Çorum İli Bal Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Odabaş, tedbir alınmazsa arıcılık mesleğinin sona ereceğini söyledi.

Türkiye’nin küresel iklim değişikliğinin etkisi altında olduğunu, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin arıları ve arıcılığı doğrudan etkileyerek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını belirten Çorum İli Bal Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Odabaş, bu konuda bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Odabaş, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Küresel ısınma sonucunda oluşan kuraklık, doğrudan flora dokusuna olumsuz yansıdığından bal verimi düşmüştür. Bu durum yeterli bal stoğuna ulaşamayan arıların harici besleme ile kışı atlatması sonucunu da ortaya çıkarmaktadır. Beklenen rekoltenin en az yüzde 50 ile yüzde 80  altında  ürün elde eden  arıcı bu şartlarda arılarının kışı atlatmasını hangi bütçeyle sağlayacaktır? Küresel ısınma ve kuraklığın en ağır olumsuz yansıması arı ve arıcılık üzerinde olmuştur. Bu da ilerde beklenen zincirleme olumsuzlukların ilk halkasıdır. Her yıl yaşanan ülke çapındaki yüz binlerle ifade edilen koloni kayıplarının bu yıl katlanarak artması güçlü ihtimal olarak görülmektedir. Tehlikeyi önceden görüp sektörün paydaşlarının ortak akıl ile  çıkış yollarını bulması  zarureti vardır.

‘HEM ARILARIMIZ HEM DE BAL KAYNAKLARIMIZ YANARAK YOK OLDU’

Akdeniz ve Ege kıyılarında meydana gelen müessif yangından arıcılarımız ciddi şekilde etkilenmiştir. Çam balı üretiminin %90'nının gerçekleştiği bu bölgeler tamamen kül olmuş durumda. Marmaris ve Köyceğiz bölgesinde zarar görmeyen arıcı kalmadı. Şu an net rakamlar elimizde olmamakla birlikte binlerce koloni arının  yanarak yok olduğu da maalesef acı gerçeğimizdir. Müessif yangınla hem arılarımız hem de bal kaynaklarımız yanarak yok olmuştur.
Yaşanan afet ve felaketlerin hayatın diğer alanlarında olduğu gibi arıcılığa da ciddi zararları olmuştur. Küresel ısınma, kuraklık,  yangın felaketi ile çok yönlü darbeler alan Türk arıcılığı, hamiyet sahiplerinin bir an önce harekete geçerek konuyu masaya yatırmasını beklemektedir.”