FATİH BATTAR
Çorum’da Organize Sanayi bölgesinde faaliyetlerini sürdüren Saray Gıda, Çorum’dan 6 ülkeye elma, armut, ayva ve kivi ihracatı yapıyor.

2008 yılında Ovasaray Köyü’nde 85 dönüm arazi üzerinde yaklaşık 20.000 meyve fidanı dikimi ile işe başladıklarını anlatan Saray Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ilıca, daha sonra bahçeyi büyüterek 180 dönüm arazi üzerine 45 bin elma fidanına çıkardıklarını söyledi.

Kurdukları 800 ton kapasiteli soğuk hava depoları, ileri teknoloji ekipman ve makinelerle kapasitelerini artırdıklarını aktaran Ilıca, kısa sürede 6 ülkeye meyve ihracatı ve Türkiye’de büyük market zincirlerinin meyve tedarikçisi haline geldiklerini söylüyor.


‘DEDE GELENEĞİNİ SÜRDÜRÜYORUZ’
Ovasaray köyünde dede geleneğini sürdürmek için bu yola çıktıklarını anlatan Ilıca, 10 yılda bölgenin en önemli meyve ihracatı yapan tesisi haline gelmenin başarısını gazetemize anlattı;
Bahçelerinde bin ton elma üretimi yapan, 6 ülkeye elma, armut, ayva ve kivi ihracatı gerçekleştirdiklerini belirten Ilıcalı; “Ben ve oğullarım aile şirketi olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ovasaray köyünde dedemizin geleneği olarak meyve üretimini sürdürmeyi amaçladık. Kendimize ait 180 dekar arazide telli terbiye sitemi, damlama sulamalı, kapama ağ örtüsü gibi özelliklere sahip modern yöntemlerle, tam bodur 45 bin civarında elma fidanı diktik. Ürettiğimiz meyveleri uzun süre muhafaza edebilmek için 400 ton kapasiteli soğuk hava deposu yaptırdık. Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 8 bin ton kapasiteli dinamik kontrol atmosferli depolarımızı ve tasnif paketleme tesisimizi kurduk. Bu tesislerimizde başta elma olmak üzere ayva, kivi, nar gibi meyveleri muhafaza etmeye, yurt içi ve yurt dışı pazarlara sunmaya başladık. Kısa süre içerisinde Türkiye genelinde büyük zincir marketlerin tercih ettiği meyve tedarikçileri arasında yerimizi aldık. Ayrıca bahçe içerisine soğan ve patates depolamak için ayrı bir depo yaptık. Bu depoda soğan ve patatesi bir yıl saklayabiliyoruz.” dedi


72 İLE SATIŞ, 6 ÜLKEYE İHRACAT
Organize Sanayi Bölgesi’nde ki işletmemizde 8 bin, Ovasaray köyünde 2 bin ton kapasiteli olmak üzere toplam 10 bin ton kapasiteli soğuk hava depoları olduğunu kaydeden Ilıca; “Kendi bahçelerimizden yaklaşık bin ton civarında elma üretimi yapıyoruz. Farklı illerden ortalama 4 bin ton elma satın alarak depolarımızda uzun süre muhafaza ediyoruz. Depolarımızda armut, ayva, nar, kivi gibi ürünler alınarak uygun ortamlarda uzun süre muhafaza ediliyor. Talep halinde Türkiye genelinde faaliyet gösteren zincir marketlerin bölge müdürlüklerine ait ana depolara ürün teslimi yapıyoruz. 2018 yılı itibariyle ürünlerimiz 72 ildeki farklı zincir market reyonlarında satışa sunuldu. Ayrıca Çorum’dan Tacikistan, Gürcistan, Suudi Arabistan, BAE, Hindistan ve Umman gibi ülkelere elma, armut, ayva ve kivi ihracatı yapıyoruz. Tesislerimizin modernleşmesi ve üretim kapasitemizin artırılması amacıyla ihtiyaç duyduğumuz malzeme ve teknolojilerin temini için KOSGEB desteklerinden faydalanmaya karar verdik. KOSGEB KOBİGEL Destek Programı kapsamında sevke hazır ürün bekletme odalarımızın kapılarının modernizasyonunu sağladık. Ürün taşıma ekipmanlarımızın kapasitesini artırdık. Hijyen şartlarının daha iyi sağlanması için gerekli teknolojiler, tartım ve ölçüm teknolojilerinin modernizasyonu için gerekli ekipmanlar ve kalite kontrol Ar-Ge amaçlı kurduğumuz laboratuvar ekipmanlarının temini gibi konularda desteklerden faydalandık. İşletmemizde İyi Tarım Uygulamaları, Globalgap, İSO22000 gibi sertifikalar olup sürekli denetleniyoruz.

