RECEP MEBET

Çorum Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇOSİAD)’nin ev sahipliğindeki toplantı Teknokent Salonu’nda gerçekleşti.

Ankara Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı ve OAİB Koordinatör Başkanı Şerafettin Ceceli’nin yönettiği toplantıya Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı hemşehrimiz Erdem Çenesiz, Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nihat Uysallı, Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Tahsin Ata, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Şanal katıldı. Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu ile Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Aral Aliş ise programlarının yoğunluğu nedeniyle toplantıya katılamadı.

Açış konuşmasını ÇOSİAD Başkanı Hayri Şamlı’nın yaptığı toplantıyı Çorum eski Milletvekili Adnan Türkoğlu, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yağlı, Çorum Organize Sanayi Bölge Müdürü Yaşar Şahin, MÜSİAD Şube Başkanı M. Ahmed Köksal, TSE ve TSO eski Başkanı Kenan Malatyalı, OAİB Çorum İrtibat Bürosu Sorumlusu Aylin Turp ile çok sayıda sanayici ve işadamı takip etti.

GÜÇ BİRLİĞİ VURGUSU

Türkiye’yi hedef alan finansal saldırılara karşı güç birliği vurgusunun yapıldığı toplantıda, ihracatın önemine dikkat çekilerek işbirliklerinin geliştirilmesi gerektiği belirtildi.

Ticaret ve Sanayi Odaları’nın İhracatçı Birlikleri ile koordinesinin artırılması gerektiğine dikkat çekilen toplantıda Ar-Ge ve inovasyon odaklı çalışmalara da ağırlık verilmesi önerildi.

Ekonomide taşların yerine oturması için birkaç aylık geçiş dönemine ihtiyaç duyulduğunun konuşulduğu toplantıda, sanayide yerli makine ve ekipman kullanımına öncelik verilmesi kararı alındı.

‘İHRACATIN YÜZDE 80’İ OSB’DEN’

ÇOSİAD Başkanı Hayri Şamlı, Çorum’dan yapılan ihracatın yüzde 80’inin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki firmalarca gerçekleştirildiğini açıkladı.

OAİB Başkanlar Kurulu İstişare Toplantısı’nın açış konuşmasını yapan Hayri Şamlı, 80 işletmenin faaliyet gösterdiği OSB’nin şehirdeki toplam istihdamın üçte birine ev sahipliği yaptığını söyledi.

Türkiye’nin içinden geçtiği süreçte üretimde çarkların dönmesi için ellerinden geleni yapmaya gayret ettiklerini ifade eden Şamlı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Birliğin asıl amacı, üyesi olan firmaları ziyaret etmek, onlarla tanışıp kaynaşmak olsa da bu kısa arada böyle bir toplantı organize ettiğimiz için çok mutluyuz. Malum olduğu üzere ülkemiz ekonomik sıkıntılardan geçmekte. Bu süreçte iş dünyasının kafasından deli sorular geçmekte. Söz konusu soruları sorabileceğimiz üstadları Çorum’da ağırlıyoruz. Toplantının hayırlara vesile olmasını diliyor, tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”

‘ÇORUM’DA POTANSİYEL VAR’

Ankara Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı ve OAİB Koordinatör Başkanı Şerafettin Ceceli, Çorum’un ihracat açısından ciddi bir potansiyele sahip olduğu tespitinde bulundu.

ÇOSİAD’ın ev sahipliğindeki ‘OAİB Başkanlar Kurulu İstişare Toplantısı’nı yöneten Şerafettin Ceceli, birlik üyelerine sağladıkları desteklerle ilgili bilgiler verdi.

Çorumlu işadamı Erdem Çenesiz’in önerisi üzerine organize edilen toplantının Çorum’da ihracatın geliştirilmesi açısından önem taşıdığını vurgulayan Ceceli, ilerleyen dönemde şehrin ticari potansiyelini masaya yatırarak projeler geliştirmeyi planladıklarını söyledi.

“İhracatçılarımızın emrine amadeyiz” diyen Ceceli, sanayicilerin fikir ve taleplerinin destekçisi olduklarını ifade etti. İhracatçı Birlikler’in avantajlarından yararlanmak isteyen sanayicilere sağlıklı iletişim sağlanması açısından birliklerdeki irtibat bilgilerini güncellemelerini tavsiye eden Ceceli, şöyle konuştu:

“Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin 8 sektör grubunda toplam 13 bin üyesi var. 2017 yılında toplam 12 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren üyelerimizin 2018 yılı ilk 7 ayında yaptıkları ihracat tutarı ise 8 milyar dolar. Türkiye’nin ihracatının yüzde 8’ini üyelerimiz gerçekleştiriyor.

Çorum’daki 260 üyemize, irtibat ofisimizdeki sorumlu personelimizle hizmet veriyoruz. Toprak sanayi sektöründeki 113 üyemiz, Çorum’un ihracatından yüzde 5 pay alıyor. Firma başına 50-60 bin dolarlık ihracat yapıyorlar.

Başkanlığını üstlendiğim Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’ninse Çorum’da 18 üyesi bulunuyor. Üyelerimizin 2018 yılı ilk 7 ayında gerçekleştirdiği ihracat toplamı 1.7 milyon dolar.

Çorum’un ihracatındaki artış Türkiye ortalamasının üzerinde. Yılın ilk 7 ayına bakıldığında Türkiye genelindeki ihracat artışı geçen yıla göre yüzde 13, Çorum’da yüzde 18 civarında. Çorum’da ihracat açısından bir potansiyel var. İlişkilerimizi geliştirerek Çorum’un ihracatını artırmalıyız. Bununla ilgili fikirleri masaya yatırıp bazı projeler geliştirmeyi hedefliyoruz.”

