FATİH BATTAR

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Çorum Barosu üyesi avukatlar Adliye binası önünde tören düzenledi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende Çorum Baro Başkanı Kenan Yaşar, Atatürk büstüne çelenk koydu.

‘AVUKATLAR, ADALETİN BEKÇİSİDİR’

Avukatların hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının ve hukuk devletinin en temel güvencesi olduğunu belirten Baro Başkanı Kenan Yaşar; “Toplumun bir arada yaşamasını sağlayan en temel değer adalet ise, adaletin temel unsurlarından biri de avukat ve avukatlık mesleğidir.  Avukatlar, adaletin bekçisidir. Avukatlar, yargının kurucu unsurudur. Avukatlar, hukukun üstünlüğünün garantisidir. Avukatlar kamunun vicdanıdır. Demokrasinin, hukuk devletinin teminatıdır. Avukatın hakkının ihlal edildiği bir yerde, aslında vatandaşın hak ve özgürlüklerinin sınırlandığını hiç aklımızdan çıkarmayız. Cumhuriyet tarihimiz boyunca yargının olması gerektiği noktaya ulaşamaması içinde bulunduğumuz tüm sorunların asıl nedenidir.” dedi

15 Temmuz işgal girişiminin etkisiyle sarsılan hukuk sisteminin artık bir an önce herkes için adalet anlayışı ile bağımsız, tarafsız, hızlı ve şeffaf bir yargıya dönüşmesi gerektiğini ifade eden Yaşar; “Kamu güvenliği ile özgürlükler ilişkisinde bir an önce denge sağlanmalıdır. Hukuk herkese lazımdır.” diye konuştu

‘AVUKATA OLAN GÜVEN AZALDI’

Son yıllarda avukat sayısının hızla artışı ve mesleki kalitenin de hızlı bir şekilde düşmesi, avukata olan güveni azalttığına dikkat çeken Yaşar; “Bu nedenle mesleğe giriş için devlet sınavının getirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Avukat sayısının hızla artışına karşılık   olarak meslek faaliyet alanlarının azalması ekonomik olarak da mesleğin yapılamaz hale getirmiştir. Bu noktada hayatın her alanına dokunan hukukun içine avukatın daha çok dahil olması gerekmektedir. Adliyelerdeki iş yoğunluğu ve yığılma alternatif çözüm yollarına başvuruya zorlarken yavaş işleyen adalet sistemi mesleğimizin ayağındaki pranga halini aldırmaktadır. Tüm bu süreçte itilafların hızlı çözümü adaletin tecellisi için bir takım yasal düzenlemeler yapılırken mesleğe zarar vermeyecek bir yol bulunabilmelidir. Meslektaşlarımız için CMK Hizmetlerim bir angarya halini almıştır. Bu ücretler Avukatlık Asgari Ücret tarifelerindeki gibi olmalıdır.  Çorum Barosu mesleğimiz ve ülkemiz için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye çalışıyor. Bunun için her meslektaşıyla, kurullarıyla, yönetimiyle, komisyonlarıyla ve personeliyle kısaca her birimiyle çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tören Adliye binası önünde çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi. 5 Nisan Avukatlar Günü kutlamaları Baro Binası’nda düzenlenen kokteyl ile devam etti.