FATİH BATTAR
Çorum Belediyesi tarafından Recep Tayyip Erdoğan Caddesi’ne yapılan Bedesten ve Çok Katlı Otopark’ın temel atma töreni gerçekleştirildi.

Yapımına 6 ay önce başlanan ama pandemi nedeniyle temel atma töreninin gerçekleştirilemediği tören, Cumartesi günü yapıldı.

Recep Tayyip Erdoğan Caddesi üzerinde yapımı devam eden Bedesten Projesi içerisinde yer alan 2 katlı, 221 araçlık yer altı otoparkı projesi hizmete girdiğinde bölgedeki otopark sorunu da çözüme kavuşmuş olacak.

Bedesten’in içerisinde yöresel yemek lokantaları, el işi ürünler, hediyelik eşyalar gibi şehrin kültürüne katkı sağlayacak yerler bulunacak.  İnşaat çalışmalarının 2022 Ağustos ayında tamamlanması planlanıyor.

Çorum’un ekonomisi ve kültürüne önemli katkılar sağlaması planlanan Bedesten ve Çok Katlı Yeraltı Otopark'ın  temel atma törenine  Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan, Oğuzhan Kaya, Erol Kavuncu, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ali Osman Öztürk, eski Çorum Milletvekili A. Adnan Türkoğlu, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Bektaş, ÇESOB Başkanı Recep Gür, Borsa Meclis Başkanı  Yılmaz Kaya, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törenin açılışında bir konuşma yapan Karakeçili Mahallesi Muhtarı Mehmet Aydın; “Mahallemimize ve Çorumumuza yaptığı çalışmalarından dolayı başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum.” dedi 
Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ise Çorum’da tarihi ve kültürel dokuyu ayağa kaldırmak için gece-gündüz çalıştıklarını belirterek; “Stratejik hamlelerle bu şehri ilmek ilmek dokumak istiyoruz. Şehrimizdeki cazibe noktalarını artıralım istiyoruz. Bölgenin, ekonominin, sosyal işlerin yıldızı şehrimiz. Bunun için program dahilinde stratejik hamleler yapıyoruz. Şehrimizdeki tarihi ve kültürel dokuyu ayağa kaldırmak istiyoruz. İlhamını Türk İslam medeniyetinden alan, ilhamını kendi kültüründen alan yeni cazibe noktaları oluşturmaya çalışıyoruz.” dedi

Bir yandan yıktıklarını bir yandan da imar ettiklerini ifade eden Aşgın; “Hayalimiz Ulu Cami’nin etrafını komple boşaltmak. Saat Kulesi merkezli tarihi meydan yapmaktı. Buna da adım adım ulaştık. Ziraat Bankası’nı da yıkacağız. Bir yandan yıkacağız, bir yandan şehri imar edeceğiz.” diye konuştu

Bedesten ve Çok Katlı Otopark'ın proje hikayesini de paylaşan Aşgın; “Çorum’da bir belgede 16. yüzyılda bir bedestenin olduğunu gördüm. Nerede olduğunu bilmiyorum ama madem 500 yıl önce vardı bugün niye olmasın dedik, projelerimizin arasına koyduk. 2022’nin Ağustos’unda inşallah kurdeleyi kesmek nasip olacak.” ifadelerini kullandı.

AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu da şehirlerin bir dili ve ruhu olduğunu belirterek; “Yaşadığımız yerler, topraklar, binalar bizim ruhumuzu, karakterimizi oluşturur. Peygamberimiz diyor ki “Dürüst, güvenilir tüccar yarın huzuru mahşerde peygamberle, şehitlerle beraberdir” diyor. İnşallah Bedesten dediğimiz bu tür alışveriş merkezlerinde bu insanlar ikame edilecek ve onlardan yapacağımız bereketli alışverişlerle ellerimizdeki kurduğumuz helal sofralarla çocuklarımızı yetiştireceğiz.” dedi 

AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya ise Çorum’un hem sosyal açıdan hem de ekonomik açıdan gelişmesi için Belediye ve Valilikle birlikte projeler yaptıklarını söyledi.

