FATİH BATTAR
Atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılmasına ilişkin düzenlenen çalıştayda konuşan Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker, Türkiye’de 2 milyon hektar tarım arazisinin miras sorunundan dolayı atıl durumda olduğunu belirterek, Türkiye’nin yılda 13 milyar TL kaybı olduğunu söyledi.
Cumhuriyet tarihi boyunca ilk kez bu boyutta tarım arazilerinin ele alındığı ‘Atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması’ Çalıştay’ının 5.’incisi Çorum’da başladı. Van, Antalya, Trabzon ve Bursa’dan sonra Çorum’da gerçekleştirilen "Atıl Tarım Arazilerinin Üretime Kazandırılması ile Arazi Bankacılığı Kurumsal Altyapı Çalıştayı’na Tarım Genel Müdürlüğü Arazi Edindirme Daire Başkanı İmam Ali Özcan, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker, Tarım İl Müdürü Orhan Sarı, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, tarım personeli Ankara ve çevre illerden gelen teknik personeller katıldı.
2 gün boyunca Çalıştayda konuşan Tarım Genel Müdürlüğü Arazi Edindirme Daire Başkanı İmam Ali Özcan, Cumhuriyet tarihi boyunca tarım arazilerinin ilk kez bu boyutta ele alınacağını belirtti.


Dünyada artan nüfus ve ham madde ihtiyacından dolayı tarım arazilerinin öneminin arttığını belirten Özcan, "Ülkemizde ki arazilerin yapısal sorunlarına baktığımızda 23 milyon tapu, 30 milyon tarım parseli 3 milyon tarım işletmesi 59 dekar işletme başına arazi büyüklüğü 10 adet işletme başına parsel, 40 milyon malik ve 13 malik’in arazisi işletme olarak kullanılmaktadır. Bunun nedeni olarak işletme arazisinin yetersizliği, ölçek sorunu tarım nüfusu yaşlılığı kırsaldan kente göç sorunu tarımsal eğitim sorunu modern teknikler yetersizliği, işletme sermayesinin eksikliği gibi başlıca sorunları sıralayabiliriz." dedi.

 

‘TÜRKİYE’NİN ARAZİ BANKACILIĞI SİSTEMİNE İHTİYACI VAR’
Türkiye’de Tarımsal Arazi Edindirme Kurumu (Arazi Bankacılığı)’na ihtiyaç olduğunu aktaran Özcan, Cumhurbaşkanlığının 2019-2020 ekonomik programında atıl tarım arazilerinin tarımsal üretime kazandırılması hükmünün yer aldığını belirterek; "Bu kapsam içerisinde 81 ili kapsayan bir bölge ve çalıştaylar ile belirlenecek ve tarımsal üretimlerde kullanılmayan çeşitli nedenlerle boş bırakılan atıl durumdaki tarım arazilerinin etkin ve verimli kullanılabilecek metot yöntem ve politikalar tespit edilecektir. Cumhuriyet tarihi boyunca tarım arazileri ilk kez bu boyutta ele alınacaktır." diye konuştu
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker ise konuşmasında miras sorununa dikkat çekerek, Türkiye’de miras sorunundan  dolayı 2 milyon hektar alanın atıl durumda olduğunu söyledi. Türkiye’nin atıl tarım arazilerinden yıllık 13 milyar TL zarara uğradığını belirten Türker; “Türkiye'de çiftçi başına düşen tarım alanı ortalama 6 iken Avrupa Birliği’nde yaklaşık 20 hektardır. Tarım ülkemiz için yaşamsal bir sektör olmakla birlikte önemli yapısal sorunlara da sahiptir. Ülkemizde 24 milyon hektar tarım arazisi, 3 milyon tarımsal işletme ve bu işletmelerde 40 milyon hissedar bulunmakta olup işletme başına düşen parsel sayısı 10'dur. Türkiye’de bir ailenin geçimini sağlamak için küçük bazlı hayvancılıkla beraber en az 70 dekar suluda, 150 dekar kuruda bir alana ihtiyacı vardır." şeklinde konuştu.

 

‘1 MİLYON ÇİFTÇİ ÜRETİMİ BIRAKTI’
Türkiye’de 1960’lı yıllarda 100 milyon dekar tarım arazisi bulunurken, 2018 yılında bu rakamın 60 milyon dekara kadar düştüğünü belirten Türker, 1 milyon çiftçinin üretimi terk ettiğini aktardı. Miras sorunun çözmek için arazi toplulaştırılmasına ağırlık verdiklerini belirten Türker, çözüm olarak arazi toplulaştırılmasının yanı sıra arazi edinme ve ölçek büyütme çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

 

‘AB’DE ARAZİ BANKACILIĞI SİSTEM VAR’
Arazi bankacılığının önemine dikkat çeken Türker; “Gelişmiş AB ülkeleri, sadece arazi toplulaştırmasının tarımsal arazi yönetiminde tek başına yeterli bir araç olmadığını bunun arazi bankacılığı ile desteklendiği zaman amacına ulaşabileceğini görmüş. Tarımsal arazilerin boş kalmaması, işletme ölçeğinin büyütülmesi ile parsellerin yeniden imarı ve arazi taleplerinin karşılanması için toplulaştırma ve arazi bankacılığı sistemini sürekli gündemde tutmaktadır.” dedi
 Konuşmaların ardından atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması yönelik sunumlar yapıldı.

 

Editör: Haber Merkezi