FATİH BATTAR

Çorum’da hayvancılık sektörünün kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamaya yönelik geliştirilen ‘Yem Bitkileri Geliştirme’ projesi kapsamında Çorum merkez ve Alaca’lı üreticilere 173 bin TL değerinde adi fiğ, yonca, danelik ve silajlık mısır tohumu dağıtıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen tohum dağıtım törenine AK Parti Çorum Milletvekili ve MKYK üyesi Ahmet Sami Ceylan, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, PANKOBİRLİK Başkanı Ahmet Pehlivan ve tohum almaya hak kazanan çiftçiler katıldı.

Tören kapsamında bir konuşma yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı; “Ülkemizde dışarıdan ithal edilen yem maddelerinin ile milyonlarca dolar döviz ödeyip aldığımız ürünlerin, bölgemizde üretimini yaygınlaştırarak, ilimizde bulunan hayvancılık sektörünün kaliteli kaba yem ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak amacıyla il müdürlüğü olarak ‘Yem Bitkileri Geliştirme Projesi hazırladık. Bu proje ile ilimiz bitkisel üretiminin gelişmesine ve dolaylı etki ile hayvancılığın gelişmesine önemli katkı sağlayarak hayvan hayvansal ürünlerde önemli ölçüde artış sağlanacak, hayvancılığın sürdürülebilir bir faaliyet gerçekleştirmiş olacaktır. Proje kapsamında nadas alanlarını daraltmak, bitkisel üretimi geliştirmek ve kaliteli kaba yem üretmek amacıyla merkez ilçe ve Alaca ile birlikte toplam 1763 dekar alanda üretim yapılması planlanmıştır. Proje ile ayrıca Adi Fiğ ve Yonca tohumları Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)’nden temin edilmiş olup, Silajlık ve Danelik mısır çeşitleri ise KWS Türk Tarım Ticaret Anonim Şirketi’nden temin edilmiştir. Merkez ilçemizde toplam 236 üretici ve Alaca’da toplam 44 üreticinin başvuruları dilekçelerini aldık. Bu dilekçeler Pankobirlik Başkanı, Ziraat Odası Başkanı, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı ile birlikte kura çekilerek hak sahipleri belirlendi.  Sonuç olarak dekara 10 kg adi fiğ tohumu kullanılmaktadır, dekara 4 kg yonca tohumu ekimi gerçekleştirilecektir. Toplamda 900 da alan için 90 kişiye adi fiğ tohumu, 1000 da alan için 80 kişiye yonca tohumu, 480 da alan için 40 kişiye danelik ve silajlık mısır dağıtımı yapacağız.” dedi

Editör: Haber Merkezi