Deprem Sonrasında Bilinmesi Gerekenler:
1. Panik ortamını en aza indirerek bilinçli hareket etmeye çalışınız. Çünkü panik en az deprem kadar tehlikelidir. Aşırı bir şekilde panikleyen insan ne yapacağını şaşırır. Tabiri caizse eli ayağı tutuşur. Bilinçsiz hareket eder
2. Tahliyeye başlamadan önce binanın dışında içinden daha çok tehlike olup olmadığına bakınız. Deprem sonrası hemen kendimizi dışarı atmaya çalışıyoruz. Özellikle yağmur yağıyorsa,  çatı saçaklığı altında, balkon altında bekliyoruz. Artçı bir deprem olması durumunda hasarlı baca çatıdan uçabilir, kiremit düşebilir. Bir diğer husus bina yıkıldığı zaman genelde yüksekliğinin yarısı kadar alana yayılır. Bununda hesap edilmesinde fayda vardır
3. Dışarı çıkış yolları açık mı?
4. Alternatif çıkış yolları açılması gerekiyor mu?
5. Yangın veya başka riskler var mı? 
6. Fısıltı haberlere asla itibar etmeyiniz.(Fısıltı haber depremden daha tehlikelidir. Öncüsü olmayan bir depremin nerede, ne zaman, hangi saatte olacağını hiç kimse bilemez. Önemli olan depremlerin olması değil olduğunda bizleri nasıl bulacağıdır. Hazırlıklı mı yoksa vurdumduymaz mı? 
7. Yetkililerin uyarısına uyunuz.
8. Su - elektrik - gazı kapatınız. Önce gazı, daha sonra elektriği, suyu vs. kapatınız
9. WC - küvet deliğini kapatınız. Özellikle alt katlarda deprem sonrası evleri su basması olabilir
10.    Kapıları dikkatli açınız.
11.    Ailenize, çocuklarınıza depremle ilgili doğru bilgi veriniz. Bunu verebilmek için, zamanında doğru bilgi öğreniniz. Onları anlamaya çalınız. Çünkü onlar daha çok korkabilir ve bir daha olacak mı diye sık sık soru sorar. Yeter, sus artık, bir şey olmaz demeyiniz. Olabilir ama  şu şekilde hareket edersek zarar görmeyebiliriz veya en az zarar görürüz şeklinde cevap veriniz.
12.    Öğrencilerinizin korkuyla durmadan soracakları soruları sabırla dinleyiniz. Özellikle yatılı okullardaki idarecilerin, öğretmenlerin, diğer görevlilerin bilhassa böyle durumlarda çocuklara anne- baba şefkatiyle yaklaşmaya çalışması gerekmektedir.
13.    Geçici barınma yerlerini güvenli alanlara kurunuz. 7' nci katı terk edip, hemen evin kenarına çadır kurmayınız
14.    Arabanızı ihtiyaç kadar kullanınız. Ana yolları çok mecbur kalmadıkça kullanmayınız.Ana yollar acil araçlar içindir.
15.    Telefonları asla meşgul etmeyiniz. 5-10 dakika içinde hatlar kilitlenir. İnsanlar  yakınlarına ulaşamaz. Korku, endişe, panik had safhaya çıkar.
16. Biraz tok gözlü olmaya çalışalım.  Keşke ihtiyacımız kadar almayı alışkanlık haline getirebilsek. Çünkü gerisi tekrar dağıtılacaktır. Japonya'da bir depremden sonra devlet birebir yardım dağıtmıyor. Her şehirde depolar mevcut olup; depoların  birinde ekmek, diğerinde  battaniye, su  vb. var. Böyle olunca; devlet sadece depolara ulaşımı sağlayacak ana yolları acil açıyor ve vatandaşına hangi depoda,  hangi malzemenin  gösteren kroki dağıtıyor. Bir bayan tüm depoları gezer ama bir şey almaz. Bu durum; incelemelerde bulunmak üzere Japonya'da bulanan Türk yetkilinin dikkatini çeker. Tercüman aracılığı ile bayana  'Neden  hiç bir şey almadınız?' diye sorar. Cevap muhteşemdir. 'Efendim bana sadece su bardağı lazımdı, onu arıyorum  bulamadım, başka  bir  şeye acil ihtiyacım yok.' der. Bakıyoruz; adamların dini bize uymuyor, dili  bize uymuyor ama  küçük yaştan itibaren aldığı eğitim takdire şayan. Çünkü halkıyla yazılı olmayan sosyal bir sözleşmesi var. Bir hata yaparsa halkın kendisini dışlayacağından korkuyor ve  bardağı bulamayınca,  çayı, şekeri kapıyım demiyor.
Birde aynı depoların bizde olduğunu ve  afet sonrası kendimizin o depodan nasıl  malzeme alacağını  düşünelim. Eğer Japon bayanın yaptığını yapamıyorsak, bir yerlerde hata yapıyoruz demektir. İstanbul'da  afetlere hazırlık olarak 260 adet konteynırın içerisine malzeme  konduğunu ama bunlardan bir kısmının içerisindeki malzemelerin çalındığını  basından okuduk…
Bazen de; televizyon ekranlarında insanların bir birini ezerek yardım almaya çalıştığını görünce, keşke dağıtılmasa diyesiniz geliyor. Çünkü ne alan memnun ne de dağıtan …
Özetin Özeti: Sivil savunmacıları deprem sonrasında bulmak zor olabilir. O halde;  gelin deprem öncesinde buluşalım! Nasıl mı? Eğitimlerde-Denetimlerde - Tatbikatlarda…