HABER-YORUM
EROL TAŞKAN

Çorum'un alışveriş kültürü bakımından tarihsel izler barındıran Çöplük Arastası, sürekli değişen alışveriş kültürüne rağmen ayakta kalmaya devam ediyor. Havaların soğuması da zaman zaman arasta alışverişini olumsuz etkilese de, yıllardır en canlı alışveriş noktalarından birisi olmayı başaran arasta, sanki son zamanlarda biraz ihmal edilmiş gibi bir görüntü çiziyor. 

Elbette modern alışveriş merkezleri olacak, insanlar konfor ve rahatlık çıtası daha yüksek alışveriş noktalarına yönelecek. Ancak tüm bunlara rağmen Çorum'un köklü esnaflarının yer aldığı arastayı da ihmal etmemek gerek.

Aslında Çöplük Arastası daha yakından incelenip tahlil edildiğinde, yıllar evvelinden tüm ihtiyaçlara cevap verebilen bir özelliğe sahip. AVM kültürü daha yeni yeni yaygınlaşırken, neredeyse asırlık bir ömre sahip olan arasta, alışveriş imkanlarının yanı sıra sosyal tesisleriyle müşterisine en güzelini sunuyordu. 

Alışveriş etme imkanıyla birlikte, müşterisine nefes alıp dinlenebileceği, acıktığında birbirinden güzel lezzetlerle karnını doyurabileceği imkanlar sunan arastanın tek eksiği üzerinde çatı olmaması. Belki de çatısız olması bile imkansızlıktan değil, bilakis insan fıtratına uygun olması ve onun yaşam alanlarını kısıtlamamak içindir kim bilir?
Alışveriş ve dinlenmeye ek olarak insanların buluşma adresi özelliğini de taşıyan arasta, gönül dostlarını bir araya getirip, bu memleket namına nice güzelliklere ev sahipliği yapmıştır. Varlıklısını da, garibini de sarıp sarmalayan bu arasta, sadece tüketim kültürü ile insanları yozlaştıran ruhsuz vitrinlere inat en köklü sosyal yardımların harman olup garip gurabanın evine bereket taşıyan bir kutlu mekanın adı oldu.
Arastaya misafir olmak için alışveriş ya da yemek bahanesine bile ihtiyaç yok. Tanımasanız bile esnafın birisine selam verip esnafın dükkanına misafir olabilirsiniz. Eğreti gibi bakmazlar, buyur edip çay kahve ikramlarını asla esirgemezler. Hele ki gödek sandalyeleri çekip bir araya gelmiş 3-5 kişi görürseniz, bir sandalye de siz çekip o sohbet halkasına dahil olabilirsiniz.
Kendine özgü kültür izleriyle bezeli dar sokaklarında sadece gezinseniz bile, her bir karıştan ruhunuza üflenen bir huzur esintisi hissedebilirsiniz. Ayakkabı ya da yemek üç kuruş paraya satılsa da, huzur bedava bu arastada. 

Yani diyeceğimiz o ki, Saat Kulesi'ne bir adım mesafede kurulu bulunan bu güzide arastamızın keyfini çıkarmayı ihmal etmeyelim. Bu arastanın yaşaması ve evlatlarımıza miras kalması için de yaşamasına katkı verelim. Alışveriş yapalım, yapalım ki hem bizim bütçemiz gülüp bereketlensin, hem ruhumuz şenlenip huzura koşsun. 
Burası ilk bakışta karmaşık bir yapı gibi gözükse de, gözlerimizi gönül gözüyle bütünleştirip baktığınızda, buradaki gizli huzurun sizi dört gözle beklediğine, fevkalade bir misafirperverlikle size sarıp sarmaladığına şahit olursunuz.