FATİH AKBAŞ

Türkiye Seramik Federasyonu ve Çimento Cam Seramik İhracatçılar Birliği Başkanlığı görevlerini yürüten Ece Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz A Para TV’de yayınlanan ve Şafak Tükle’nin sunduğu ‘İhracatın Yıldızları’ programının canlı yayın konuğu oldu.

Programda çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri sektörünün ülke ekonomisine katkısı, Ar-Ge çalışmaları, yapı sektöründeki gelişmeler, sektörün dünyadaki yeri ve 2019 yılı ihracat hedefleri konuşuldu.

Türkiye’nin çimento üretiminde önemli bir ülke olduğunu ifade eden Çenesiz, üretilen çimentonun iç pazarın yanısıra dış pazarlarda satıldığını söyledi.

Türkiye’nin seramik üretiminde Dünya’da önemli bir konuma yükseldiğini kaydeden Çenesiz, “Seramikte ürün kalitesi bakımından İtalya’yı yakaladık. Doğru yoldayız. Sektör ihracat odaklı büyüyor ve bu devam edecek. Sektör iç pazarda olan daralmayı aşmak için çalışıyor.  Yeni pazar arayışları da yapıyor. Bu sene ortalamanın üstünde ihracat artışı gerçekleştireceğiz” dedi.

Seramik sektörünün rekabetçiliğinin her geçen gün arttığını dile getiren Çenesiz, “Seramik sektörü gelişmiş ülkelere ürün satıyor ve bu yüzdende rekabetçilikleri artmış durumda.  Pazar bulduğumuz gelişmiş ülkelerde payımızı daha da artıracağız. Sektöre çok ciddi yatırımlarda yapıldı ve bu da ihracatı artıracaktır.  Seramik sektörü en fazla Ar-Ge merkezi olan sektördür.  Ar-Ge merkezleri ve tasarım gücünün bize büyük bir katkısı oldu ve bu sayede dünyada iyi yerlere geldik” şeklinde belirtti.

Seramik sektörünün tanıtımı içinde yurt dışında faaliyetlerin hızla devam ettiğini kaydeden Çenesiz, “Seramik alanındaki uluslararası tanıtım faaliyetlerinde “Turkishceramics” milli markasıyla atağa kalktık. Fuarlara katılarak tanıtımlar yapıyoruz. Fuarlarda büyük ilgi görüyoruz. Bu sayede bilinirliliğimiz daha da artıyor. Yapılan çalışmaların sonuçlarını da yavaş yavaş göreceğiz. Ayrıca firmalarımız yabancı firmaları satın alıyor ve böylece uluslararası bir sektör haline geliyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi