FATİH BATTAR
Koronavirüsün en çok etkilediği sektörlerinden başında gelen kırathaneler, sektör değiştirmeye başladı.

Çorum’da bazı kırathane sahipleri, iş yapamadıkları gerekçesiyle kırathanesini başka sektöre çevirdi. Mart ayından bu yana kapalı olan ve 1 Haziran’da normalleşme süreciyle birlikte yeniden hizmet vermeye başlayan kırathaneler, oyun oynanmadığı için zor durumda. Oyun olmadığı için günlük 100 çayı bile zor sattıklarını anlatan kırathane sahiplerinden bazırları sektör değiştirirken, bazıları da sektör değiştirmeyi düşünmeye başladı.
Çorum’da Fatih Caddesi’nden hizmet veren Adalet Kırathanesi sahibi Sadullah Burak Erdoğan da sektör değiştirmeyi düşünenlerden.

Koronavirüsün en çok kendilerini etkilediğini belirten Erdoğan, virüsün ortaya çıktığı Mart ayından bu yana zor durumda olduklarını anlattı.
Mart ayından Haziran ayına kadar kapalı kaldıklarını ardından normalleşme süreci ile birlikte yeniden hizmet vermeye başladıklarını belirten Erdoğan, kırathanelerde oyun olmadığı için günde 100 çay anca satabildiklerini ve bu yüzden sektör değiştirmeyi düşündüklerini söyledi.

‘GÜNLÜK 100 ÇAY ZOR SATIYORUZ’
Sektörde önlerini göremediklerini ifade eden Erdoğan; “Virüsün çıktığı günden bu yana hep cebimizden para harcıyoruz. Virüsten en çok etkilenen biz olduk. Devletimiz sağ olsun kredi veriyor ama biz çekmedik. Çünkü o krediyi nasıl ödeyeceğiz. Günde 100 çay satarak mı ödeyeceğiz. Her yer açıldı şimdi dün de halı sahalar açıldı ama bizi düşünen yok. Bu adamlar ne yiyecek diyen yok. Oyun olmadığı için 100 çayı bile zor satıyoruz. Şimdi oyunları da serbest bıraksalar yarın birgün ikinci dalga var diye yeniden kapatacaklar. Önümüzü göremiyoruz o yüzden sektör değiştirmeyi düşünüyorum.” dedi

‘BAZI ARKADAŞLARIMIZ SEKTÖR DEĞİŞTİRDİ’
Çorum’da bazı kırathane sahiplerinin işyerlerini değiştirdiğini aktaran Erdoğan; “Çorum’da çoğu arkadaşımız artık sektör değiştirmeye başladı. Çorum’un 50 yıllık en köklü kırathane sahipleri bile sektör değiştirdi. Bazı arkadaşlarımız da bizim gibi değiştirmeyi düşünüyor. Yazık günah bu insanlara. Bizim sektöde çoğu kişi işsiz kaldı. Hepsi asgari ücrete ev geçindiren insanlar. 4 kişi çalıştıran kırathaneler şimdi 1 kişi ile çalışıyor. Hatta bazıları işçi bile çalıştırmıyor.” şeklinde konuştu  
Devletin bir an önce kırathaneler ile ilgili yeni bir karar alması gerektiğini dile getiren Erdoğan; “Kırathaneler olarak her türlü Koronavirüs önlemini aldık. Masaları sosyal mesafeye göre ayarladık. Bardaklarımızı  ve işyerlerimizi her gün dezenfekte ediyoruz. Oyunlar açılırsa ona göre de önlemimizi alırız. Yeter ki bir an önce oyunları serbest bıraksınlar. Yoksa sektör değiştmek mecburiyetinde kalacağız.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE GENELİNDE EYLEM YAPILACAK
Ayrıca edinilen bilgilere göre Türkiye genelinde kırathane sahiplerinin eylem yapacağı öğrenildi. Çorum’da da yarın saat 14.00’da kırathane sahipleri eylem yapacak.