HABER/YORUM RECEP MEBET
Çorum, son günlerde yaşanan yangın olayları ile sarsılıyor.

Yaz döneminde meydana gelen yangınlarda daha çok maddi hasar oluşsa da Bayat ilçesi Yatukçu Mahallesi’nde çıkan yangın, 4’ü çocuk olmak üzere 5 can kaybına neden oldu.
Ateş düştüğü yeri yakıyor belki ancak vicdan sahibi herkes yaşanan acı olayı büyük bir teessürle karşıladı. Dikkatsizlik ya da ihmal sonucu büyüdüğü iddia edilen alevler, sadece 4 evi değil, pek çok aile ocağını da kül etti. Yürek dağlayan manzaraya duyarsız kalmayan yetkililer, enkaza dönen olay yerinde incelemelerde bulunarak acılı aileleri teskin etmeye çalıştılar.

***
Yaşanan her acı olay, sonrasında muhasebesini de beraberinde getiriyor. Ne yazık ki, acı tecrübeler edinmeden tedbir konusunu gündemine alan bir toplum değiliz. 
Sosyal mecralarda olayla ilgili yapılan paylaşımlar ve yazılan yorumlar, yangına müdahalede kullanılan araç-gereç ve ekipmanların yetersiz olduğu iddiasını gündeme taşıdı. Bugüne dek -özellikle köylerinde- pek çok yangın hadisesi yaşanan Bayat, ilçe merkezindeki yangına İskilip’ten gelen takviye ekiplerle müdahale etmek durumunda kaldı. Benzer durumda pek çok eski yapının bulunduğu ilçede, ortaya çıkan son manzara geçmişteki acılardan yeterince ders alınmadığı ve gerekli tedbirlerin eksik kaldığı görüşünü doğurdu.

***
Felaketlerin şekli, yeri ve zamanını önceden kestirmek güç elbet, ancak alınacak tedbirlerle bu tür olayları kayıpsız bir şekilde atlatmak ise herkesin ortak çabası olmalı. Nasıl ki, 1999 yılı depremlerinden sonra Türkiye genelinde afetlere karşı topyekün bilinçlenme hareketi başlatılmışsa, köy ve ilçeleriyle birlikte her yıl onlarca yangına maruz kalan Çorum’da da bu hususta gerekli adımlar atılarak ön hazırlıklar gözden geçirilebilir. Aksi takdirde her olay sonrası üzülmekten öte bir şey yapamaz ve çaresizlik içinde kayıplarımızın yasını tutmaya devam ederiz. 

Editör: Haber Merkezi