M.BURAK YALÇIN

Belediye Başkanı Zeki Gül, Çorum Okuyor projesinin katkılarıyla Çorum’un okuma oranında 40’ıncı sıradan 10’uncu sıraya yükseldiğini söyledi.

Çorum Belediyesi tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Geleneksel Kitap ve Kültür Günlerinin açılışı bugün yapıldı.

Açılış öncesinde Çorum Belediyesi mehteran takımı konser verdi.

Kent Meydanında düzenlenen açılışa Vali Necmeddin Kılıç, Belediye Başkanı Zeki Gül, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, İl Jandarma Komutanı Abdurrahman Başbuğ, MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş, Emniyet Müdürü Murat Kolcu, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Eyüp Arslan, MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras, bazı belediye meclis üyeleri, muhtarlar, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Açılışta konuşma yapan Belediye Başkanı Zeki Gül,  Çorum’un binlerce yıllık geçmişiyle, kültür tarihine kalıcı izler bırakan medeniyetlerin önemli bir buluşma noktası olduğunu belirterek, bu özelliğine binaen Kitap ve Kültür Günleri’nde binlerce kitabı, onlarca yazarı, şairi, düşünce adamını her yıl Çorumlularla buluşturduklarını söyledi.

FUAR 29 NİSAN’A KADAR AÇIK KALACAK

Başkan Gül fuarın 29 Nisan tarihine kadar açık kalacağını ifade ederek, “Kitap Fuarımız 20 – 29 Nisan tarihleri arasında açık kalacak. 20’nin üzerinde yayınevi binlerce kitabıyla fuarımızda yer alıyor. 10’dan fazla ulusal yazarımızı fuar nedeniyle şehrimizde ağırlayacağız. Hemşehrimiz olan 9 yazarımız da ayrı bir stant da okurlarıyla buluşacak.” dedi.

‘KÜLTÜREL FAALİYETLERDE BELEDİYENİN ASLİ VAZİFESİDİR’

Belediye olarak şehrin kültürel hayatına katkı sağlayan çalışmalar yaptıklarını da vurgulayan Gül, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Asfalt dökmek, ulaşım hizmetlerini yerine getirmek, yeşil alanlar ve parklar inşa etmek belediyemizin görevi. Bu görevlerimizi aksatmadan yerine getiriyoruz. Ama bunların yanında kültürel faaliyetlerde bulunmayı da asli vazifelerimizden biri olarak görüyoruz. Bu anlayışla, şehrimizin kültür ve sanat hayatını canlı tutan faaliyetleri de yine hemşehrilerimizle birlikte sürdürüyoruz.

Kültürel alanda verdiğimiz hizmetleri, faaliyetleri sadece görev bilinciyle yapmıyoruz. Bu alanda ortaya koyduğumuz faaliyetlerimizi samimi bir anlayışla icra ediyoruz.  Kültürel Belediyecilikle ilgili tüm çalışmalarımız sorumluluğumuzun farkında olarak yaptığımız ve daha önemlisi de sevda ile yaptığımız çalışmalar. Şimdi eğitim alanında, kültürel alanda hemşehrilerimizin hizmetine sunduğumuz yatırımlar binlerce insanımızın uğrak mekânı oluyor.

’40 Z KÜTÜPHANE KAZANDIRDIK’

Şehrimize 40 Z Kütüphane kazandırdık. Şehrimizdeki 55 okulumuzda bulunan Z Kütüphanelerimizin 40 tanesini belediye olarak biz yaptık. Milli Eğitim Müdürlüğümüze teslim ettik. 40 okulumuzun Z Kütüphanelerinin ihtiyacı olan kitapları da Belediye olarak biz temin ettik. Okuma gruplarımıza aldığımız kitaplarla birlikte Z Kütüphanelerimize 88 bin kitap aldık. Okuma grupları Türkiye’de örnek alınan bir proje olarak her geçen gün büyümeye devam ediyor. Ortaokullarımızda, liselerimizde 861 grup oluşturduk. Bu gruplarımız 10’ar, 15’şer, 20’şer öğrenciden oluşuyor. Toplamda 10 bin 949 öğrencimiz var. Kitap okuma gruplarındaki öğrencilerimiz kendilerine temin ettiğimiz kitapları okuyor, tartışıyor ve kitaplarla ilgili değerlendirme etkinlikleri yapıyorlar. Bu projenin katkılarıyla Çorum, okuma oranında kırkıncı sıralardan onuncu sıralara yükseldi. Şehrimiz adına bu büyük bir kazanım.

‘KİTAPLAR, AKLIMIZA VE DÜŞÜNCEMİZE BİR MANA KATAR’

Hem insanımıza dokunmanın onlara faydalı olmanın memnuniyetini yaşıyoruz hem de kültürel alanda kalıcı hizmetleri yerine getirmiş olmanın memnuniyetini yaşıyoruz. Bunların dışında da okuma alışkanlığını, okuma becerisini, kitapla olan dostluğu güçlendirecek her projenin içinde oluyoruz. Sözün kısası, kitaplar duyularımıza, görüşlerimize, hareketlerimize aklımıza ve düşüncemize bir mana katar. Okuma alışkanlığı elbette, öncelikle kişilerin kendisi için edinilmesi gereken bir alışkanlık. Ama Belediye olarak bu güzel hasletin kazanılmasına her türlü desteği veriyoruz.”

MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş ise bir filozofun “dil varlığın evidir” sözünü hatırlatarak, “Okumayla ilgili faaliyetlerde ilk akla gelen ayeti kerime oku emridir. Okumak aynı zamanda gökleri, yerleri, insanları, alınlarda yazanları okumak yani bir şeyleri derinlemesine nüfuz etmeye çalışmak, kadrini kıymetini bilmeye çalışmak anlamlarını da içerir. Okumak çok yönlü okumaktır.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kitap fuarı kurdele kesilerek hizmete açıldı.

Editör: Haber Merkezi