FATİH BATTAR

9 Mayıs Dünya Çölyak Günü nedeniyle düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu, çölyak hastalarının SGK’dan almak zorunda olduğu raporun 2 yılda bir yenilenmesine ilişkin yapılan çalışmalar sonucu artık çölyak hastalarının raporlarını 2 yılda bir yenilemesine gerek kalmadığını açıkladı.

 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü kapsamında AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu ve Çorum Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici, akşam yemeğinde basınla bir araya geldi.

Şefim Restoran’da gerçekleştirilen toplantıya Çorum Çölyak Derneği yönetimi ile çölyak hastaları ve aileleri katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Çorum Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici, çölyak konusunda toplumda farkındalık oluşturmak istediklerini belirterek, bu konuda basına büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.

9 Mayıs’ın dünyada ve Türkiye’de çeşitli etkinliklerle çölyakın anlatıldığı ve çölyak farkındalığının oluşturulduğu bir gün olarak kabul edildiğini belirten Kesici, Çorum Çölyak Derneği olarak 9 Mayıs’ı 3 yıldır çeşitli etkinliklerle kutlamaya çalıştıklarını söyledi.

AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu ise çölyakın bir hastalık olmadığını belirterek, çölyakın bir yaşam tarzı olduğunu vurguladı.

Çölyak konusunda toplumda farkındalık oluşması için basına büyük sorumluluk düştüğünü kaydeden Ceritoğlu, çölyak hastalığı konusunda hekimlerin bile farkında olmadığını belirterek;  “Çölyak bir protein alerjisi. Çok basit görülse de farkında olunmadığı sürece ölüme, kansere, kansızlığa, çocuk edinememeye kadar götüren uzun ve meşakkatli bir süreç. TBMM’de kurulan Çölyak Komisyonu’nun amacı çölyak konusunda toplumda farkındalığı artırmak. Sadece bizlerin değil, hekimlerin bile farkında olmadığı bir alerjik sistem iken şu anda Türkiye’de meclis araştırmaları, çölyak dernekleri ve basın yoluyla farkındalığı artırmaya çalışıyoruz.” dedi

‘ÇÖLYAK HASTLARININ RAPOR SORUNU ÇÖZÜLDÜ’

Komisyon olarak yaptıkları çalışmalar neticesinde çölyak hastalarının SGK’dan 2 yılda bir yenilenmesi gereken raporun artık ömür boyu geçerli hale geldiğinin müjdesini veren Ceritoğlu, diğer çalışmalarının ise ürünlerin yerlileşmesi olduğunu söyledi. Bu hastalık konusunda karabuğdayın önemine dikkat çeken Ceritoğlu, ithal edilen ürünlerin 6 aylık ömürleri olduğunu vurgulayarak; “İthal edilen ürünler 3 ay gümrükte bekliyor. Son üreticiye ulaştığında 3 ay ömrü kalmış bir ekmek. Hiç kimse bu ürünü tüketmek istemiyor. Bu yüzden ürünlerin yerlileşmesi çok önemli.  Bizim hedefimiz 2011 yılından bu yana yerli kara buğday ekimine teşvik etmek. Bunu başarabilirsek yerli ve milli bir ürünümüz olur. Karabuğdayın önemi ithal ürünlerde nişasta bazlı tüketimler olduğu için çölyak hastaları farklı bir haslıkla karşı karşıya kalıyor. Bunu önüne geçmek adına Hitit Üniversitesi ile karabuğday çalışmalarımız devam ediyor.” şeklinde konuştu.

ÇORUM’DA HER 216 KİŞİDEN 1’İ ÇÖLYAK HASTASI

Tükiye’nin %1’inin çölyak hastası olduğunu açıklayan Ceritoğlu, Çorum’da Sağlık Bakanlığı verilerine göre toplam 900 çölyak hastası olduğunu belirterek, Çorum’da her 216 kişiden 1’inin çölyak hastası olduğunu açıkladı.

Geçen yıl Çorum’da okullarda yapılan çölyak taraması ile ilgili bilgi veren Ceritoğlu, okullarda yapılan çölyak taramasında 78 kişiden 1’inde çölyak tespit ettiklerini sözlerine ekledi.

Toplantı sonrası Ceritoğlu, Ankara’dan çölyak hastaları için özel getirdiği dondurmaları çölyak hastası çocuklara ve ailelerine ikram etti.

Editör: Haber Merkezi