FATİH BATTAR

Çorum Ziraat Odası tarafından Çorumlu çiftçiler için hazırlanacak ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP)’ne sunulacak ‘Tohum Eleme Tesisi’ projesi için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda konuşan AK Parti Çorum Milletvekili ve MKYK üyesi Ahmet Sami Ceylan, sertifikalı üretim ile Çorum’un 5 yılda kendi tohum ihtiyacını karşılayacak il olacağını söyledi.

Çorum Ziraat Odası ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Çorum’da sertifikalı tohum üretiminin yaygınlaşması amacıyla ‘Tohum Eleme Tesisi’ projesi hazırlayarak DOKAP’a sunacak.

2 milyon 300 bin TL’lik bütçeli projenin tanıtımı için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde sulu tarım yapan köylerin muhtarları ile istişare toplantısı düzenlendi.

Toplantıya AK Parti Çorum Milletvekili ve MKYK üyesi Ahmet Sami Ceylan, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat, Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, tarımla ilgilenen STK temsilcileri ile muhtarlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, ‘Tohum Eleme Tesisi’ projesi ile Çorum’da sertifikalı tohum üretimini yaygınlaştırmak istediklerini söyledi. Toplam 2 milyon 300 bin TL’lik projeyi Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP)’ne sunacaklarını aktaran Sarı, “Tohum alanında çalışmalarımız sürüyor. 200 bin dönüm civarında arpa tohumu üretmeyi planlıyoruz. Verimi yüksek olan çeşitleri ön plana çıkaracağız” dedi.

Sertifikalı tohumun önemine dikkat çeken AK Parti Çorum Milletvekili ve MKYK üyesi Ahmet Sami Ceylan ise çiftçilerin her zaman yanında olduklarını ifade ederek; “Bizim amacımız hem sertifikalı tohum üreterek hem de sertifikalı tohum kullanarak ilimize daha çok destek verilmesini sağlamak ve üreticilerimizin kaliteli ürün üreterek daha fazla kazanç elde etmelerini sağlamaktır. Çorum’un sertifikalı tohum ihtiyacını karşılayarak Türkiye’ye açılmasını sağlayacağız. 5 yıl sonra Çorum’dan tohum almak isteyenler sıraya girecek” diye konuştu

Peoje ile hem Çorumlu çiftçilerin hem de Türkiye’nin kazanacağını aktaran Ceylan, sertifikalı tohum ekmek isteyenlerle Ziraat Odası aracılığı sözleşme imzalanacağını ve çiftçinin ürününü ofis fiyatının %10 daha fazlasına geri Ziraat Odası’na satabileceğini kaydetti.

‘ÇORUM’DAN TOHUM ALMAK İÇİN SIRAYA GİRECEKLER’

5 yılda sertifikalı tohum ekimi ile birlikte Çorum’dan  tohum almak için diğer illerin sıraya gireceğini belirten Ceylan, Çorum’un şu anda sertifikalı üretimde Türkiye’de orta sıralarda yer aldığını dile getirerek; “Çorum’da sertifikalı olarak arpa, buğday ve tritikale ekimi yapılmakta. Bu kapsamda 324 bin dönümde yaklaşık 6500 ton tohumluk kullanılmakta. Çorum’da 6 bin 500 ton tohumluk için sertifikalı buğday kullanılıyor. Tabi bu bizim ihtiyacımızın en alt miktarı. Yılda Çorum çiftçisine 300 milyon destek dağıtıyoruz. Bunun yüzde 85’i hububat üretimine, yüzde 15’i hayvancılık ve diğer ekipmanlara veriliyor. Türkiye Genelinde hububat üretiminde 10. Sıradayız. Ama sertifikalı üretimde o kadar iyi değiliz. Bu sadece Çorum’un değil Türkiye’nin sorunudur. Bizim derdimiz Çorum’u sertifikalı üretimde ilk 10’a sokmaktır” şeklinde konuştu

Konuşmasında sulu tarım ve TARSİM’in önemine de vurgu yapan Ceylan, toplantıya katılan muhtarları uyardı.

‘100 YILDIR SORUN OLMAYAN KÖYLERDE SU SIKINTISI BAŞLADI’

100 yıldır su sıkıntısı çekmeyen köylerde su sıkıntısının başladığını dile getiren Ceylan; “Su çok değerli ve önümüzdeki yıllarda değeri daha da artacak. Kaynak sularına sahip çıkalım. Bahçe sulamak adına suyu çok fazla harcamayalım. 10 – 15 yıl sonra oturup ağlarız.” İfadelerini kullandı.

Ceylan son olarak TARSİM konusuna değinerek, çiftçilerin mutlaka ürünlerini sigortalatması gerektiğini söyledi. Çiftçilerin sel, yangın, domuz gibi felakatlere karşı TARSİM sigortası yaptırması gerektiğini anlatan Ceylan; “Tarsim’den yararlanan çiftçi sayımız %1 bile değil ama TARSİM’in önemini anlayan çiftçilerimiz önümüzdeki yıllarda mutlaka ürünlerini sigortalatacaktır.” dedi