Çorum Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Sayan, ekonomik krizi fırsat bilen aracıların, çiftçilerin temel girdileri olan gübre, tohum, yem ve mazota fahiş fiyat artışı yaptığını söyledi. 
Çorum Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’nun geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda yeni üretim sezonuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Sayan, şu açıkamayı yaptı:
“Yeni üretim döneminde yem, mazot, gübre, tohum ve diğer girdi fiyatlarında geçen üretim dönemine oranla %50 ile %80 arasında zam yapıldığı, ayrıca nakliye fiyatlarındaki artışlar da göz önünde bulundurulduğunda çiftçilerimizin üretim için gerekli olan girdileri almasının zorlaştığı müşahede edilmiştir. Bu nedenle yeni üretim sezonunun çok verimsiz geçeceği endişesi hasıl olmuştur. Bilindiği üzere geçtiğimiz üretim sezonunda kuraklık nedeniyle ürünlerdeki verimlilik %50 oranında azalmasına rağmen üretilen mahsulün maliyetine veya maliyetin altında satmak zorunda kalan çiftçilerimiz bankalara olan borçlarını ödeyememiş, erteleme yoluna gitmiştir. Ancak yeni üretim sezonunda da üretim girdilerindeki %50-%80 arasındaki artış, tarım sektörünü ve üreticilerimizi olumsuz yönde etkilemiştir.
Yine yem fiyatlarının 2 katına çıktığı ortamda çiftçilerimiz özverili davranmış sütü aynı fiyatla satmaya devam etmelerine rağmen marketlerde süt fiyatları %50’ye yakın zamlanmıştır. Üreticilerimiz bu zor dönemde üretimin düşmemesi için her daim fedakârlığa hazırdır. Ancak bu durumu fırsat bilen aracıların çiftçilerimizin temel girdileri olan gübre, tohum, yem ve mazota yaptıkları fahiş fiyat artışlarıyla ilgili hükümetimizin gerekli tedbirleri alarak çiftçi mağduriyetini önleyeceğinden hiçbir şüphemiz yoktur.
Biz çiftçi temsilcileri olarak sorumluluk bilinci ile üretim için gerekli üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hazırız.” 

 

Editör: Haber Merkezi