Çorum'da Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen ve günümüzde çok az örneği bulunduğu belirtilen 153 yıllık Velipaşa Hanı, ÇorumBelediyesi tarafından restore ediliyor.

Yozgat Beylerbeyi Veli Paşa tarafından 1865'te yaptırılan, Çepni Mahallesi'ndeki tarihi han, uzun bir dönem "Anadolu Oteli" olarak kullanıldı. Bin metrekare alana inşa edilen 2 katlı han, bitişinde bulunan 35 odalı otel kısmı ile 1914 yılında meydana gelen yangında büyük oranda hasar gördükten sonra yeniden inşa edilerek bugünkü halini aldı. Daha sonra mülk sahipleri tarafından market ve depo olarak kullanılan yapı, Çorum Belediyesi tarafından turizme kazandırılmak için 35 yıllığına kiralandı.

Tarihi yapının restorasyonu için yaklaşık 6 milyon lira maliyet öngörülen proje hazırlayan ve projesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından kabul edilen belediye, restorasyon çalışmalarına başladı.

Süslemeleri, işçiliği, mimari ve inşaat mühendisliği açısından özel bir eser olarak değerlendirilen tarihi handa devam eden restorasyon çalışmalarında kerpiç duvarlar örülmeye başlandı. Bağdadi ve tavan işleri tamamlanan restorasyon, zemin ve dış cephe bölümlerinde devam ediyor.

 "Türkiye'de kendi alanında sayılı birkaç eserden biri"

Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül, AA muhabirine, Velipaşa Hanı'nın 3 katlı otel bölümü ile birlikte Türkiye'de benzerleri arasında sayılı birkaç eserden biri olduğunu söyledi.

Türkiye'de Velipaşa Hanı'yla benzer özelliklere sahip hanların bulunduğunu belirten Gül, "Ancak Velipaşa Hanı büyüklüğü, çok katlı olması ve ahşap çatkı sistemi ile inşa edilmesi gibi özellikleriyle Türkiye'de kendi alanında sayılı birkaç eserden biri." dedi.

Velipaşa Hanı'nın Çorum'un en önemli tarihi yapılarından biri olduğuna işaret eden Gül, "Bu tarihi yapıya önem kazandıran özelliklerden biri de hana sıra dışı bir görünüm katan ve 'Anadolu Oteli' olarak anılan üç katlı bölümün olması." diye konuştu.

Restorasyon çalışmalarını büyük bir titizlikle yürüttüklerini ifade eden Gül, şunları dile getirdi:

"Burayı aslına uygun şekilde, işin uzmanı arkadaşlarımızın denetiminde restore ediyoruz. Aslına uygun şekilde kerpiç duvarları örüldü. Duvarların bir kısmı da ağaç direkler üzerine çakılmış çıtalara atılan sıvayla kaplandı. Bağdadi ve tavan işlerini bitirdik." 

Türkiye'nin geçmişine sahip çıkmak ve geleceğine yön vermek gibi hayati meseleler konusunda her geçen gün daha fazla duyarlı hale geldiğinin altını çizen Gül, şunları kaydetti:

"Çorum Belediyesi olarak milletimizin binlerce yıllık tarihi değerlerini, kültürel değerlerini ayakta tutmayı, gelecek nesillere aktarmayı en önemli sorumluluklarımızdan biri olarak görüyoruz. Daha önce Velipaşa Konağı'mızı restore etmiş, orasını Kadın Kültür ve Sanat Merkezi haline getirmiştik. Şimdi binlerce hanım kardeşimiz buralarda açtığımız kurslara katılıyor, eğitim-öğretim hizmetlerimizden yararlanıyor. Yine tipik bir Çorum evi olan tarihi eski polis karakolu binasını restore ettik. Şimdi de Anadolu Türk mimarisinin bütün özelliklerini taşıyan Velipaşa Hanı'nı restore ediyoruz."

Gül, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından tarihi yapıyı turizmin hizmetine sunacaklarını sözlerine ekledi. 

Editör: Haber Merkezi