Evlat!
Hastalandığımızda yediklerimize dikkat ettiğimiz kadar, gönül kırdığımızda da dediklerimize dikkat edebilsek dünyamız da ahiretimiz de cennet olur. Kimse ile problemimiz kalmaz. Onun için sen daima yediklerine ve dediklerine dikkat etmeye çalış evlat.
Evlat!
Gördüğün, duyduğun, okuduğun her şeyi 'acaba bana mı?' diye düşünme. Çünkü insanoğlu üzerine olanı alır. Olmuyorsa zaten sana uygun değildir sahibine geri kalır evlat.
Evlat!
Kardeş can, iflah olmaz birbirinden ayrılan. Onun için zamanı ahirde ufak tefek meseleleri büyütüp sakın ayrılık yoluna girme. Yoksa sonra geri dönmen zor olur, ani kaybetmede gözyaşın bol olur evlat.
Evlat!
Ailede ehli geçim olmak için söylem üçe ayrılır. (YTK) birincisi yalandır. Çünkü her doğru her yerde söylenmez misali esen rüzgârın fırtınaya dönüşmemesi ve akabinde dolu yağmaması için önem arz eder. İkincisi talandır. Karşıdan söylenen her sözü duymamak, kafaya takmamak ve salıp gitmektir. Üçüncüsü ise kalandır. Başta ikisi gittiği için kalanda zararsız konuma düşecek ve aile huzurunu bozmayacaktır evlat.
Evlat!
Yaşlıların eli ayağı tutar iken onların her işini yapmak ahir ömürlerinde onlara fayda değil zarar sağlar. Onun için evvelinde azıcık uzaktan takip etmek ahirleri için daha sağlıklı olur evlat.
Evlat!
Başkalarının yaptığı hatalardan dolayı öfkelenir isek onları değil ancak kendimizi yormuş oluruz. Lüzumsuz yere yorulmamak için tabiri caizse omzumuzda taşıdığımız heybenin bir kenarındaki tahliye vanası daima açık olmalıdır evlat.
Evlat!
Aile büyüklerine göz kulak olan bir yakının varsa ve senin gözünün arkada kalmasını engelleyip sana rahatlık veriyorsa bu büyük bir nimettir. Onun için ufak tefek şeylere takılmayıp gözü yummak gerekir evlat.
Evlat!
Mutlu olmayacağın işi yapıp çok para almaktan, mutlu olacağın işi yapıp daha az para almak beden ve ruh sağlığı açısından daha evladır. Onun için torunları düşünür isen parayı yok eğer kendini düşünür isen mutluluğunu tercih eyle evlat.
Evlat!
Büyük işleri küçük kişiler ile küçük işleri de büyük kişiler ile görüşme ki, vakit ziyan olmasın. Çünkü kazanç ikisinde de nafiledir evlat.
Evlat!
Bazen mutluluk parada makamda değil samimi bir iki kelimede gizlidir. Bu kelimeleri bulduğunda sakla ve sakın ola ahirde vefasızlık yapma evlat.
Evlat!
Bilgisini paylaşmadan mezara götürenler la berekettir. Bilgi paylaşıldıkça bereketlenir yoksa mezarda kurtlara yem olur. Onun için bilgini paylaşmaktan imtina eyleme evlat.
Evlat!
İnsan bazen, değer verdiklerinin derdiyle dertlenir, işi ile işlenir sonunda da vefasız çıkarsa boş/lanır ve üzülür. Onun için sen böylelerine sakın ola vefasız çıkmamaya gayret et evlat.
*
TAVSİYE: 50 yılın birikimi olan, muhtevasında 666 adet farklı nasihatin yer aldığı ''Mahirane Söylemler'' kitabımı mutlaka okumanızı ve evlatlarınıza okutmanızı samimi olarak tavsiye ediyorum.  Yukarıdaki telefondan iletişime geçerek benden imzalı olarak (35 TL)  / Emin Kırtasiye'den / Osmancık'ta Hilal Kırtasiyeden temin edebilirsiniz.