizlik-çaresizlik-iflaslar ve sosyal patlamalar beklemektedir. Şunu da gözden kaçırmayalım ki inşaat sektörü bu darboğazdan acilen çıkamazsa sadece sektör değil şehrin ekonomisi de çöker. 
Uyarıyorum biz batarsak, mühendis-mimar,  kalıpçı-demirci, duvarcı-sıvacı, fayansçı-boyacı, elektrikçi ya da sucu batar. Biz batarsak; vasıflı vasıfsız emekçiler batar, inşaata malzeme satan işletmeler batar, ya da imalat yapan tuğlacı-kiremitçi ya da envai çeşit imalatçı batar. Uyarıyorum ve buradan sesleniyorum, "kimse yok mu?" sesimizi duyan yok mu?”