FATİH BATTAR
55.Kütüphaneler Haftası nedeniyle İl Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Vali Mustafa Çiftçi, kitap ile arasına mesafe koyan toplumların ilim ürütmeleri, bilimsel çalışma yapabilmelerini mümkün olmayacağını ve böyle bir toplumun medeniyet kurmasının da söz konusu olmayacağını söyledi.

Bu yıl ‘Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü’ temasıyla kutlanan 55. Kütüphane Haftası başladı.
Mimar Sinan İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen açılış etkinliğine Vali Mustafa Çiftçi, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, İl Jandarma Komutanı Albay Abdurrahman Başbuğ, Milli Eğitim Müdürü Yahya Çoban, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan; “İl merkezinde 5, ilçe ve köylerimizde 15 olmak üzere toplam 20 adet kütüphanede ve 1 adet gezici kütüphanemiz ile kitapseverleri kitaplarla buluşturmaya çalışıyoruz.” dedi

2018 yılında kütüphanelerde 258 bin adet kitabı 265 bin okuyucu ile buluşturduklarını aktaran Arslan;   “Kütüphanelerimiz kitap okunan ve kitap temin edilen mekanlar olmanın yanında ödev yapma ve ders çalışma mekanları olarak da önemli bir ihtiyacı yerine getirmektedir. Okuma ile ilgili karnemizin iyi olduğunu söylemek zordur. Kitap ve okuma konusunda her türlü çaba çok değerlidir. Bir kitap okudum hayatım değişti diyen bir okuyucu ile hayatını değiştiren kitabı buluşturmak için ortaya konulan çaba yabana atılmaz.” şeklinde konuştu

Vali Mustafa Çiftçi ise kitap ile arasına mesafe koyan toplumların ilim ürütmeleri, bilimsel çalışma yapabilmelerini mümkün olmayacağını ve böyle bir toplumun medeniyet kurmasının da söz konusu olmayacağını ifade etti. 

Bilgi çağını yaşadığımız günümüz dünyasında ülkelerin sürdürülebilir bir kalkınmayı gerçekleştirmeleri, müreffeh bir hayat inşa edebilmeleri, sürekli gelişen, yenilenen, paylaştıkça çoğalan bilgiye kesintisiz ve süratle ulaşabilmeleri ve bilgiyi analiz ederek faydaya dönüştürmeleri ile mümkün olacağını kaydeden Çiftçi; “Bugün dünyanın tamamına dağılmış 235 bin halka açık kütüphaneye üniversitelerin, parlamentoların ve okulların da eklenmesiyle bu sayı 1 milyona ulaşmaktadır. Dünyanın sahip olduğu en kıymetli hazine olan kitabı, bilgiyi muhafaza eden kütüphaneler bunu insanlığın ortak istifadesine sunmaktadırlar. Bilgi çağını yaşadığımız günümüz dünyasında ülkelerin sürdürülebilir bir kalkınmayı gerçekleştirmeleri, müreffeh bir hayat inşa edebilmeleri, sürekli gelişen, yenilenen, paylaştıkça çoğalan bilgiye kesintisiz ve süratle ulaşabilmeleri ve bilgiyi analiz ederek faydaya dönüştürmeleri ile mümkün olacaktır. Günümüzde sahip olunan teknoloji sayesinde bilgi parmaklarımızın ucundadır. Bir tıkla artık bilgiye ulaşmak mümkündür. Ancak bilginin faydalı olabilmesi için işlenmesi gereklidir.” dedi  

‘DÜNYANIN EN ESKİ KÜTÜPHANELERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ’
Dünya kültür mirasına ev sahipliği yapan Çorum’un dünyanın en eski kütüphanelerine de ev sahipliği yaptığını belirten Çiftçi; “Hattuşa ve Şapinova’da yapılan kazılarda bulunan çivi yazılı kil tabletler Hitit Medeniyeti’ne ait kütüphanelerden günümüze miras kalan kıymetli eserlerdir. Hatti, Hitit dillerinde yazılan tabletler kıymetleri nedeniyle UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de medeniyet kurma iddiasında isek kütüphanelerdeki nitelikli bilgi kaynaklarına ulaşabilen, teknolojiyi kullanabilen, sorgulayan, analiz edebilen insan kaynağına ihtiyacımız var.” diye konuştu
Programda ayrıca yazar-şair, öğretmen  Erdal Şahin, ‘‘Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü’ konulu bir konferans gerçekleştirdi.

EN ÇOK KİTAP OKUYAN VE DESTEK SAĞLAYANLARA PLAKET
Programda İl Halk Kütüphanesi’nde en çok kitap okuyan Ceylin Şeker, Kübra Bayraktar, Eymen Başıbüyük, Arzu Yücel ve Eslem Nur Can’a plaketlerini Vali Mustafa Çiftçi verdi.

Programda ayrıca Kütüphaneler Haftası’na destek veren İl Jandarma Komutanlığı adına İl Jandarma Komutanı Albay Abdurrahman Başbuğ’a, Emin Kırtasiye yetkilisi Yahya İnceyılmaz’a ve konferans konuşmacısı yazar-şair Erdal Şahin’e plaket takdim edildi. 

Program Mimar Sinan Kadın Kültür Merkezi’nin kağıt rölyef çalışmalarının yer aldığı sergi açılışı ile sona erdi.