FATİH BATTAR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın 100 bin yeni konut 2020 projeleri için başvurular sona eriyor.

TOKİ 100 bin konut projesi kapsamında Çorum merkeze yapılacağı açıklanan 250 konut için başvurular bu hafta bitiyor. 
Çorum merkezde nereye yapılacağı açıklanmayan 250 konut için talep toplama 16 Aralık 2019 tarihinde başlamıştı. 15 Ocak 2020 tarihinde sona erecek başvurular için Çorum halkının yoğun ilgi gösterdiği öğrenildi.
Talep çok ama vatandaşların kafasında projenin nereye yapılacağı var. TOKİ ve bakanlığın konutların nereye yapılacağı hakkında net bilgi vermezken, edinilen bilgilere göre 250 konutun ya Silm Kent’te emekliler için yapılan 690 konutun devamına ya da TOKİ Akkent’e yapılacağı gelen bilgiler arasında.

NEREYE BAŞVURULACAK? 
Başvurular, Ziraat Bankası'nın proje ilinde bulunan yetkili şubeleri aracılığıyla kabul edilecek. Başvuru bedeli ise 2+1 daireler için 500 TL, 3+1 daireler için bin TL olacak. Başvurular 4 kategoride kabul edilecek. 1. kategori, Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri, 2. kategori, en az yüzde 40 engelli vatandaşlar, 3. kategori, emekli vatandaşlar, 4. kategori ise diğer alıcı adayları. Sosyal konutların fiyatı ne olacak? 2+1 tipi konutların fiyatları, 140 bin ile 180 bin lira arasında değişecek. 3+1 tipi konutların fiyatları, 160 bin ile 210 bin lira arasında olacak. Peki sosyal konutlarda ödemeler nasıl olacak? Hak sahiplerine konutlar, satış fiyatının yüzde 10'u peşin, kalan tutarın tamamı ise aylık yüzde 49 oran ve 240 ay vade ile ödenecek. Taksit ödemeleri ise sözleşme tarihini takip eden ay itibariyle başlatılacak. 

SOSYAL KONUTLAR İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI NELER? 
Peki 100 bin sosyal konut projesine kimler başvurabilir? Projeye başvurabilmek için, başvuru sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, proje il ve ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya proje il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olmasının yanı sıra diğer başvuru şartları şu şekilde: -Konut satın almak için başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları dahilinde tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının bulunmaması, kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocuklarının daha önce Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması şartları aranacak. -Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 5.500 TL olması gerekmektedir. (İstanbul İli için 6.000 TL (Başvuru sahibinin ve eşinin gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dâhil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin toplamı.) -Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecektir.-Başvuruları yapacak vatandaşların, 25 yaşını tamamlamış olmaları gerekiyor. -Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimlerinde; Konutlar %10 peşin 240 ay vadeli sabit taksit ödemeli ve taksit başlangıçları teslim tarihini takip eden ay itibariyle başlayacak şekilde satılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan "hak sahipliği belgesi"  ile Projenin bulunduğu İl sınırları içerisinde son 3 yıldır oturuyor olduklarına dair adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden alacakları belge veya İl nüfusuna kayıtlı olduklarına ait belgeler istenecektir. -Vefat eden emeklinin emekli olmayan eşi de başvuru yapabilir. ( Vefat eden emeklinin aylık maaşını alan dul kızları hariç) 

HAK SAHİPLERİ NASIL BELİRLENECEK?
Hak sahiplerini belirleyecek kura, noter huzurunda, banka ve idare yetkililerinin denetiminde gerçekleştirilecek. Kuranın yeri ve zamanı ise daha sonra ilan edilecek. Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri konut sayısının %10’u kadar kontenjan ayrılacak ve gerek görüldüğü takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecek. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte kuraya tabi tutulacak. En az yüzde 40 engelli vatandaşlara, konut sayısının yüzde 5'i kadar kontenjan ayrılacak ve gerek görüldüğü takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecek. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte kuraya tabi tutulacaktır. Emekli vatandaşlara ise konut sayısının yüzde 25’i kadar kontenjan ayrılacak ve gerek görüldüğü takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecek. Diğer Konut Alıcı Adayları için İdaremizin genel uygulamalarında olduğu üzere başvuru sayısına göre gerektiği takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecek. 

HAK SAHİBİ OLAMAYANLAR
 Kurada, asil ve yedek olarak hak sahibi olamayanlar başvuru bedellerini, kura çekiliş tarihinden itibaren 2 iş günü sonrasında Ziraat Bankası yetkili şubelerinden geri alabilecek. Projenin bağımsız bölüm listesi ve konut fiyatları belirlendikten sonra idare tarafından belirlenecek tarihte "Konut Belirleme Kurası" çekilecek. "

1 İLA 1,5 YIL İÇERİSİNDE SAHİPLERİNE TESLİM EDİLECEK" 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal konutların temelinin yılbaşı itibarıyla atılacağını, azami 1 ila 1,5 yıl içerisinde bitirilip sahiplerine teslim edileceğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi