FATİH BATTAR
Ermenistan ile Azerbaycan arasında gerçekleşen 44 günlük savaş sonrası şehit olan Azerbaycanlı askerlerin resimlerinin yeraldığı sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Hürriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen sergi açılışına Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Azerbaycan Cumhuriyeti Uluslararası Araştırmalar Merkezi Genel Başkanı Prof. Dr. Samir Adıgözelli, Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi İrfan Ermiş, STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Açılışta konuşan Azerbaycan Cumhuriyeti Uluslararası Araştırmalar Merkezi Genel Başkanı Prof. Dr. Samir Adıgözelli; “Bu günler Azerbaycan Cumhuriyeti’nin şeref duyduğu günlerdir. Bugünleri bize yaşatan şehitlerimizdir. Azerbaycan’ın kutlu zaferi yolunda gardaş Türkiye sonuna kadar yanında dik durdu. Füzuli’de Uluslararası Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından İlham Aliyev’e havalimanının anahtarının verilmesi bu toprakların artık emin ellerde olduğunun nişanesidir.” dedi

‘Biz tek millet iki devletiz diyen’ Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ise; “Azerbaycan deyince bizim yüreğimiz hep başka atar. Tarih boyunca böyle olmuş, bugün de böyledir.” dedi

Azerbaycan dara düştüğünde Türkiye’nin hemen koştuğunu, Türkiye’nin de dara düştüğünde Azerbaycan’ın hemen yardıma koştuğunu aktaran Aşgın; “En son orman yangınlarında Azerbaycan’ın kardeşliğini bir kez daha gördük. Bazı ülkeler yardıma ihtiyaç varsa gelelim derken, Azerbaycan ise hiç düşünmeden orman yangınlarına müdahale için ekip gönderdi.” diye konuştu

Ermenistan savaşında Azerbaycan’da sadece oyunun bozulmadığını aktaran Aşgın, yüzlerce yıllık Türk yurdu olan Karabağ’ın azad olması için İHA, SİHA ve askeri güçle ne gerekiyorsa yapıldığını söyledi.

Aşgın; “ 1991’den bugüne Azerbaycan sürekli güçleniyor. Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan egemen güçlere one minute’den sonra, dünya 5’ten büyüktür ibaresinden sonra bu lafların gereğini yapmak adına nerede zulüm varsa karşısında, mazlumun yanında durmaya güçlü bir şekilde durmaya devam ediyor. Güçlü devletimiz, ordumuzla Libya’da Suriye’de Irak’ta oyunu bozduk. Azerbaycan’da sadece oyunu bozmadık yüzlerce yıllık Türk yurdu olan Karabağ’ın azad olması için ne gerekiyorsa yaptık.” ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından serginin açılışı yapıldı. Protokol üyeleri ve katılımcıları sergiyi gezerek şehit Azerbaycanlı askerleri andılar.