RECEP MEBET
‘Çiftlik Danışmanlık Sistemi Bölgesel Eğitimi’ dün Çorum’da başladı.
Anitta Otel’de gerçekleşen toplantı açılışına Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Yusuf Şahinbaş, Şube Müdürleri Arzu Özkader, Dr. Perihan Durna, Muhammed Kılıçel ve Münevver Felek Göbel ile Çorum, Tokat, Amasya, Samsun, Sinop, Kastamonu, Çankırı ve Yozgat illerinden üretici, tarım danışmanı ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Entegre İdare ve Kontrol Sistemi Daire Başkanlığı’ndan Ziraat Yüksek Mühendisleri Dr. Kemal Sandık ve Dr. Emel Yalçın’ın görev aldığı programda kürsüye gelen Takım Lideri Henry Joergensen, ‘Çiftlik Danışmanlık Sistemi’ konulu bir sunum yaptı.

Toplantıda kürsüye davet edilen Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Yusuf Şahinbaş da yaptığı konuşmada Çorum’un tarımsal potansiyeli, üretim faaliyetleri ve sektörün sorunları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ‘Türkiye’de Çiftlik Danışmanlık Sisteminin Kurulmasına İlişkin Teknik Yardım Projesi’ kapsamında gerçekleştirilen toplantıda sırasıyla söz alan diğer konuşmacılar ise belirlenen konu başlıklarında çeşitli sunumlar yaptılar.
5 gün sürmesi planlanan bölgesel eğitim programıyla ilgili yapılan açıklamada, düzenlenen organizasyonla ilgili şu detaylara yer verildi:


TARIMDA KAPASİTEYİ GELİŞTİRECEK PROJE
“Çiftlik Danışmanlık Sistemi Bölgesel Eğitimleri’nin beşincisi Çorum'da yapılıyor.
8 Kasım 2018 tarihlerine kadar sürecek eğitime Çorum, Tokat, Amasya, Samsun, Sinop, Kastamonu, Çankırı ve Yozgat’tan üretici, tarım danışmanı ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'nin tarım ve kırsal alanda AB mevzuatına uyum sağlamasına katkıda bulunmak ve bu amaçla Bakanlığın kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi hedefiyle ‘Türkiye'de Çiftlik Danışmanlık Sisteminin Kurulmasına İlişkin Teknik Yardım Projesi’ni hayata geçiriyor. Proje kapsamında 12 ilde bölgesel katılımla Çiftlik Danışmanlık Sistemi Eğitimleri düzenleniyor. 

Eylül 2018 ayından itibaren Muş, Erzurum, Diyarbakır ve Kayseri'de düzenlenen eğitimlerin beşincisi Çorum Anitta Otel'de yapılıyor. Çorum, Tokat, Amasya, Samsun, Sinop, Kastamonu, Çankırı ve Yozgat illerinden üretici, tarım danışmanı ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen eğitimleri, çeşitli AB ülkelerinden ve Türkiye'den alanında uzman eğitmenler veriyor.
Eğitim kapsamında çapraz uyum, çiftlik yönetimi, su ve toprağın korunması, hayvan sağlığı, hayvan kimliklendirme ve hayvan hastalıkları, gıda güvenilirliği ve bitki koruma ürünleri konularında sunumlar ve grup çalışmaları yapılacak, çiftlik ziyaretleri düzenlenecek.
Proje ile; üreticilere arazi ve işletme yönetimi konusunda danışmanlık sunulması ve Çiftlik Danışmanlık Sistemi’nin etkili ve sürdürülebilir şekilde işletilmesi için kurumsal kapasitenin geliştirilmesini; bunun yanında danışmanların ve üreticilerin çevre, gıda güvenliği, hayvan sağlığı ve refahı, çapraz uyum ve GAEC (İyi Tarım-Çevre Koşulları) standartlarına ilişkin, bilgi ve farkındalık seviyelerinin artırılmasını hedefleniyor. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ortaklaşa finanse ettiği, Hazine ve Maliye Bakanlığı Finans ve İhale Biriminin Sözleşme Makamı olarak yer aldığı proje, Italyan Eurecna firmasının liderliğinde Belçikalı Agrer ve Türk danışmanlık şirketi Eduser ortaklığında kurulan konsorsiyum tarafından yürütülüyor.”