FATİH AKBAŞ 
Çorum Belediye Meclisi’nin Kasım ayı toplantısı dün yapıldı. Belediye Başkanı Zeki Gül’ün başkanlığında gündem dışı söz alan CHP Meclis üyeleri eleştirilerini ve taleplerini dile getirdiler.
Gündem dışı olarak ilk konuşmayı yapan CHP Meclis Üyesi Semrin Kaleli, sözlerine şehitlere Allah’tan rahmet dileyerek başladı.

 

‘KADINLAR VE ÇOCUKLAR İÇİN KONUKEVLERİ AÇILMALI’
2019 yılı performans programı ile ilgili görüşlerini dile getiren Semrin Kaleli, “Nüfusu 100 bin üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır. Çorum Belediyesi açmadı. İhtiyaç olmadığını öne sürdü.
İhtiyaç var arkadaşlar. Hem de çok ihtiyaç var. Öncelikle kendi kadınlarımız, sonrasında mülteci kadınlarımız için. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nün sığınma evi küçük ve yetersiz. Bu konunun ivedilikle 2019 Performans Programına alınmasını rica ediyoruz. Kamu yararı ve şehrimizin gelişimini sağlamak amacıyla, yönetiminizin kente kazandırmış olduğunuz her bir yatırım için teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz. Ancak, arka arkaya, kentin ve kentlinin bütçesini zorlayarak, şimdileri ve önümüzdeki yılları bütçe çıkmazına itmek ne kadar anlamlı?
Yani, doğmamış çocuklarımızın borçlandırıldığı, ‘kullanan da, gelecekte kullanacak ta öder’ şeklindeki yatırım anlayışı ne kadar sağlıklı sormak isteriz? Performans Programındaki temel politikalar arasında yer alan, kaynakları etkin ve etkili kullanmak amacıyla ters düşen bir anlayış bu. Programın vizyonu, Hititlerin merkezi olan ilimizi gelecekte bölgenin cazibe merkezi yapmak ve Çorum’u marka kent haline getirmek. Gerçekten kulağa çok hoş geliyor ama planlanan kültür-sanat etkinlikleri içinde Hititler başlığı taşıyan hiçbir etkinlik göremiyoruz. Mali kaynakları sürdürülebilir ve verimli yöneterek güçlü bir mali yapıya kavuşmak amacıyla öz gelirlerin bütçe içindeki oranını her yıl arttırmak hedefi koymuşuz.  4,5 yıldır, sadece imardan gelen konuları konuştuğumuz meclis oturumları yapıyoruz. Oysa belediyelerin tek işlevi, kentin imarı değil ki! Kenti ve kentliyi ilgilendiren, toplumsal, ekonomik, çevre sağlığı, güvenlik, iç turizm-dış turizm, kadın, çocuk, yaşlı, genç pek çok konumuz var konuşarak ortak projeler geliştirebileceğimiz” dedi.

 

‘TRAFİK SORUNU ARATARAK DEVAM EDECEK’
Çorum’daki en önemli sıkıntının, trafik ve araç oto park problemi olduğunu kaydeden Kaleli,  “1 yılda Çorum’da kaç araç, trafiğe eklenmiştir bilmiyorum ama, otopark kapasite artışı hedefimiz, mevcut 2.233 adetten 2.865 araca çıktığında, sadece 633 araca daha yer açmış oluyoruz. Bence bu rakam yeterli olmayacak, araç park ve akabinde oluşan trafik tıkanıklığı problemimiz artarak devam edecek gibi görünüyor.
Kentlerde, tehlikeyi en çok barındıran ve gençler arasında yayılan uyuşturucu, baliy gibi bağımlılığı parkların güvenliği konusunda daha da önemli hale getiriyor. Kentimizdeki suç oranı diğer şehirlere göre bir nebze daha rahatlatıcı da olsa, parkların güvenlikleştirilmesi bütçe kalemini 2 kat arttırmanızı talep ediyoruz” şeklinde belirtti.
Haşeratla mücadele konusunda tebrik tüm yetkilileri tebrik eden Kaleli, “Çevre ve atık yönetimi konusunda, 2019 ve takip eden yıllarda belediyemizin daha hassas projeler yürütmesini temenni ediyoruz. Son günlerin en güzel projelerinden biri olan ve Emine Erdoğan tarafından yönetilen, 0 Atık Projesinin içinde Çorum Belediyesi’nin de yer almasını dileriz”  ifadelerini kullandı.
CHP Belediye Meclis Üyesi Necdet Biçer ise konuşmasında 2019 yılı bütçesi ve Performans Programına yönelik eleştirilerini dile getirdi.

