Kamu çalışanları ve ücretlilerin, açıklanan enflasyon rakamları ve dövizdeki dalgalanmalardan en fazla etkilen kesimlerden biri olduğunu ifade eden Çam, “Merkez Bankası 2018 yılı enflasyon tahminini %8,4'ten %13,4'e yükseltmiş durumdadır. Memur maaşlarına yapılacak zamlar belirlenirken o yıla ilişkin enflasyon beklentileri dikkate alınıyor. Yıl içindeki gelişmelere bağlı olarak daha sonra kurumlar bu tahminlerini yükseltiyorlar ama memur maaşlarına ilk tahmin üzerinden yapılan zamlar aynı kalıyor. Bunun adaletle ve ekonominin temel ilkeleriyle bağdaşır bir yanı yoktur. Bizler memur maaş zamlarının belirlenmesinde enflasyonun temel alınmasına bir son verilmesi, ülkemizin ekonomik ve sosyal gerçekleri üzerinden bir hesaplama yapılması gerektiğini sürekli ifade ediyoruz. Toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili konfederasyonun bu konudaki duyarsız tavrı, memur maaşlarına enflasyon hedefi çerçevesinde artış yapılmasına neden oluyor. Bu yüzden de son yıllarda çalışanlar arasında maaşları eriyen tek kesim hep memurlar oluyor.” dedi.

‘MEMUR MAAŞI HEP SABİT’

Öte yandan, kurumlar enflasyon tahminlerini yükseltip bütün kamu hesaplarını yeni beklentiye göre revize ederken memur maaşlarına yapılması planlanan zamların hep sabit kaldığını dile getiren Sami Çam, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Madem ki, tahminler ve tahminlere göre belirlenen bütçeler güncelleniyor öyleyse memur maaşına yapılacak artış oranları da güncellenmelidir.

Merkez Bankası, enflasyon ve para politikası konusunda ülkemizde resmi otoritedir. Eğer Merkez Bankası yetkilileri 2018 için öngördükleri enflasyon oranını bir kalemde 5 puan yükseltiyorsa ortada ciddi bir durum var demektir. Öyleyse memur maaşları da revize edilen beklenti oranında, yani 5 puan daha yükseltilmelidir.   

‘BAYRAM İKRAMİYESİ VE EKGÖSTERGE TÜM MEMURLARIN HAKKIDIR’

Türkiye Cumhuriyetinin 66. Hükümetinin 100 günlük eylem planı Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz gün açıklanmıştır. Hükümetin öncelik vereceği çok sayıda plan ve projenin arasında kamu görevlilerinin acil çözüm bekleyen sorunlarının bulunmaması memurlar arasında büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır.

Özellikle AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan ve polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerinin ek gösterge rakamlarının 3600'e yükseltileceği hususu da 100 günlük eylem planında yer almamıştır. Ek gösterge uygulamasının bütün memurları kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. Ek gösterge sorunu yalnızca belli unvanlardaki kamu görevlilerinin değil bütün memurlarımızın kanayan yarasıdır. Bilhassa ek gösterge uygulamasından hiç faydalandırılmayan yardımcı hizmetler  sınıfı  çalışanları başta olmak üzere emekli maaşları son derece düşük olan tüm kamu görevlilerinin ek göstergelerle ilgili beklentisi vardır.

Emeklilerimizin almış olduğu Bayram ikramiyeleri bir katsayıya bağlanmalıdır. Aksi halde enflasyon karşısında tutunması imkânsızdır. Bayram ikramiyeleri tüm Kamu çalışanlarının hakkıdır devlet memurları kurban bayramı öncesi ve hükümetin 100 günlük eylem planın içine acilen Ek gösterge ve bayram ikramiyelerini tüm kamu kapsayacak şekilde düzenlenmelidir.”

Editör: Haber Merkezi