FATİH BATTAR
Çorum Valiliği ve Hitit Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen ‘Necip Fazıl ve Gençlik’ konulu konferansta konuşan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Cumhuriyet ile birlikte Batı’nın Türkiye’de dini ve manevi değerlerinden uzak bir gençlik projesi gerçekleştirmeye çalıştığını belirterek; “Bu proje için de en büyük güç olarak edebiyatı kullanıyorlar. Bir çok şair ve yazar yeni nesli değerlerinden uzaklaştırmak için şiir ve kitap yazıyor. Bunların karşısına ise tek başına geçen Necip Fazıl Kısakürek Batılılaşma projesini hüsrana uğratan kişidir.” dedi
Hitit Üniversitesi Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda moderatörlüğünü HİTÜ Türk Dili ve Edebiyatı Böl. Bşk. Prof. Dr. Merak Demiryürek’in yaptığı, Eğitimci -Yazar Muzaffer Doğan, Eğitimci-Yazar-Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şb. Bşk. Mahmut Bıyıklı ve Şair-Yazar-Akademisyen Bekir Oğuzbaşaran’ın panelist olarak katıldıkları “Bir Gençlik! Bir Gençlik! Necip Fazıl ve Gençlik” konulu panel düzenlendi.?

Panele Vali Mustafa Çiftçi, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, akademisyenler, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Panelin ilk konuşmacılığını yapan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı; “Necip Fazıl demek Türkiye demektir.” dedi 
‘Necip Fazıl’ı anlamanın yakın Türkiye tarihini ve Türkiye’nin son yüzyılını anlamak demektir.’ diyen Bıyıklı, Necip Fazıl’ı sadece 80’li, 90’lı yıllarda değil, Osmanlı’dan sonra Cumhuriyete geçiş ile birlikte yaşanılan kırılmalarla birlikte hatırlamanın onu tam anlamıyla yad etmek olacağını ifade etti. 

 

‘TOPLUMLARI DEĞİŞTİREN, DÖNÜŞTÜREN EN BÜYÜK GÜÇLERDEN BİRİSİ DE EDEBİYATTIR’
Avrupa’nın, Türkiye’de Batılılaşma projesini bitiren kişinin Necip Fazıl olduğunu aktaran Bıyıklı, şunları söyledi; “Avrupa 1800’lü yıllarda petrolü keşfediyor. Batı’lı seyyahlar, diplomatlar Osmanlı’nın güneyi olan Ortadoğu’ya gittiklerinde petrolü keşfediyorlar. Petrole sahip olmak için Osmanlı’yı yıkma planı yapıyorlar. Osmanlı yıkılıp, Cumhuriyete geçtiğimizde bizi Yunanlılarla meşgul ederlerken Ortadoğu’da tek tek haritalar çiziliyor. Bize Edirne’den Kars’a olan hattı verdik diyorlar, bu hattan asla çıkmayacaksınız, Balkanlar’da, Kafkaslar’da hayal kurmayacaksınız diyorlar. Cumhuriyet ile birlikte bize bir proje sunuyorlar. Dini değerlerinden kopuk, manevi değerlerinden uzak yeni bir nesil projesi sunuyorlar. Yani Batılılaşma projesi. Bu proje için de en büyük güç olarak edebiyatı kullanıyorlar. Bir çok şair ve yazar yeni nesli değerlerinden uzaklaştırmak için şiir ve kitap yazıyor. Bunların karşısına ise tek başına geçen Necip Fazıl Kısakürek Batılılaşma projesini hüsrana uğratan kişidir. Necip Fazıl bütün projelere karşı bir gençlik tasavvuru ortaya koyuyor. Mehmet Akif Ersoy’un ‘Asım’ ideali gibi Necip Fazıl da ‘Mehmet’ ideali ortaya koyuyor. Dini değerlerine bağlı, bu topraklara bağlı, maneviyatıyla yaşayan, 1000 yıllık geçmişimizi içinde hisseden gençlik ideali vardı. Batılılaşma projesini üretenler başarısız olurken, Batılılaşma projesini bitirenler başarılı oldu. Bunun en güzel örneğini 15 Temmuz’da meydanlara akan herkes bir Asım’dır, bir Mehmet’dir. Dolayısıyla toplumları sadece kuru hukuk sitemleri işletmez. Toplumları değiştiren, dönüştüren en büyük güçlerden birisi de edebiyattır. Necip Fazıl’da, Mehmet Akif’de, Sezai Karakoç’da bugün bize edebiyatın gücüyle yeni bir nesil, yeni bir bakış yeni bir ufuk kazandırmışlardır.”