32 İLDEN 65 ÜLKEYE İHRACAT

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, Türkiye’nin 32 ilinden 65 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.

1999 yılında Antalya’da kurulan Birliğin daha sonra Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri’ne katıldığını anlatan İsmail Yılmaz, “500 üyesi bulunan birliğimiz yılda ortalama 100 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor” dedi.

Türk ekonomisine yüzde 95 oranında katma değer sağladıklarını belirten Yılmaz, Çorum’da üyelerinin bulunmadığını sözlerine ekledi.

‘KÂĞIT- KARTON SEKTÖRÜNDE ÇORUM’UN ROLÜ ÖNEMLİ’

Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Tahsin Ata, sektörlere göre ihracat ve büyüme rakamlarına dair bilgiler verdi.

Çorum’un kâğıt karton sektöründe pazar payını artırdığına işaret eden Tahsin Ata, “Bünyemizdeki sektörlerin 2017 yılında Çorum’daki toplam ihracatı 1.9 milyon dolar. 2018 yılının ilk 7 ayında 2.4 milyon dolara kadar yükseldi. Kağıt karton ihracatı Çorum’da geçen yıl 1.1 milyon dolar iken 2018 yılının ilk 7 aylık döneminde 1.4 milyon doları çıkmış. Bu rakamlara bakıldığında geçen yılın toplam rakamına göre şimdiden yüzde 30’luk bir artış söz konusu.” dedi.

Ata, Çorum’da kağıt karton sektöründe ihracat yapan firma sayısı 12, ahşap eşya ihracatı yapan firma sayısı 13, mobilya sektörü ihracatı yapan firma sayısının ise 17 olduğunu açıkladı.

‘ÇORUM’UN UFKU AÇIK’

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Şanal, sektörel anlamda Çorum’la işbirliğini geliştirerek ihracat rakamlarını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

“Çorum’un ufku açık” diyen Mehmet Şanal, hitap ettikleri sektörler açısından yan sanayiyi destekleyerek ekonomik hareketliliği sürdürmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Sektörel ürünlerinin ihracatında bu yıl yüzde 24’lük artış yaşandığını belirten Şanal, sanayi kuruluşları ile iletişimi güçlendirerek ihracatı daha da artırmayı planladıklarını ifade etti.

Çorum’da kayıtlı 2 üyelerinin bulunduğunu anlatan Şanal, tüm ithalat kalemlerini ele alarak söz konusu alan üzerine yoğunlaşacaklarını sözlerine ekledi.

‘TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK SEKTÖR’

Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nihat Uysallı, “Hububat Türkiye’nin en önemli değerleri arasında yer alsa da ne yazık ki ihracatta hak ettiği seviyelere gelemedi” dedi.

Türkiye’de 6 bölge birliğinden oluşan yapı içinde gerçekleştirdikleri faaliyetlerden bahseden Nihat Uysallı, ihracat rakamlarıyla ilgili bilgiler de verdi.

“Hububat, Türkiye için stratejik bir sektör” diyen Uysallı, Irak’ta yaşanan siyasi gelişmelerin sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.

Türkiye’deki ekonomik gelişmelere de değinen Uysallı, “Alınan siyasi karar gereği, makarna, un ve bakliyat sektöründe ihracat yapmak isteyenler önce ithalat yapmak durumunda kalacaklar. Bu nedenle önümüzdeki dönemde hububat ihracatında bir takım sıkıntılar yaşanabilir gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

‘TEK ÇIKIŞ YOLU ÜRETİM ve İHRACAT’

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı hemşehrimiz Erdem Çenesiz, Türkiye’nin içinde bulunduğu sıkıntılı süreçten kurtulmasının tek yolunun üretim ve ihracat olduğunu söyledi.

İletişimde yaşanan problemleri aşarak daha aktif olunması gerektiğini anlatan Erdem Çenesiz, “Silkinip ihracat için hamle yapmalıyız” dedi.

Çorum’da düzenledikleri toplantının şehrin ekonomik gelişimi için önemli bir organizasyon olduğuna işaret eden Çenesiz, programa katılan isimlere teşekkür etti.

Birlik bünyesindeki sektörlere ilişkin açıklamalarda da bulunan Çenesiz, yaşanan ekonomik sorunların çözüm yoluna işaret ederek, “Gerek şehrimiz, gerekse ülkemiz açısından üretmek ve ihracattan başka çıkış yolu yok” değerlendirmesinde bulundu.

Çorum Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent) Salonu’ndaki toplantıda söz alan bazı katılımcılar Birlik Başkanları’na yönelttikleri sorularla ihracat alanında verilen destekler hakkında bilgi aldılar.

Çorum’daki sanayi kuruluşlarını yurt dışı pazarlara açmak için fikir alan sanayiciler, akıllarına takılan meselelerle ilgili muhataplarının tavsiyelerini dinlediler.

EKONOMİNİN NABZINI TUTTULAR

Toplantının ikinci bölümü, Eximbank Ekonomi Danışmanı Ali Orhan Yalçınkaya’nın ‘Dünya ve Türkiye Ekonomisi’ konulu sunumuyla başladı.

Erdem Çenesiz’in moderatörlüğündeki ‘Dünyanın Merkezinden Ekonomiye Bakış’ adlı panele ise Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ konuşmacı olarak katıldı.

Türk ekonomisinin nabzını tutan isimlerin katıldığı panelde piyasalarda yaşanan son gelişmeler ele alındı.

Editör: Haber Merkezi