M.BURAK YALÇIN

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zeki Gürel, Mehmet Akif’in rol model bir şahsiyet olduğunu belirterek, “Bizlere düşen, Akif üzerinden birbirimizle kavga etmek değil, onun ümidi olan “Asımın Nesli”ni yetiştirmek, Asım olabilmektir” dedi.

Türk Ocağı Çorum Şubesi, Ocakbaşı Sohbetleri kapsamında “Milli Mücadelenin 100’üncü Yılında Mehmet Akif-İstiklal Marşı ve Gerçekler” konulu konferans gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz Cuma akşamı dernek binasında gerçekleşen programa Türk Ocağı Çorum Şubesi Başkanı Prof. Dr. İrfan Çağlar, eski Çorum Milletvekili Adnan Türkoğlu, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Selim Aydın, Tür-İş İl Temsilcisi Sefer Kahraman, Ülkü Ocakları İl Başkanı Muhammet Yavuz Ünlü ve Türk Ocağı mensupları katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zeki Gürel, “Milli Mücadelenin 100’üncü Yılında Mehmet Akif-İstiklal Marşı ve Gerçekler” konu başlığı altında sunum yaptı.

‘ÖRNEK VE ÖNDER BİR ŞAHSİYET’

Mehmet Akif’in, Osmanlı'nın hasta adam diye nitelendirildiği yıkılış sürecinde ve sonrasında Milli mücadele sürecinde, yıkılmışlığın mahzunluğunda, diriliş kararlılığıyla hareket etmesini bilmiş, örnek ve önder bir şahsiyet, sanatkar ve dava adamı olarak bugün de gençliğin ufkunda yolumuzu aydınlatmaya devam ede gelen bir değer olduğunu belirten Dr. Zeki Gürel, “Büyük millet olma vasfımızı, bize mahsus İslami ve milli hasletlerimizi destanlaştırdığı, zaman zaman da acımasızca eleştirdiği yazı ve şiirleri, vaazlarıyla o bir abide şahsiyettir. Kendini halka ve Hakk'a hizmete adamış büyük sanatkârlar, milletlerin manevi mimarlarıdırlar. Onlar, birikimleri sayesinde mensubiyet şuuruyla bağlı oldukları milletlerin kültürel değerlerini sadece temsil etmekle kalmazlar, eserleriyle zamanın elinden tutarak aydınlık bir geleceğe yürüyüşün de öncü ve önderi olurlar” dedi.

‘İSTİKLAL MARŞI, MİLLİ MUTABAKAT METNİDİR’

İstiklal Marşı’nın bir milli mutabakat metni olduğunu da ifade eden Gürel, “Bugün de aynı iman ve katiyetle söylüyorum ki, milli ülküye tam bir bütünlükle yürüyen Türk milletinin büyük millet olduğunu medeni alem az zamanda bir kere daha tanıyacaktır” inancının sahipleri, Akif’in eserlerini okuyarak ruh tazelemelidirler. Çünkü kendini insanlığın ve milletinin varlığına adamış şair ve yazarların ortaya koydukları şaheserler, milletlerin mevcudiyetinin birer delilidir. İşte bu eserlerden biri de Akif’in Müslüman-Türk milletine milli marş olarak bıraktığı milli mutabakat metnimiz İstiklal Marşı’dır” diye konuştu.

‘AKİF, BİR MODA ŞAİRİ DEĞİLDİ’

Akif’in bir moda şairi olmadığını vurgulayan Gürel, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Sadece çağına tanıklık etmekle de yetinecek bir sanatkar da değildi. Kibir ve gösterişten nefret ederdi. İnsan haysiyeti, İslam, Türk milleti ve Türkiye söz konusu oldu mu malıyla, canıyla ve sanatıyla cihana durur “Yumuşak başlı ise, kim dedi uysal koyunum. Kesilir, belki, fakat çekmeye gelmez boynum” beytinde tarifini bulan, adeta bir volkan olup patlayacak kadar cesur, şerefli ve haysiyetli bir duruşla “çiğnerim, çiğnenirim, Hakk’ı tutar kaldırırım” demeyi hayat tarzı bilmiş rol model bir şahsiyettir. Bizlere düşen, Akif üzerinden birbirimizle kavga etmek değil, onun ümidi olan “Asımın Nesli”ni yetiştirmek, Asım olabilmektir.”

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

Program sonunda Türk Ocağı Çorum Şubesi Başkanı Prof. Dr. İrfan Çağlar konuşmacı Zeki Gürel’e, eski Çorum Milletvekili Adnan Türkoğlu da Çorum’da ülkücü hareketin önde gelen isimlerinden Avukat Fahri Azkur’a Türk Milliyetçiliği davasına yapmış olduğu hizmetlerden dolayı plaket takdim etti.