 

BİR YIL ÖNCEKİ KONUŞMASINI AYNEN TEKRARLADI
Bir yıl önceki konuşmasında kullandığı ifadeleri dile getirerek sözlerine başlayan Biçer, “Burada ben bir yıl geriye dönüyorum ve geçen yıl bu programla ilgili konuşmamı aynen aktarıyorum:   Bahçelievler Mahallesine Buharaevlerde olduğu gibi kültür merkezi yapılabilir mi? Kentsel gelişim hizmetlerinde yeni sosyal kültürel ve eğitim amaçlı bina yapılması kalemine dahil edilerek kapsamlı bir kültür merkezi yapılmasını talep ediyoruz. Semt sahaları ile ilgili olarak Lozanevleri civarına yer tespiti yapılabildi mi? Çorum Kalesi ile ilgili hiçbir çalışma ve ilerleme gözükmemektedir. Bahçelievler Mahallesi, İpeklievler, belediye blokları arkasında yapılan yerleşimlerde alt yapı ve yollarının yapılması ile ilgili herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Melikgazi Bağları için şebeke suyu verilebilecek mi verilecekse ne zaman verilecek? Yavruturna Mahallesinde ve Yavruturna Sokaklarda imar çalışmalarına bağlı olarak kentsel dönüşüm çalışmaları yapılmakta mıdır? Meram Sokaklar, Eti Sokaklar, Aydınevler Sokaklarda da kentsel dönüşüm çalışmaları var mıdır? Burada değişen bir şey oldu mu yatırım programına aldığınız herhangi bir yatırım bulunmakta mıdır? Bununla ilgili meclis grubumuza hiçbir bilgilendirilme yapılmamıştır. Programa alınmışsa yapım aşamalarına tarih verebilir misiniz? Şayet alınmamışsa buradan yeni şeyler söylemeye gerek var mı? Yüce meclisin takdirine bırakıyorum” dedi.

 

‘BÜTÇE BORÇ GERİ ÖDEME BÜTÇESİ GİBİ’ 
Yine aynı şekilde 2017 kesin hesabı görüşülürken yaptığı konuşmayı da dile getiren Biçer, “Bununla ilgili de ne bizim grubumuza ne de meclise her hangi bir bilgi verilmemiştir. Buradaki konuşmalarımız burada kalacaksa hiçbir işlem yapılamayacaksa konuşmanın anlamı yok diye düşünüyorum. Bu kadar sitemden sonra çok zamanınızı almadan 2019 bütçesi hakkında kısa anekdotlar vermek istiyorum. Gördüğüm kadarıyla bütçemiz bir borç geri ödeme bütçesi gibi gözüküyor. 2018 yılına göre ön görülen bütçe daha bir dar kapsamlı tespit edilmiştir. Çünkü 2018 bütçesi 550.000.000 TL idi. Bu yıl ki 425.000.000 TL olarak tespit edilmiş. 2019 yılı gelir bütçemizde en önemli pay merkezi idareden alınacak pay öngörülmektedir. Tahminen 200.000.000 TL gibi öngörülmüştür. Buda bize gösteriyor ki öz kaynaklarımızın yetersiz olduğunu ve bu bütçenin dışarıya bağımlı olduğunu göstermektedir. 30.09.2018 tarihi itibari ile anapara borcumuz 167.000.000 TL tahakkuk eden faiz 58.000.000 TL toplam borç 225.000.000 TL’dir. Buradaki rakamlarda da anlaşılacağı gibi bütçemiz borç ve faiz yükü altındadır. Çözümü yine bu meclisten alınacak tasarruf kararlarıyla mümkündür diye düşünüyorum.
Sözlerimi 2019 yılı bütçesinde ayrılan yatırım miktarının mahallelere eşit şekilde dağıtılabilmesi için yöneticilerimizin ve bürokrat arkadaşlarımızın duyarlı davranacağını umuyorum” şeklinde kaydetti. 
CHP Belediye Meclis Üyesi Tuncay Yılmaz ise Binevler bölgesinin belediyeden hizmet alamadığını iddia ederek, yaptığı incelemede bunu gördüğünü dile getirdi.

 

‘BİNEVLER ORTADAN KALDIRILIP YENİDEN YAPILMALI’
CHP’li Belediye Meclis üyelerinin eleştirilerine cevap veren Belediye Başkanı Zeki Gül ise Bahçeli Evler Mahallesin’de iki tane Kadın Kültür Merkezi yapıldığını söyledi.
Kale’nin restorasyonu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini de kaydeden Başkan Gül, “Taslak proje tamamlandı. 3 adet binanın tescili alındı ve rölöveleri tamamlandı. Çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Kent Park’ı bitirmek için 24 saat çalıştıklarını belirten Başkan Gül,  6,5 ayda tamamladıklarını söyledi.
Binevler’in 1975’te yapıldığını ve çok kötü bir imarı olduğunu kaydeden Başkan Gül, “Buranın sorunları 40 yıldır çözülemiyor. Çok kötü bir imarı var. İki aracın yanyana geçemeyeceği sokakları bulunuyor. Binevler tamamen ortadan kaldırılıp yeniden yapılmalıdır.  Ama yine de elimizden geleni yapacağız” diye belitti.
Konuşmasında kullanılan bazı ifadelerde tepki gösteren Başkan Gül, “Bende Çorumluyum. ‘İthal’ gibi zedeleyici ifadelere izin vermem” dedi. Konuşmaların ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. 

 

DÜNYA İKİNCİSİ GÜREŞÇİYE ARSA
Gündem maddelerinde yer alan Dünya Güreş Şampiyonasında ikinci olan Fatih Erdin’de arsa verilmesi talebi oy birliği ile kabul edildi.
Gündem maddesi hakkında konuşan Başkan Gül, “Fatih Erdin Çorum’un adını altın harflerle tarihe yazdırdı. Kendisi Çorum Belediyesi’nin lisanslı sporcusudur. Geçtiğimiz günlerde Macaristan’da yapılan Dünya Güreş Şampiyonasında ikinci oldu. Bizde kendisi arsa ile ödüllendirelim dedik” şeklinde kaydetti. Gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi. 

 

CENAZELER THY İLE TAŞINACAK
Diğer bir gündem maddesi olan Belediye ile THY’nin cenaze taşıma için işbirliği yapmasına yönelik Başkana yetki verilmesi talebi de görüşülerek karara bağlandı.
Gündem maddesi ile ilgili bilgi veren Başkan Gül, “Belediye olarak Türkiye’nin her yerine cenaze götürüyoruz. Ancak bu zaman zaman burada ki işlerin aksamasına neden oluyordu. Cenazeleri uzak yerlere THY ile taşımak için anlaşma yapacağız. Merzifon’dan göndereceğiz. Maddi imkanı olanlardan 400 lira alacağız. Maddi imkanı olamayanların ücretlerini ise biz karşılayacağız. Bu şekilde il merkezinde cenaze taşıma hizmetleri de aksamamış olacak” dedi. Başkan Gül’ün konuşmasının ardından gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi.

 

Editör: Haber Merkezi