FATİH BATTAR

Her yılın Mayıs ayında gerçekleştirilen kurumlarda yetkili sendika belirleme kapsamında Hitit Üniversitesi yetki süreci öncesi ve sonrası ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen Türk Eğitim Sen Çorum Şube Başkanı Selim Aydın, Cuma günü yapılan toplantıda yetkinin kendilerinin aldığını ancak aradan 24 saat geçmesinin ardından masa başı oyunları ile yetkilerinin ellerinden alındığını söyledi.

17 Mayıs Perşembe günü sendika temsilcilerinin işveren vekili başkanlığında bir araya geldiğini ve gerekli müzakereyi yaptığını belirten Aydın, toplantıda Eğitim Bir-Sen’in üye kaydını yaptığı 17 kişinin bankaya yatırmış oldukları tutar ile üniversiteye formları teslim ederken yazmış olduğu yazının örtüşmemesi ve yatırılan tutarın 4688 sayılı kanuna, kendi tüzüklerine aykırı olması gibi nedenlerle Türk Eğitim Sen ve Eğitim-Sen’in itirazının işveren vekilinin onayı ile sayıya dahil edilmediğini söyledi. Bunu da bizzat komisyon başkanı ve işveren vekilinin tutanak altına aldığını belirten Aydın, bu sonuçla Türk Eğitim Sen’in yetkili sendika olduğunu ancak toplantı sırasında birilerinin toplantıyı bitirdiğini belirterek, o gün yaşananları şu şekilde özetledi; “17 Mayıs Perşembe günü saat 10.30’da işveren vekili başkanlığında bir araya gelen sendika temsilcileri, gerekli müzakereyi yapmış, Eğitim Bir-Sen’in üye kaydını yaptığı 17 kişi bizim ve Eğitim-Sen’in itirazı işveren vekilinin onayı ile sayıya dahil edilmemiştir. Bizzat komisyon başkanı, İşveren vekili tutanak altına alınacak sayıları ifade etmiştir. İtirazı olanların şerh düşebileceğini de açıklamalarında yer vermiştir.  Tabi bu arada yetkiyi kaybedecek olanlar da bir panik, telefon görüşmeleri yapmıştır.  Tam o esnada Sayın Rektörün sekreteri toplantı salonuna gelip, işveren vekili Şaban Zorlu’yu Rektör Hocanın çağırdığını söylemiştir. Tabi bizzat bizim de gözlemimizle Rektör yanına gidip gelmesi tam 3 dakika sürmüştür. Bizlere toplantımız bitmiştir ‘Görüş soracağız ona göre karar vereceğiz.’ cümlelerini kullanarak toplantıyı bitirmiştir. Ertesi gün el birliği ile Ankara’dan bir görüş sorulmuş, bizim 1 yıldır alamadığımız görüş yazısını 24 saat içerisinde hakkaniyete ve kanuna aykırı bu görüş yazısını getirterek sunmuşlardır. Bu şekilde sayılar yeniden hesaplanmıştır. Binde 5’den az olmaması gereken tutar, bu görüş yazısı ile kabul görmüştür.”

Perşembe günü yaptıkları toplantının ardından Ankara’dan gelen görüş yazısı ile sayıların yeniden hesaplandığını ve Türk Eğitim Sen’den yetkinin alındığını kaydeden Aydın, yaşananların Cumhur İttifakı’na ve 15 Temmuz ruhuna yakışmadığını belirterek; “Bu hususun neresine bakarsak bakalım, neresinden ele alırsak alalım; adaletsizlik, hukuksuzluk, emeği katletme görürsünüz. Özellikle bu günlerde Cumhur İttifakı, 15 Temmuz Ruhu, Milli Ruh gibi değerler, işte bu zihniyet ve ekipler tarafından sabote edilmektedir. Türk Eğitim-Sen gücünden rahatsız olanlar bu yaptıklarının altından kalkamayacaklardır. Siz bu tavırlarınızla kime hizmet ettiğinizin farkında mısınız? Yönetim, bu tavrıyla Sayın Cumhurbaşkanımıza resmen savaş açmaktadır. Millet aklı diyoruz, Milli Ruh diyoruz, Cumhurun İttifakı diyoruz ama bu ruh ve değerleri hazmedemeyen bir kısım güruh, şeytan aklını devreye sokarak milli ruh ve hamleleri kırma pozisyonu görevini ifa ediyorlar. Sizi niye bu kadar ilgilendiriyor? Hangi sendika yetkiyi alırsa alsın? Bu güruha son sözümüzü tekrar söylüyoruz, devlet hiçbir ihaneti affetmez, bu ihanetinizi de affetmeyecektir. Şubemiz tarafından gerekli hukuki süreç başlatılacaktır. Bunu özellikle belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Konu ile hukuki süreci başlattıklarını belirten Aydın; “17 Mayıs Perşembe günü yapılan toplantı masasında işveren vekilinin de onayı ile yetki Türk Eğitim-Sen de olmuştur. Bu toplantıda yaşananların aksini iddia etmek, yalandır, ahlaki değildir.   Her şey 24 saat içerisinde değişmiştir. Hukuki sürecimiz başlamıştır. Eminim ki hak yerini bulacaktır.” dedi.