FATİH BATTAR
Çorum'un kanaat önderlerinden değerli hocamız Köşe Yazarımız Abdulkadir Ozulu, Abide Kavşağı'na ismini veren İstiklal Şehitleri Anıtı ile ilgili bilgi ve görüşlerini paylaştı. "Orası taş yığınından ibaret basit bir anıt değil, şehitlerimizin medfun bulunduğu anıt mezardır. Burası unutulacak bir yer değil, iftihar vesilesi olacak kıymetli bir değerimizdir." dedi.
Genel Yayın Yönetmenimiz Erol Taşkan'ın evinde ziyaret ettiği hocamız Abdulkadir Ozulu, Şehitler Anıtı'nın ihyasının gerekliliğine işaret ettiği sohbette, bizim de eksik bildiklerimizi tamamladı.

ŞEHİTLERİMİZBU ANITA DEFNEDİLDİ
Söz konusu anıtın sadece simgesel bir yapı olmadığının altını çizen Abdulkadir Ozulu, 1923'de Yozgat'ta başlayan Çapanoğlu isyanında, Çorum'u muhafaza için Alaca civarında gerçekleşen çatışmalarda şehit olan komutan ve askerlerimizin naaşlarının ilk olarak Hıdırlık'a defnedildiğini, ardından 1932 yılında da şehitlerimizin kemiklerinin Hıdırlık'tan alınıp, burada yapılan anıtın altına defnedildiğini anlattı.

 

MEVCUT ANIT 1958'DE YAPILDI
Söz konusu alanda Hazine adına kayıtlı 1 nolu parseldeki ilk anıtın uzun bir sütun şeklinde olduğunu ve ilk anıtın yıkıldığını, altına şehitlerimizin defnedildiği mevcut anıtın 5 Eylül 1958'de düzenlenen törenle açıldığını anlatan Abdulkadir Ozulu, "Burası milletin teberrusu ile yapıldı.

 

GÜL BAHÇESİNE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ
Anıt'ın bulunduğu alanın şehit kabristanlığı olduğunu tekrar eden Ozulu, "Vaktinde halkın teberrusu ile yapılan bu anıt gül bahçesi gibiydi. Bugün gerekirse başlatılacak bir kampanya ile yine halkın teberrusu sağlanır ve tekrar gül bahçesine dönüştürülür. Çok da zor olacağını zannetmiyorum." dedi.

 

İKİ ŞEHİTLİK AYIP DEĞİL FAZİLETTİR
Çorum'da iki şehitliğin bulunmasının ayıp değil fazilet olduğunu kaydeden Abdulkadir Ozulu, anıtın varlığının şehir için zenginlik ve iftihar vesilesi olduğunu aktardı.

 

RUHLARI ŞÂD,MEKANLARI CENNET OLSUN
Genel Yayın Yönetmenimiz Erol Taşkan, verdiği bilgi kattığı değer için Abdulkadir ozulu'ya teşekkür ederek, "Orada kabirleri bulunmasa bile, şehitlerimizi ifade ettiğinden dolayı bizler için anlamlı olan bu mekan, hususen kabir olması nedeniyle daha da ulvi bir mana kazanıyor. Hakimiyet olarak takipçisi ve katkı vereni olacağımız bu kıymetli çabanın, duasından pay almaktan öte de bir gayemiz yok. Değerli hocamıza katkıları için, yolumuzu aydınlattığı için teşekkür ediyorum. Bir teşekkürüm de, bu konuyu bizim gündemimize getiren ve bu konudaki üzüntüsünü bizle paylaşıp haberimize vesile olan Türk Büro Sen Çorum Şube Başkanı kıymetli kardeşim Sami Çam'adır. Bir hayra ve duaya gark olmamızın yolunu açtığı için teşekkür ediyorum." dedi.

 

İŞTE ŞEHİTLERİMİZ
Göz ardı edilmiş bu kabristanda, 1923’te Alaca’da şehit düşen Çorum Jandarma Komutanı Binbaşı Nedim, Yüzbaşı Ahmet, Mülazım Musatfa, Cemilbey Nahiyesi Müdürü Celeboğlu Hayri, Jandarma Çavuşu Kadir ve Daldaloğlu İsmail yatmaktadır. Onlar ve cümle şehitlerimizin mekanı cennet olsun, aziz hatıraları ebediyete kadar daim kalsın.