Kaya, Anitta Otel’in karşısındaki kışlaya yeni bir yaşam merkezi kurulacağının da müjdesini verdi. TOKİ ile beraber bir proje yaptıklarını aktaran Kaya; “Modern bir şehir olsun diye Anitta Otel’in karşısındaki askeri kışla alanını TOKİ ile beraber projelendirdik. Sosyal donatı alanları, resmi kurum alanları, yaşam alanları ile yeni bir şehir merkezi kuruyoruz oraya da. Çimento Fabrikası’nın olduğu alana da yeni bir şehir kuracağız. Çorum’u daha güzel bir hale getireceğiz.” şeklinde konuştu
Son olarak konuşmasında 2023 seçimlerinin önemine dikkat çeken Kaya; “2023 seçimlerine giderken Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde onun feraseti, öngörüsü, cesareti ile ülkemiz hiçbir krize girmeden dünyaya lider ülke olduğunu bir kez daha gösterecektir. Bu seçim sadece AK Partililerin, Türkiye’de yaşayanların, bu coğrafyada yaşayanların değil dünyanın seçimidir. Çorum olarak hep yanında durduk, yine olacağız.” ifadelerine yer verdi.

Çorum’u hem sağlıkta hem de tarımda bölgenin yıldızı yapacaklarını dile getiren AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, “En son geçen hafta içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi yasama faaliyetlerine başladı. İçişleri bakanımızla en son görüştüğümüzde polis eğitim merkezi demiştik. Polis eğitim merkezinin proje alışmalarını başlattık. 10 bin metrekare kapalı alanda yapılacak. Çorum çıkışında Bölge Trafiğin bir altında 70 bin metrekare bir alana yapılacak. Adalet Bakanımızı ziyaretimizde Ulukavak Mahallemizdeki Adliye Sarayı Projemizin bitim aşamasında olduğu ve önümüzdeki yıl proje ihaleye çıkacak. Çorum’a iki güzide eser daha kazandıracağız. Ayrıca 100 yılın yatırımı Onkoloji Hastanesi’nin İhalesi bu ay içerisinde ihalesi sonuçlanacak. Bir an önce şehrimizin hizmetine katacağız. Çorum’u sağlıkta bölgenin yıldızı yapacağız dedik yaptık ve Onkoloji Hastanesi ile bunu taçlandıracağız. Tarımda da Çorum’u bölge ve Türkiye’nin yıldızı yapma yolundayız. Tarımda sulanabilir arazinin yüzde ellisini suluyoruz artık. Yaptığımız projelerle 450 bin dekar araziyi tekrar suyla buluşturacağız. Hayvancılık ve bitkisel üretimle, sütü işleyerek kadın kooperatifimizin yaptığı ürünleri direkt üreticiden tüketiciye sunuyoruz. Bunun sayısını artıracağız. Hedefimiz büyükşehirlere Çorum’un yöresel ürünlerini ve sütten ürettiğimiz ürünleri Çorum markasıyla tüm Türkiye’ye yaymak.” diye konuştu

Son olarak kürsüye gelen Vali Mustafa Çiftçi, Bedesten ve Çok Katlı Yeraltı Otopark'ın 4 katlı ve 11 bin 726 metrekare alana sahip binada 25 iş yeri ile 211 araç kapasiteli otopark olacağını söyledi.
Bedesten ve otoparkın 32 milyon liraya mal olacağını belirten Çiftçi, projenin kente değer katacağını vurguladı.

Çiftçi, Çorum'da siyaset, bürokrasi ve kamu kuruluşlarının uyumlu çalışmasının hizmetlere yansıdığını kaydetti.

Konuşmaların ardından protokol üyelerince inşaatın temeli atıldı.

Editör: Haber Merkezi