Bahçelerden gelecek her ürünün örneklerini öncelikle laboratuvarlara gönderip ilaç kalıntı tahlili yaptırıyoruz. Kendi çocuklarımıza yediremeyeceğimiz hiçbir meyveyi başkalarının çocuklarının yemesini istemiyoruz. Bu noktayı kırmızı çizgimiz olarak görüyor, insan sağlığını son derece önemsiyoruz.” şeklinde konuştu


AB uygunluk standartları belgelerine sahip olan işletmelerinde teknolojinin en son ürünlerini kullanarak hizmet verdiklerini dile getiren Ilıca, şunları söyledi;
“Teknolojinin en son ürünlerini kullanarak müşterilerimize hizmet vermeyi hedefledik. Meyvecilik sektöründe kaliteli ürün elde etmek kadar uygun depo şartlarında muhafaza etmek de son derece önemlidir. Daldan koparılan her bir meyveye öncesinden masraf yapılmış ve bir o kadar da emek harcanmıştır.  Emeğe saygı ve masrafları kâra dönüştürmek için ürünleri en uygun şartlarda ve piyasanın arz talep dengesine göre en uygun zamana kadar muhafaza etmek gerekir. Artık klasik usullerle meyve depolama dönemi geçmiştir. Ülkemizde modern yöntemlerle kurulan bahçelerde kaliteli meyveler üretilmeye başlanmıştır. Ancak çok emek ve oldukça yüksek masraflarla elde edilen meyveler modern usullerle ve teknolojik donanımlı makine ekipmanların olduğu soğuk hava depolarında muhafaza edilememektedir. Bu nedenle müşterilerimize en son teknolojik ürün ve sistemlerin kullanıldığı soğuk hava depolarımızı sunmanın gurur ve onurunu yaşıyoruz. 


Soğuk hava depolarımız normal, kontrol atmosfer sistem ve dinamik kontrol atmosfer sistem olmak üzere üç çeşittir. Normal depolarımız dahil tamamında nemlendirme ve soğutma sistemlerimiz otomatik makinalarla yapılmaktadır. Nemlendirmelerde buharlaştırma yöntemi kullanılmaktadır. Otomatik nemlendirme ve soğutma makinalarımız merkezi otomasyon takip ve izlenebilirlik sistemine entegre edilmiştir. Bu nedenle ürünlerimiz 24 saat süreyle müşterilerimiz de dahil olmak üzere telefon mesajı veya internet yoluyla anlık izlenebilir konumdadır. Sezon sonu itibariyle de ürün depo girişinden çıkışına kadar geçen süre içerisindeki odanın ısı ve nem değerleri günlük grafik raporlar halinde size verilebilmektedir. Ulusal normlar ve AB uygunluk standartları belgelerine sahip olan işletmemizde ürünler muhafaza edilmektedir. 


Odalarımızdaki ürünler her gün alanında uzman teknik eleman ve mühendislerimiz tarafından kontrol edilmektedir. Çeşitli aralıklarla nişasta, sertlik ve ağırlık kaybı testlerine tabi tutulmaktadır. Modern verilere göre ısı, nem, oksijen ve karbondioksit oranları ayarlanmaktadır. Bu nedenle depolarımızdaki elmalarımıza klasik müzik dinletemeyeceğiz ama onları herkesten çok iyi muhafaza edeceğimizi bilmenizi istiyoruz. Meyvelerin dalındaki kadar taze olmasını sağlamak için en son teknolojiyi kullanıyoruz. Dinamik kontrol atmosfer özellikli depolarımızın Türkiye’nin en son teknoloji ile yapılan tek deposudur. Ayrıca tasnif dışı meyvelerimiz organik sirke yağı olmaktadır. Şu an elma, ayva, nar, ve armuttan %100 doğal sirkelerimiz imal edilerek depolanmıştır. Yakın zamanda marka tescili alınarak şişelenip piyasaya sunulacaktır. Önümüzdeki yıl sebze ve meyveleri dünyadaki en son teknoloji kurutma işlemi yapacağız. Bununla ilgili Almanlarla görüşmelerimiz devam etmektedir” dedi.

Editör: Haber Merkezi