15 Temmuz Şehitler Köprüsü davasında 72 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı. 39 kişinin beraat edilmesine ise darbe girişimi sırasında abisi Erol Olçok ve yeğeni Abdullah Tayyip Olçok’u kaybeden Cevat Olçok'tan sert tepki geldi. Olçok, 'Bu nasıl adalet?' diyerek sitem etti.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmaya, 133 tutuklu sanık, müştekiler ve avukatlar katıldı.

Davayı karara bağlayan mahkeme, aralarında tutuklu sanıklar eski Yarbay Turgay Ödemiş ve eski Binbaşı Ahmet Taştan’ın da bulunduğu 72 sanığı “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı.

Mahkeme, 22 sanığa “Anayasal düzeni ortadan kaydırmaya teşebbüse yardım” suçundan 17 yıl yedişer ay, 5 sanığa da aynı suçtan 15’er yıl hapis cezası verdi.

Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok’un şehit edilmesine ilişkin 12 sanığı “kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptıran mahkeme, ayrıca bazı vatandaşların şehit edilmesine ilişkin birçok sanığı da aynı cezaya mahkum etti.

BERAAT KARARI TEMYİZ EDİLECEK

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 133'ü tutuklu 143 sanıklı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü davasında çoğunluğu er ve öğrenci olan 44 sanık hakkında beraat, 99 sanık hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım, öldürme, öldürmeye teşebbüs" suçlarından verilen mahkumiyet kararı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca değerlendirildi.

Başsavcılığın, yargılama sürecinde mahkemeye sunulan esas hakkındaki mütalaada; darbe girişiminin başladığı saatlerde durumu anlayarak silahlarını bırakan tank personeli 5 sanık için beraat, diğer tüm sanıklar için Türk Ceza Kanunu'nun "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan mahkumiyet (müebbet hapis cezası) verilmesi talebine aykırı kurulan hükmü temyiz edeceği öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, taleplerine aykırı olarak 39 sanığa verilen beraat kararlarını temyiz ederek, Bölge Adliye Mahkemesi'nden bu sanıklar yönünden hükmün bozulmasını isteyeceği belirtildi.

EROL OLÇOK'UN KARDEŞİNDEN TEPKİ

Darbe girişimi sırasında abisi Erol Olçok ve yeğeni Abdullah Tayyip Olçok’u kaybeden Cevat Olçok ise verilen beraat kararına sert tepki gösterdi.

Cevat Olçok 'Bu nasıl adalet?' diyerek şu ifadeleri kaydetti: "15 Temmuz Şehitler Köprüsü Darbe girişimi davasında karar çıktı. 44 kişi beraat etti. Bunların 36’sı sabah teslim oldu. Ellerinde bayrak değil silah vardı. Bu nasıl Adalet. Hainler elbette cezasını bulacak. Sonuna kadar bu işin takipçisi olacağız. Herkes sussada biz susmayacağız.

Erol Abim ve Oğlu Abdullah Tayyip Şehit edildiği zaman 15 Temmuz Şehitler Köprüsünde 77 Hain şerefsiz asker vardı. Bu hainlerden 31’i beraat ettirildi. Bu nasıl Adalet."   (Karar Gazetesi)

Editör: Haber Merkezi